Rotavírus: előzze meg idejében a fertőzést!

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A csecsemők és kisgyerekek vírusos bélfertőzésének egyik leggyakoribb oka a rotavírus-fertőzés. A vírusok erősen fertőzőképesek, és könnyen terjednek, a kisgyerekek pedig általában hajlamosak a gyomor-bélrendszeri fertőzésekre. De lehet ellene védekezni!

A csecsemőknél és kisgyerekeknél előforduló akut bélfertőzésekért második helyen felelőssé tehető vírusok a norovírusok. A norovírus-fertőzés azonban idősebb gyerekeknél, fiataloknál és felnőtteknél is gyakori.

A rotavírus-fertőzés elsősorban a két év alatti gyermekeknél járhat olyan súlyos tünetekkel, mint a vizes hasmenés, a hányás és hasfájás, valamint a kiszáradás veszélye is fennáll. A vírus a fertőzött csecsemőkről továbbterjedhet a nagyobb gyermekekre és felnőttekre is. A vírus a széklettel terjed: a csecsemők a betegség 3-4. napján a legfertőzőbbek, ekkor székletükkel grammonként 1010 darab viriont (a vírus fertőzésre képes formája) is üríthetnek.

Bővebben A rotavírus-fertőzés - Mit kell tudni róla?

Tünetek, kezelés

A rotavírusos bélfertőzést székletvizsgálattal lehet kimutatni. A rotavírus-enterogasztritisz kezelése tüneti, sok folyadék és elektrolitpótlás kiegészítésével. Főként csecsemőknél és kisgyerekeknél áll fenn a kiszáradás veszélye a hasmenés és a hányás miatt, mivel ők gyakran nem isznak elegendő folyadékot. Ezért gyakran kórházi kezelésre szorulnak, mivel a kórházakban lehetőség van infúzió segítségével pótolni a kicsik folyadék- és elektrolitigényét.

Megelőzés

A bélfertőzés megelőzése érdekében a higiéniás intézkedések különösen fontosak. Önmagában azonban többnyire ez sem elegendő a rotavírussal szemben, mivel ezek ellenállóak a higiéniás szerekkel és a környezeti hatásokkal szemben. A norovírusokkal szemben nem, de a rotavírusokkal szemben hazánkban is elérhető az oltóanyag, amit a csecsemők 6 és 24 hetes koruk között két adagban kapnak meg. Az oltóanyagot nem injekció, hanem oldat formájában szájon át kapják.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; onmeda.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Rotavírus
A rotavírus-fertőzés okozza a legtöbb, enyhébb vagy súlyosabb kiszáradást okozó, hányással, hasmenéssel járó betegséget kisgyermekek és csecsemők körében. 3-5 éves korra szinte minden gyermek átesik a fertőzésen. A betegség 3-36 hónapos korban okozza a legsúlyosabb kórformákat, amely során a gyors folyadékveszteség jelentős folyadék- és elektrolit háztartási zavarhoz vezet.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.