Mikor szedjen a gyerek probiotikumot?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A bakteriális fertőzésekre a gyermekorvosok leginkább az antibiotikum-terápiát javasolják. Az antibiotikumok azonban sajnos nem tesznek különbséget a káros baktériumok és a tápcsatornában található hasznos baktériumok között. A hasznos mikroorganizmusok, az úgynevezett probiotikumok azonban segítenek a belek természetes flórájának helyreállításában.

A Lactobacillus csökkenti az antibiotikum használat szükségességét

Antibiotikum

A legáltalánosabb téves elképzelés, hogy az antibiotikumok vírusok ellen is hatásosak. Ezeket a készítményeket ugyanis sokáig vírusos megbetegedésekre is felírták az orvosok.
A leggyakoribb tévhitek >>

A probiotikus baktériumok egyik legismertebb formája a Lactobacillus. A Lactobacillus bulgaricus a felelős a tejtermékek erjesztéséért, mely által joghurt keletkezik, ugyanakkor jelen van az anyatejet helyettesítő tápszerekben is.

Finn tudósok a Lactobacillusok hatását vizsgálták csecsemőkön, és megállapították, hogy a probiotikus terápia csökkenti a középfül fertőzések és a légúti megbetegedések kiújulásának arányát, valamint ennek eredményeképpen csökkenti az antibiotikum használat szükségességét is.

A bifidobaktérium segít visszaállítani a belek természetes bélflóráját

Prebiotikumok, probiotikumok, szinbiotikumok

Ha a bélflóránk egyensúlya felborul, és a káros baktériumok száma megnő, célszerű probiotikumokat, prebiotikumokat alkamaznunk az egyensúly helyreállítása érdekében.
Bővebben>>

Gyakran előfordul, hogy az antibiotikum használat következményeként hasmenés jelentkezik a csecsemőnél. A probiotikus bifidobaktériumról megállapították, hogy az megtalálható az egészséges csecsemők beleiben. Mivel a csecsemők, és különösen a koraszülöttek különösen fogékonyak a betegségekre, kutatások azt sugallják, hogy a probiotikumok használata csökkenti a fertőzésveszélyt ezeknél a gyermekeknél. Ezen túlmenően arra is felhívják a figyelmet, hogy az antibiotikum felborítja a belek természetes flóráját, így a bifidobaktérium segíthet annak visszaállításában.

A Saccharomycest antibiotikum által okozott hasmenésre alkalmazzák

A legtöbb probiotikum baktérium, ám az egyik, élesztő. Az élesztőgombák egyik fajtája, a Saccharomyces boulardii ígéretesnek bizonyult az antibiotikum kezelés okozta hasmenés kezelésére kisgyermekek esetében.

Noha a kutatók szerint még további vizsgálatokra van szükség, és egyelőre túl korai rutinszerűen ajánlani a probiotikumokat az antibiotikumhoz köthető hasmenés kezelésére, az biztos, hogy ezek a hasznos mikroorganizmusok jól tolerálhatóak, és használatuk általában nem jár mellékhatásokkal.

(WEBBeteg - Cs. K.)

Cikkajánló

Mikor szedjünk probiotikumot?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Probiotikum
A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan, jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét, és ezzel immunrendszerünk megfelelő működésében is nélkülözhetetlenek.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.