Mit egyen és mit igyon a csecsemő?

szerző: Mag. Ingeborg Hanreich
megjelent:

A szoptatás mellett a csecsemő 6 hónapos kora körül javasolt a hozzátáplálás és a gluténtartalmú ételek bevezetése. Mikor, mit és hogyan igyon-egyen a baba? Praktikus tanácsok a szülőknek.

Hozzátáplálási 1x1

A hozzátáplálás első hetében ne várja meg, míg gyermeke éhes lesz! Utóbbi esetben hiányozna az újfajta evésforma megismeréséhez szükséges nyugalom. Egyrészt lerövidítheti az előző étkezéstől számított időt, hogy még ne legyen túl nagy a baba étvágya. Vagy először szoptassa meg a babát, illetve adjon neki tápszert, és csak azután – mielőtt még teljesen jóllakott volna – kínálja bébiétellel.

Alapvetően a szoptatás előtt és után is kaphatja a csecsemő a bébiételeket. Ha szeretné a tejtermelést fenntartani, először szoptasson hosszabb ideig, azután próbáljon néhány kanál pépet adni a babának. Ha a szoptatást kiegészítésnek szánja, illetve szeretné kiváltani, először adja a babának a kiegészítő táplálékot, és csak utána szoptasson!

A gluténtartalmú gabonák bevezetése

A gluténtartalmú gabonák bevezetése európai szakmai testületek aktuális ajánlása szerint már 6 hónapos kor előtt lehetséges kis mennyiségben (betöltött 4 hónap előtt azonban semmiképp!). Feltételezik, hogy így csökkenthető a cöliákia kialakulásának kockázata. Kínálhatja a gluténtartalmú gabonát anyatejjel, tápszerrel vagy vízzel elkeverve szoptatás, illetve tápszeres etetés közben vagy után.

Amennyiben féléves kor előtt – orvosi utasításra vagy mert a baba korán érett a hozzátáplálásra – a hozzátáplálást is megkezdi, az első kanál pépekbe is belekeverhet legfeljebb 2 mokkáskanál gluténtartalmú gabonakészítményt (szétmorzsolt tej-, tojás- és allergénmentes kekszet, gabonapelyhet, grízt vagy tojásmentes főtt tésztát), illetve legfeljebb 1 csapott mokkáskanál (2,5 g) lisztet.

Akkor kezdje a kóstoltatást, ha gyermeke már érett rá (kizárólagos szoptatás esetén ideálisan 6 hónapos kor körül). Továbbra is fontos, hogy a kis mennyiségű glutén kóstoltatása mellett és azon túl is folytassa a szoptatást, mivel az anyatej biztosítja a legnagyobb védelmet!

A csecsemőtáplálásról

A jelenleg érvényes gyermekgyógyászati ajánlások szerint az az ideális, ha az igény szerint szoptatott csecsemő hat hónapos koráig nem kap mást anyatejen kívül (vizet, teát sem). A tápszeres vagy tápszeres kiegészítést kapó babák esetén a hozzátáplálás elkezdése négy hónapos kor után történik. Folytatás: A csecsemőtáplálásról

Etetési praktikák

  • Ha nem szoptat, adjon a babának az étkezés mellé valamit inni. Az innivalót kínálhatja kanálból, műanyag bögréből vagy csőrös pohárból. Jobb, ha a szoptatott babák egyáltalán nem szoknak rá a hagyományosan teával töltött cumisüvegre.
  • Az etetéshez olyan kicsi, lapos műanyagból készült kanalat válasszon,ami keskeny és a vége jól lekerekített. Hosszú nyelű és kevésbé hajlékony kanállal a felmelegített üveges bébiételt is meg tudja keverni. A fémből készült kanál túl kemény, felsértheti a baba szája sarkát, és – mivel jó hővezető – gyakran át is forrósodik. Jobb tehát, ha a (keresztelőre kapott) ezüst kanalat félrerakja az első születésnapig!
  • A tányér ne legyen törékeny anyagból, legjobb, ha műanyag és nincs rajta színes minta, ami használat közben le tudna kopni. Kezdetben érdemes többféle kanállal, tányérral, illetve tálkával felszerelkeznie.
  • Vigyázzon a baba ruhájára – eleinte sok minden mellémegy! Hamarosan Ön is rájön, hogy elengedhetetlen néhány olyan előke, ami takarja a baba mellkasát és felkarját, és útközben is jól használható. Praktikus a „zsebes” műanyag előke. Ha gyermeke már önállóan kanalaz, adhat rá ujjas előkét. Vannak babák, akik mellett ajánlott a szülőnek is kötényt viselnie. Textilterítő helyett érdemes lemosható tálcát, letörölhető asztalterítőt vagy tányéralátétet használnia.

Csecsemőtáplálás és ételallergia

A baba kizárólagos anyatejes táplálása védelmet nyújt számára az allergiás betegségekkel szemben. A kizárólagos szoptatás alatt minimális az idegen allergén fehérjék bejutása a szervezetbe, az anyatej számos, az immunrendszer érését befolyásoló anyagot tartalmaz, és támogatja az egészséges bélflóra kialakulását. Csecsemőtáplálás és ételallergia.
  • Mindig legyen kéznél nedves törlőruha, illetve papírtörlő amivel meg tudja törölni a baba arcát és kezét!
  • Adjon valami lemosható dolgot a gyermek kezébe, pl. saját műanyag kanalat vagy játékot! Különben az egész tányér, pohár, teli kanál étel veszélybe kerül.
  • Lehetőleg biztonságos és egyenes támlájú etetőszéket válasszon! A széknek olyan stabilnak kell lennie, hogy megtartsa a gyermeket, ha mozog benne.
  • Ha az étkezőhely alatt a padló nehezen tisztítható (pl. padlószőnyeg), érdemes irodai székekhez gyártott műanyag padlóvédő alátétet beszerezni, vagy viaszosvásznat leteríteni.
  • Hagyjon elegendő időt gyermekének, hogy az újfajta táplálkozási formát elsajátítsa! Az ebédidő a leginkább alkalmas arra, hogy elkezdjük a hozzátáplálást, mert ilyenkor a legélénkebb a baba figyelme. De a vacsoraidő is megfelelő, ha amúgy ez az az étkezés, amikor az egész család főtt ételt eszik, és a legifjabb sem túl fáradt az újdonsághoz.
  • Kezdetben csak néhány kanálnyi finomra pürésített pépet adjon a gyermeknek. Később, ha már nagyobb, az úgynevezett „junior ételek” ösztönözhetik a rágásra. A bébiételek bevezetésekor édeskés zöldség- és gyümölcspéppel (sárgarépa, sütőtök vagy körte) elébe mehet a baba ízlésének, míg meg nem szokja a vegyes táplálékot.
  • Egyes gyermekek viszonylag hamar megesznek fél vagy akár egy teljes üvegnyi bébiételt. Mások viszont hetekig, hónapokig csak kóstolgatják a pépeket. Amíg a baba egészséges, vidám, és éhségét az anyatej, illetve a tápszer javarészt csillapítja, nem kell aggódnia.
  • Ha gyermeke kezdetben elutasítja az ételt, annak egyik oka lehet, hogy még nem érett a hozzátáplálásra. De az is előfordulhat, hogy csupán a szokatlan íz miatt nem eszi meg a pépet. Ilyenkor segíthet, ha a zöldség- vagy gyümölcspépbe anyatejet, illetve tápszert kever. A szoptatott csecsemőknek általában több időbe telik, mire megbarátkoznak a bébiételekkel. Készítheti a bébiételt valamivel hígabbra. Érdemes azt is kipróbálnia, mi történik, ha egy másik családtag eteti a babát.
  • Mindig saját, külön kanalával kóstolja meg az ételt. Ha a baba kanalát vagy cumiját a szájába veszi, a fogszuvasodást okozó baktériumok is átkerülnek a gyermek szervezetébe.
  • A szokás nagy úr, ezért a 9. hónaptól érdemes a következőket megfontolnia: A gyermeknek szüksége van rituálékra világosan megfogalmazott kezdet és hasonlóan határozott vég (pl. egy „Jó étvágyat!” és egy „Most pedig készen vagyunk, köszönöm.”), ima vagy egyéb jellegzetes fordulat formájában. A példaképeket és az állandóságot (pl. állandó étkezőhely), a vitáktól és a rádióból folyamatosan kiszűrődő ingerektől mentes fesztelen légkört is igényli.

(Mag. Ingeborg Hanreich: Mit egyen és mit igyon a csecsemő?)

Mit egyen és mit igyon a csecsemő?

étkezésMag. Ingeborg Hanreich osztrák táplálkozástudományi és szoptatási szaktanácsadó. Hozzátáplálási táblázattal bővített kézikönyve végigvezeti Önt a gyermek születésétől az első év végéig (és még egy kicsit tovább) az evés elsajátításának rögös és izgalmas útján. Olyan babatáplálást érintő kérdésekre adja meg a választ, melyek mindenkiben felmerülnek, és hétről-hétre segít akár a megfelelő üveges bébiételek kiválasztásában is.

Mag. Ingeborg Hanreich, IBCLC: Mit egyen és mit igyon a csecsemő?
Fordította és átdolgozta: Csörgő Viktória
I. Hanreich Verlag, 2011
ISBN 978-3-901518-15-7
160 oldal, 25 színes ábrával

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg összeállítás - Dr. Polgár Marianne, gyermekgyógyász, gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.