Hogyan tegye bababiztossá a karácsonyt?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A karácsony a fénylő díszek, csillogó fenyőfa és gyertyák szezonja - melyeket nézni is gyönyörűség, ám sokkal izgalmasabb megfogni, különösen egy kisgyermeknek, ami nagy veszélyt jelent!

Amennyiben már mászni vagy járni tudó kisgyermek is van a háznál, nem árt észben tartani, hogy minden egyes karácsonyi dekoráció extra csábítást jelent a mászni és a világot felfedezni szerető pici számára. Néhány egyszerű óvintézkedéssel azonban megoldható, hogy az ünnep kellékei ne jelentsenek veszélyt a baba számára.

Íme, néhány tipp arra, hogyan tarthatja biztonságban a csecsemőt vagy kisgyermeket az ünnepek alatt.

Karácsonyfa – Az Ön gyermeke is imád mászni? Amennyiben igen, a karácsonyfa kiváló célpontnak ígérkezik. Rögzítse ki a fát a radiátorhoz vagy egy falba szerelt kampóhoz, nehogy ráboruljon a picire, de akár körbe is kerítheti, így a gyerkőc nem jut a közelébe. Megoldást jelenthet még, ha idén kisebb fát vásárolnak, amit egy magasabb asztalon vagy más bútordarabon helyeznek el, ügyelve arra, hogy semmi ne legyen a közelében, amin felmászva a gyermek a közelébe kerülhetne. Mindemellett fontos, hogy rendszeresen takarítsa össze a lehulló tűleveleket, és a padlóra hulló díszeket, nehogy lenyelve vagy beletenyerelve gondot okozzanak.

Díszek – Figyeljen arra, hogy a törékeny dísztárgyakat a pici számára elérhetetlen magasságban vagy elzárva tárolja! Idén inkább természetes anyagból készült, nem törékeny szalma vagy textil díszeket válasszon, a gyermek biztonsága és az ünnepek nyugalma érdekében!

Gyertyák – Amennyiben idén Karácsonykor úgy dönt, gyertyát gyújt, figyeljen arra, hogy azt a gyermek semmiképp ne érhesse el!

Asztaldekoráció – Olyan asztalterítőt szerezzen be, mely nem lóg túl az asztalon! Általában a lelógó asztalterítő tökéletes magasságban van ahhoz, hogy egy tipegő rángassa, amivel könnyen katasztrofális véget vethet az ünnepi ebédnek vagy vacsorának.

Növények – A legtöbb karácsonnyal kapcsolatos dísznövény, mint pl. a mikulásvirág, ciklámen, amarillisz, magyal vagy a fagyöngy is mérgező. Függetlenül attól, milyen típusú dísznövény van a lakásban, igyekezzen azt úgy elhelyezni, hogy a gyermek ne érje le!

Ajándékok – Igen, mindenki kedvenc része az ünnepekben, hogy mit szól a kicsi az első Karácsonyához. Ajándékhegyekkel halmozzák el, miközben ő látszólag arra vágyik legjobban, hogy végigkóstolja a csomagolást. Éppen ezért, miután kicsomagolták az ajándékot, gyorsan szabaduljanak meg a csomagolóanyagtól, különösen a szalagoktól, kapcsoktól, kötöző zsinórtól, műanyag fogantyúktól, ami mostanság szinte minden gyermekjáték csomagolásán megtalálható!

Úton – Hazautaznak a nagyszülőkhöz az ünnepekre? Ne várja el, hogy a vendéglátó lakása baba barát legyen! Amennyiben lehetséges, vigyen magával otthonról pár biztonsági konnektorvédőt, sarokvédőt, szekrény- és fiókzárat – így konfliktusmentesebb lesz mindannyiuk ünnepe. Természetesen kérdezze meg a házigazdát, mielőtt elkezdené átalakítani a lakást!

Tovább

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
health24
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.