Szoptatott gyerekeknél ritkábban alakul ki hiperaktivitás

MTI
megjelent:

A Tel-Avivi Egyetem egy kutatása szerint a szoptatás megvédheti a gyermeket az ADHD, a figyelemhiányos hiperaktivitás kialakulásától.

Köztudomású, hogy az anyatej ellenanyagai sokfajta fertőzéstől védik a csecsemőt. A Tel-Avivi Egyetem Aviva Mimouni-Bloch vezette kutatócsoportja kimutatta, hogy a szoptatás megóvhatja őket a későbbi figyelemhiányos hiperaktivitás-zavartól (ADHD), a gyerekeknél és serdülőknél leggyakrabban diagnosztizált idegi természetű fejlődési rendellenességtől - idézi a Science Daily tudományos portál a Breastfeeding Medicine című szaklapban megjelent tanulmányt.

Az egyetem orvosi karának és a tel-avivi Löwenstein Kórház Gyermek-idegfejlődési Központjának kutatói a szoptatási szokásokat vizsgáló retrospektív felmérésükben három csoportot alakítottak ki: az első csoportba az ADHD-val diagnosztizált 56 gyerek, a másodikba a testvéreik - 52-en -, a kontrolcsoportba pedig 51 olyan nem ADHD-s került, akiknek genetikai kapcsolatuk sincs olyannal, akinél felismerték a rendellenességet.

Jellemző kockázat tényetők

Hiperaktivitás

A hiperaktivitást a köznyelv gyakran a "rossz gyermek" szinonimájának tartja, pedig korántsem erről van szó. Egyáltalán nem minden rosszalkodó gyermek hiperaktív. Jellemzően az első tünetek kisgyermekkorban kezdődnek, megnehezítve az óvodai beilleszkedést, de a súlyosabb problémák a beiskolázással jelentkeznek. Hiperaktivitás - Izeg, mozog, nem figyel

A kutatók világos összefüggést találtak a szoptatás és az ADHD kockázata között akkor is, ha a jellemző kockázati tényezőket is figyelembe vették. Azok a gyerekek, akiket három hónapos korukban tápszerrel tápláltak, háromszor valószínűbb, hogy ADHD-sek lettek, mint azok, akiket ebben az életkorban szoptattak.

A gyermekek első évének szoptatási kérdései mellett a szülőktől részletes egészségügyi és demográfiai tájékoztatást is kértek mindazokról a tényezőkről, amelyeknek hatása lehet az ADHD kialakulására, ilyenek voltak például a családi állapot vagy a szülők iskolázottsága, vagy olyan várandósság alatti problémák, mint a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség, illetve a baba születési súlya és a családban előforduló ADHD.

Minden kockázati tényezőt figyelembe véve a tudósok arra az eredményre jutottak, hogy az ADHD-s gyermekek között sokkal alacsonyabb volt a szoptatás aránya, mint a másik két csoportban. Három hónapos korukban az ADHD-seknek csak 43 százalékát szoptatták, szemben a testvércsoport 69, és a kontrolcsoport 73 százalékával. Hat hónapos korukban az ADHD-sek 29 százalékát szoptatták, a testvércsoportnak ellenben 50, a kontrolcsoportnak 57 százalékát.

A szoptatása védő hatása valószínűsíthető

A kutatás egyik egyedülálló eleme a testvércsoport vizsgálata volt. Noha az anyák gyakran ugyanúgy szoptatják minden kisbabájukat, mégsem alakul mindig minden a szándékuk szerint. Vannak gyermekek, akikkel nehezebb boldogulni, mint a testvéreikkel, ez akadályozhatja az anyát a szoptatásban" - magyarázta Mimouni-Bloch.

Nem tudni, hogyan hat a szoptatás az ADHD kialakulására: lehet, hogy az anyatej összetétele, de az is elképzelhető, hogy az anya és gyermeke között kialakult különleges kötődés segít. A kutatók mégis úgy vélik, hogy az eredmények valószínűsítették a szoptatás védő hatását a rendellenességgel szemben, ezzel tovább növekedett az anyatejes táplálás élettani előnyeinek száma.

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Muszil Dóra, pszichiáter és Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.