A cumisüvegben lévő víz is árthat a kisbaba fogainak

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

A csecsemők és kisgyerekek fogainak is ártanak az édes italok, ezért nem szabad állandóan ilyen innivalókkal megtölteni a cumisüveget. Bár nem gondolnánk, de a tiszta víz folyamatos cumizása sem tesz jót a kicsik fogainak.

A szájüreg állandó vízzel való öblítése miatt a nyál felhígul, olyannyira, hogy fontos védőfunkcióját már nem tudja betölteni. A nyál ugyanis nem csak az emésztés folyamatában vesz részt, hanem semlegesíti a savakat a szájban, ezáltal megelőzi a fogszuvasodást. A cumisüvegből történő folyamatos vízivás az állandó kézmosáshoz hasonlítható. Aki órák hosszat mossa a kezét a csap alatt, az tönkreteszi a bőre természetes védőrétegét.

A fogzás

A fogzás (szorosabb értelemben a tejfogak előbújása) általában 4 hónapos kórtól 2,5-3 éves korig tart. A gyerekek egy része meg sem érzi ezt az időszakot, míg sajnos többségüket megviseli.
A fogzásról részletesen

A víz és az édesítetlen teák mindemellett kiváló természetes szomjoltók, és nyugodtan ihatják a kisbabák és a kisgyerekek. Amit el kell kerülni, az az, hogy a cumisüveget vigasztalásként adják oda a gyermeknek, vagy minden problémát azzal próbáljanak megoldani, hogy odaadják a kisgyereknek a cumisüveget, csak akkor tegye ezt, ha eljött az ivás ideje.

Megelőzés

Ameddig lehetséges, el kell kerülni, hogy a kisbaba megfertőződjön a fogszuvasodást okozó baktériumokkal. Ennek érdekében már a terhesség tervezésekor meg kell vizsgáltatniuk a szülőknek a fogaikat, és az esetleges problémákat kezeltetni kell. A mikroorganizmusok a szülők nyálán keresztül kerülhetnek a kisbaba szájüregébe, azaz a megfertőződéshez elég egy közösen használt evőeszköz vagy egy fertőzött cumi.

A szájhigiénia (napi legalább kétszeri fogmosás, főétkezések után, fogselyem használata), a helyes táplálkozás (kevés cukor fogyasztása, kevés nassolás), fluorutánpótlás (fluoridos fogkrém, szükség esetén az orvos utasítása szerint fluorid-tabletta), a barázdazárás szintén a fogszuvasodás megelőzésének fontos módja.

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.