Percentilis görbék - Mit érdemes tudni róluk?

Dr. Árki Ildikó
szerző: Dr. Árki Ildikó, háziorvos - WEBBeteg
frissítve:

A gyermekek súly- és hosszfejlődését a percentilis görbék segítségével követhetjük nyomon.

A percentilis ábrák reprezentatív mintán végzett gyermeknövekedési-vizsgálat (Országos Longitudinális Gyermeknövekedés-vizsgálat) adatai alapján készültek gyermekorvosok, iskolaorvosok, védőnők számára.

Születéstől 18 éves korig alkalmazhatók a percentilis ábrák a gyermek testmagasságának és testtömegének megítélésére. A védőnők a status vizsgálatok során a fejlődés és tápláltsági állapot felmérését végzik hazai standardok alapján. Fél éves korig havonta, majd 9 hónapos, 12 hónapos és 18 hónapos korban, 2 éves kortól 6 éves korig évente, majd ezt követően 18 éves korig két évente kell elvégezni a kötelező állapotfelmérést, életkorhoz kötött szűrővizsgálatot.

Mit mutat meg a percentilis érték?

A percentilis érték megmutatja, hogy gyermekünk testmagassága vagy testsúlya hogyan viszonyul a többi ugyanilyen nemű és korú gyermek értékéhez. Tehát pl. ha az ábra segítségével megállapítottuk, hogy gyermekünk hossz percentile 25, akkor ez azt jelenti, hogy az azonos korú és nemű gyermekek 25 százalékának kisebb a magassága.

Amennyiben gyermekünk testsúlya vagy testhossza a percentilis ábrán a 10-es és a 90-es érték közé esik, akkor megfelelő a fejlettsége.

Ha a gyermek súly- vagy magasságértéke a 3-as percentilis görbe alatt vagy a 97-es percentilis felett van, akkor már jelentős az eltérés, ekkor már kóros eredményről beszélünk. A 3-as percentilis alatti súly esetén alultápláltságról, 97-es percentilis felett pedig túltápláltságról van szó és további orvosi vizsgálat szükséges az okok felderítéséhez és a kezeléshez.

Tovább Alacsonynövés gyermekkorban

Dr. Árki Ildikó, háziorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Forrás: demografia.hu

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.