Iskolát vált a gyermekem - Hogyan vészeljük át?

Máténé Áfra Viktória
szerző: Máténé Áfra Viktória, klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus - WEBBeteg
frissítve:

Nemcsak az iskolakezdés jelenthet nehézséget egy gyermek életében, hanem az iskolaváltás is. Ezt nagyban meghatározza, hogy milyen okból és mikor kerül rá sor.

Alapszabály a nevelés során, hogy amennyire lehetséges, próbáljuk minimalizálni azoknak az alkalmaknak a számát, amikor halmozzuk a változásokat egy gyermek életében - ez sajnos nem minden esetben lehetséges. Ne időzítsünk például iskolaváltást a testvér születésének időpontjára, vagy igyekezzünk egy esetleges válás során a környezeti változások csökkentésére: ha nem muszáj, ne vegyük ki a megszokott iskolájából, főleg ne év közben!

Hagyjunk időt felkészülni a váltásra

Ilyenkor érvényes az iskolakezdésnél is említett felkészítés szükségessége: minél több ideje van a gyermekünknek felkészülni a váltásra, minél több információ áll a rendelkezésére és minél több önálló választási lehetősége van, annál könnyebben veszi majd az akadályt. Ha megpróbáljuk megspórolni a rákészülést - mondván, hogy kevesebb szorongásra és tiltakozásra van így esély -, azt bőven megbosszulja majd a sokkra adott reakció (ami hosszabb távú negatív hatást tud kifejteni például a tanulmányi eredményre, mint a felkészülés során jelentkező enyhébb szorongás).

A gyermek is vegyen részt a döntésben

Ideális esetben az iskolaváltás döntésében a gyermek is részt vesz - ha nincs is „szavazati joga”, de lehetősége van a véleményének megfogalmazására, indulatainak kifejezésére. Az új iskola kiválasztásában való aktív részvétel is csökkentheti a szorongást, valamint az új környezet előzetes felfedezése, az új lehetőségek feltérképezése is jótékony hatású lehet. Mindenképpen érdemes kidomborítanunk az új környezet előnyeit, illetve megpróbálni segíteni a beilleszkedést.

Amikor a váltás a gyermek miatt válik szükségessé

Az iskolaváltásnál ugyan jól jöhet a „tiszta lappal” indulás, de nem (minden esetben) kifizetődő gyermekünk problémájának elbagatellizálása vagy eltitkolása - főleg, ha ezek miatt döntöttünk az iskolaváltás mellett. Mivel a korábbi problémák nem mindig szűnnek meg a környezetváltozás hatására, ezért idővel úgyis fény derül rájuk, az iskola pedig könnyebben tudja kezelni a felmerülő nehézségeket, ha tisztában van a hátterükkel. A leendő osztályfőnökkel tehát érdemes lehet akár előre felvenni a kapcsolatot.

Gyermeknevelési naptár: kisiskolások
A szülők legfontosabb tennivalói és buktatói a gyermek hatéves korától tízéves koráig. Tudatosítani kell, hogy mindenkinek vannak feladatai, nemcsak az iskolában, de otthon is. Tudnivalók a kisiskolás korról

Hogyan segíthetünk? Mire figyeljünk oda?

Az új iskolában lehetnek olyan szokások, szabályok, melyek eltérnek az előző iskoláétól. Ha előre tájékozódunk ezekről (pl. milyen ünneplőt követelnek meg az évnyitóra, mi a szokásos tornafelszerelés stb.), megspórolhatunk a gyermekünknek néhány kellemetlen pillanatot.

A környezetváltozáshoz való alkalmazkodás időbe telhet még akkor is, ha pozitív érzések övezik (tehát nem kényszer hatására történt az iskolaváltás). Számíthatunk emiatt időszakos teljesítménycsökkenésre- vagy ingadozásra, és bármilyen pszichés tünet megjelenésére, melyre hajlamos a gyermekünk, vagy amelyre életkora alapján hajlamos lehet. Fontos, hogy ha ezek tartóssá válnak vagy súlyosbodnak, akkor forduljunk segítségért egy gyermekpszichológushoz.

Tovább Depresszió gyermekkorban

Ez is érdekelheti Oviból suliba - Készüljünk fel az iskolakezdésre

Máténé Áfra Viktória, klinikai szakpszichológusForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Máténé Áfra Viktória, klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus

Cikkajánló

Oviból suliba - Felkészülés az iskolakezdésre

Máténé Áfra Viktória, klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus
Iskola
Az óvodalátogatás nemcsak a képességek fejlesztésében és a szocializációs folyamatokban játszik nagy szerepet, hanem az iskolás éveket is előkészíti.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Máténé Áfra Viktória, klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Máténé Áfra Viktória, klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.