Viselkedési problémák: a lopás

szerző: Kazimir Ágnes, pszichológus - WEBBeteg
megjelent:

Ami veszélyes, azt tiltsuk! Ami erkölcsi normáinknak nem felel meg, az nem biztos, hogy egy kisgyerek számára elfogadható és érthető, pláne indoklás nélkül. Ezt sose felejtsük el megtenni a gyermek mindenkori életkori fejlettségének megfelelő szinten.

A téma cikkei

6/1 Viselkedési problémák: a feleselő gyerek
6/2 Viselkedési problémák: a figyelmetlen gyerek
6/3 Viselkedési problémák: a hazudós gyermek
6/4 Viselkedési problémák: a lopás
6/5 Viselkedési problémák: a rendetlen gyerek
6/6 Viselkedési problémák: félelem a sötétben

Minden esetben a szülő fel küldött felkiáltó jel, ha a gyermeke lop. Jelentése: "Figyelj végre rám, meddig kell, még elmenjek ahhoz, hogy észre vedd, hogy bajban vagyok!"

A sokat emlegetett társadalmi értékválságban sajnos előkelő helyen áll a zűrzavar a körül, mi számít lopásnak, bűnnek. A tízparancsolatból nem ez az egyetlen, amelyet egyre kevesebben tartanak be, sőt egyre többen azt se tudják, hogy léteznek ilyen tilalmak.

A gyermek legritkábban azért lop, mert éhes, vagy szomjas. Viszont gyakori, hogy ha kell neki valami, és nem kapja meg azonnal, ám arra sem tanították meg, hogy ha szeretnénk valamit, az nem jár alanyi jogon, azért meg kell dolgozni, vagy ki kell érdemelni, akkor egyszerűen elveszi, mert azt gondolja, hogy amire vágyik, az jár neki és ez ilyen egyszer.

A számítógépes, virtuális játékokból is ezt tanulja meg. Egyre több az olyan eset, amikor a gyerekre mindaddig nem figyelnek, amíg "szégyent nem hoz a családra" - mert lop. Ilyenkor a gyerek megszégyenülése és esetleges meghurcoltatása árán is felvállalja, amit tett, mert általa végre a figyelem központjába kerülhet. Gyakran a lopás előtt már sok egyéb figyelemfelkeltő dologgal próbálkozik, eredménytelenül.

Gyakran hosszú ideig lophatja meg a szülőket úgy, hogy ők ezt észre sem veszik. Volt olyan eset is, aki több százezer forintot vett ki apránként és folyamatosan a szülők tárcáiból. A tanároknak tűnt fel, hogy mennyi édességgel és játékkal halmozza el osztálytársait. Így akarta a szeretetüket, barátságukat megvásárolni, az ajándékokkal őket lekenyerezni.

A lopós gyerek mindig nagy bajban van

Ha a gyermek lopására fény derül, gondoljunk arra is, nincs-e olyan bajban, amiben azonnali segítségre, támaszra, sőt védelemre is szorul. Nem zsarolja-e valaki? (drogozásra is utalhat, itt egyre alacsonyabb a korhatár!) A lopós gyerek mindig nagy bajban van! Magányos, elkeseredett, indulataival, félelmeivel izolálódott, én-ereje gyenge, értékrendje kialakulatlan, hibás.

Megértésre, figyelemre, támaszra vágyik, bármi áron. Ne bántsuk. Gondos és kíméletlen önvizsgálat után vegyük igénybe szakember segítségét. Gyakran csak családterápia segíthet.

(Kazimir Ágnes, gyermekpszichológus)

6/3 Viselkedési problémák: a hazudós gyermek | 6/4 | 6/5 Viselkedési problémák: a rendetlen gyerek

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.