Banális ájulás gyermekeknél és fiataloknál - Mi okozhatja?

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
megjelent:

Főként serdülőkorban, de kisebb gyermekkorban is előfordulhat az ájulásos rosszullét. Ilyenkor az egyébként egészséges gyermek elsápad, elszédül és elsötétül előtte a világ. Ha nem ül, fekszik le azonnal, akkor eszméletlenül esik össze, amely állapot pár másodperctől egy-két percig is eltarthat.

Az okokról, amelyek szerencsére a legtöbb esetben banálisak, valamint a teendőkről Dr. Kovács Tibor csecsemő- és gyermekgyógyász, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet orvos-igazgatójának informatív írásában olvashatnak.

Az ájulás leggyakoribb oka, hogy a vérnyomás a normál érték alá esik, így az agy nem kap megfelelő mennyíségű vért. Az agy, mint létfontosságú szerv, úgy igyekszik "gondoskodni" a saját vérrellátásáról, hogy "vízszintes testhelyzetbe helyezi" a gyermeket.

A vérnyomásprobléma okai nagyon sokrétüek lehetnek. Állhat a háttérben stressz, kimerültség, elégtelen folyadékbevitel, illetve serdülőkorban előfordulhat vegetatív labilitás. Ilyenkor a vegetatív idegrenszeri szabályozás nem tökéletes, álló helyzetben a kisebb erek nem húzódnak össze, így az nem tudja a gravitáció okozta vérnyomásesést kompenzálni. Az ilyen típusú rosszullétek általában a hosszabb ideig tartó, statikus állásnál (iskolai ünnepségeken, sorban állás közben) fordulnak elő. A gyermekek elmesélik, hogy fekvésből vagy ülésből történő, hirtelen felálláskor elsötétül előttük a világ, megszédülnek.

Bővebben Szédülés felálláskor - Az ortosztatikus hipotónia

Lehetőleg előzzük meg az ájulást

A teendőknél fontos, hogy a rosszullét kezdetén, amikor a gyermek jelzi, hogy rosszul van, illetve nagyon erős sápadtság jelentkezik nála, akkor azonnal vízszintes testhelyzetbe helyezzük, ruháit meglazítsuk és a lábait megemeljük. Az agyban a vérellátás pár perc alatt rendeződik, a sápadtság elmúlik és a közérzet jobb lesz.

Fontos azonban, hogy ilyen típusú rosszullét után nem szabad ismét hirtelen függőleges helyzetbe kerülnie a gyermeknek, vagyis tartsuk be a fokozatosság elvét! Először fel kell ültetni, majd ha pár perc alatt nem jelentkezik újabb rosszullét, és a gyermek folyadékot, kevés szénhidrátot (pl. szőlőcukrot, csokoládét) is fogyasztott, akkor lehet először a lábát lelógatni, majd felállítani.

Nagyon fontos továbbá, hogy az ájulás utáni órákban nem szabad a gyermeket magára hagyni. Amennyiben nem sikerül időben lefektetni a serdülőt és elesik, akkor a teendők ugyanazok, azzal a kiegészítéssel, hogy ha az esést követően a gyermek fejsérülést szenved, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni. Ha hányás, aluszékonyság kíséri a rosszullétet, akkor kórházi megfigyelés szükséges, agyrázkódás gyanúja miatt.

Ez a cikk is érdekelheti Milyen jelek utalnak agyrázkódásra?

Mire figyeljünk szülőként?

Az említett rosszulléteket kamaszkorban meg tudjuk előzni oly módon, hogy rávesszük a gyermeket, hogy iskolába indulás előtt feltétlenül reggelizzen és napközben is fogyasszon elegendő folyadékot. A megfelelő mennyiségű éjaszakai alvás, a mozgás, rendszeres testedzés a jó fizikai állóképesség szintén segítenek e banális rosszullétek elkerülésében. A reggeli tejeskávé, tea fogyasztása vérnyomásemelő hatású, azonban tilos a kávé-, energiaital fogysztást preferálni a gyermeknél.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
Cím: 1037, Budapest, Bokor utca 17-21.
Tel: +36 1 44 33 200

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Pécsi Balázs, sebész, mellkassebész, klinikai onkológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.