Az orvos válaszol: Testvérféltékenység

WEBBeteg
megjelent:

7 hónapos ikreim vannak (egy fiú és egy lány). Érdeklődnék, hogy milyen tanácsai vannak annak érdekében, hogy a gyerekeknél ne alakuljon ki a természetesnél nagyobb féltékenység. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatában feltett kérdések közül.

Tisztelt Doktornő!

Héthónapos ikreim vannak (egy fiú és egy lány) érdeklődni szeretnék, hogy milyen tanácsai vannak annak érdekében, hogy a gyerekeknél ne alakuljon ki a természetesnél nagyobb féltékenység. Ha az egyiket ölbe veszem, a másik szemében már látszik ez az érzés, és egy kicsit tartok tőle. Köszönöm!

A gyermekpszichológus válasza

A testvérféltékenység témaköre sok és szerteágazó kérdést felvet. Elõször is, ne aggódjék! Bízzon önmagában és abban, hogy ikreinek meg tudja adni azt a figyelmet, törõdést és szeretetet, amelyre vágynak, amire szükségük van! Ön jó anya.

A napi gondozásos feladatok mellett érdemes odafigyelnie arra, hogy amíg az egyikkel foglalkozik, addig szavaival, mosolyával legyen kontaktusban a másik babával is. Elég az is, ha hangosan meséli, mint egy riporter, hogy mit csinál most éppen a "terítéken levő" picivel : " nézd, most fogom a kenőcsös dobozt, - ezt a szép pöttyöset - (felémutatja) és most bekenem vele az arcát, ahogy mindjárt majd a tiedet is", stb.

Mindig úgy fektesse, ültesse õket, hogy a várakozó testvér láthassa, hallhassa magát, magukat. Érdemes tartalékolnia, sõt gyűjtenie olyan kisebb tárgyakat (pl. színes rongyocskákat, dobozokat, tégelyeket), melyeket akkor, újdonságként kap meg a sorára várakozó, amikor ön a másik babával van elfoglalva.

Ne aggódjon, ha kicsit nehezen fogadják el, hogy az anyukájukon osztozkodniuk kell. Néha sírnak, neheztelnek emiatt. Nem baj. Lényeg, hogy Ön tudja, hogy szereti őket és kitartásával, türelmével és szavaival, biztató mosolyával arra tanítja meg babáit, hogy "itt vagyok és szeretlek benneteket, bízhattok bennem, de én egy mami vagyok, ti meg ketten vagytok".

A kicsiknek meg kell tanulniuk születésük elsõ percétől fogva, hogy vannak olyan dolgok, amelyeknek a kielégítése többé nem azonnal történik meg. Ez gyakran nem könnyű feladat, hiszen az anyaméhben minden szükségletük azonnal kielégült.

Ikreknél ez a kérdés azért nehezebb, mert egyszerre, egy időben két követelőző akaratot és vágyat kellene kielégíteni és ez bizony a legjobb szándék ellenére sem megy. Kellõ szeretettel és következetességgel a gyerekek könnyedén megtanulják a pár perces várakozást és azt, hogy addig más foglalatossággal lekössék magukat (erre kellenek a gyűjtögetett apróságok).

Mindig váltogassa a sorrendet, mikor melyik gyerekkel kezdi például a tisztába tevést, vagy bármit.

Ha a téma részletesebben érdekli, kattintson erre a linkre, ahol ezzel a kérdéssel részletesen is foglalkozunk.

Sok örömöt kívánok mindannyiuknak! Üdvözlettel:

Kazimir Ágnes, gyermekpszichológus

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Kazimir Ágnes, pszichológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.