Barátkozóbbak az "anyás" gyerekek

MTI
megjelent:

Azok a gyerekek, akik iskolás koruk előtt szoros érzelmi kapcsolatban vannak anyjukkal, könnyebben barátkoznak osztálytársaikkal - állapítják meg amerikai kutatók a Child Development című szaklapban.

Nancy McElwain az Illinois-i Egyetem munkatársa csoportjával 1071 gyerek adatait elemezte.

A kutatók felmérték, hogy a gyerekeknek három éves korukban milyen erős volt kötődésük édesanyjukkal, négy és fél éves korukban pedig arra voltak kíváncsiak, hogy érzéseikről mennyire nyitottan kommunikáltak egymással.

Négy és fél éves, azután első osztályos korukban is értékelték a gyerekek nyelvi képességeit, valamint azt, hogy a játszótéri helyzetekben hogyan reagáltak. Az anyákat és a tanítókat arra is megkérték, számoljanak be az elsős gyerekek iskolai előmeneteléről, majd harmadik osztályban a legjobb barátjukkal való kapcsolat erősségéről - írja a LiveScience című tudományos portál.

Jobb kapcsolat az anyával, több barát

Megállapították, hogy a biztonságos, érzelmileg nyitott anya-gyerek kapcsolat hatására a kicsikben kevesebb előítélet alakult ki társaikkal szemben, ami aztán szorosabb barátságokhoz vezetett. Azokban a kapcsolatokban, ahol a korai kötődés biztonságos volt, a gyerekek négy és fél éves korában nyíltabb érzelmi kommunikációt és jobb nyelvi képességeket találtak a kutatók.

A pozitív hatás később is megmaradt, elsősként kevesebb ellenséges reakciót, harmadik osztályban pedig szorosabb baráti kapcsolatokat tapasztaltak ezeknél a gyerekeknél.

Az eredmények azt jelzik, hogy a gyerekek attól függően értelmezik a körülöttük lévő emberek viselkedésének töltetét, hogy családjukban milyenek voltak korai kapcsolataik. "Ha a gyerekek nyugodtan beszélhetnek érzéseikről, különösen a negatívakról, az növeli szociális készségüket osztálytársaik körében és ez szorosabb barátságokhoz vezet" - értékelte McElwain.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Máténé Áfra Viktória, klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus
WEBBeteg - Habis Melinda, klinikai szakpszichológus
WEBBeteg - Máténé Áfra Viktória, klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.