40 feletti és dohányos? Jelentkezett már COPD-szűrésre?

szerző: Dr. Potecz Györgyi, tüdőgyógyász, allergológus - Tüdőközpont
frissítve:

A WHO halálozási listáján jelenleg a negyedik helyen áll, mégis keveset tudunk róla. Alattomos kór, a tünetek sok esetben csak előrehaladott stádiumban jelentkeznek. Dr. Potecz Györgyi, tüdőgyógyász a rendszeres szűrések fontosságára hívja fel a figyelmet.

Nehézlégzés viszi orvoshoz a beteget

A COPD agresszív terjedését mutatja, hogy 2003-ban még ötödikként szerepelt a halálozási listán, tíz év alatt pedig a negyedik helyre került. Ennek oka egyrészt, hogy a kezdeti enyhe, alig észrevehető, gyakran más betegségekkel is összetéveszthető panaszok miatt a betegek nem fordulnak orvoshoz, így a szakszerű kezelés már csak kései stádiumban tud megkezdődni – számolt be kedvezőtlen tapasztalatairól dr. Potecz Györgyi. Különösen a dohányosok hajlamosak a reggeli köhögést, fokozott váladékképződést az elszívott cigaretták mellékhatásaként kezelni, pedig a betegek 90 százaléka épp közülük kerül ki és a felsorolt jelek a betegség tünetei is lehetnek. Orvoshoz a betegek többsége már csak a súlyosabb, sokszor a mindennapi tevékenységeket is megnehezítő panaszokkal fordul orvoshoz, ezek közül a leggyakoribb a nehézlégzés. A probléma az, hogy ez a tünet már a betegség előrehaladott állapotát jelzi, így jelentős javulást nem tudunk elérni.

Ez a cikk is érdekelheti Nehézlégzés, légszomj, fulladás - Okok és súlyosság

Korszerű gyógyszerek

A COPD a tüdő állapotának és működésének romlásával járó kórkép, kezeletlen esetben a beteg panaszai egyre fokozódnak. A betegség súlyosbodását jelző nehézlégzés kezdetben csak fizikai terhelésre, majd nyugalmi állapotban is jelentkezik, a tüdő idővel képtelenné válik arra, hogy a szervezet oxigénellátását biztosítsa, majd a betegség végső stádiumában a betegeknél rendszerint folyamatos otthoni oxigénterápia válik szükségessé.

A betegség nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel az említett állapotromlás megelőzhető, gyógyszeres terápiával és életmódváltással a betegek életminősége jelentősen javítható. Ma már korszerű készítmények állnak rendelkezésre, eredményesek a kezelésben azonban csak akkor lehetünk, ha a betegek idejében orvoshoz fordulnak a panaszaikkal – figyelmeztet dr. Potecz Györgyi.

A szűrővizsgálatot különösen az alábbi tünetek észlelésekor nem érdemes halogatni:

  • reggelenként jelentkező krónikus köhögés
  • fokozott váladékképződés a légutakban
  • fizikai terhelésre jelentkező nehézlégzés

Ezt olvasta már? Dohányzás - káros szenvedély, de hogyan mondjunk le róla?

Évenként elvégzett vizsgálattal idejében felismerhető!

A COPD-szűrésére alkalmas, fájdalmatlan eljárás a légzésfunkciós vizsgálat, más néven spirometria. Segítségével már kezdeti stádiumban is felismerhető a betegség jelenléte. A vizsgálattal a be- és kilélegzett levegő térfogata mellett több fontos adat is mérhető, melyek mind lényegesek a COPD diagnózisához: áramlási sebességét mérve következtetni tudunk a tüdő funkcióra, a hörgők esetleges beszűkülésére (obstrukció), a légzőizmok és a légzési folyamat állapotára.

Kiket veszélyeztet a betegség?

A COPD tünetei főként a 40 év felettiek körében jelentkeznek - régebben főként férfiaknál, de mára a nemek közötti arány közel azonos. Ebben feltehetőleg szerepet játszik a dohányzási szokások változása is, a betegek közel 90 százalékánál a tünetek ugyanis a dohányzás szövődményeként jelentkeznek. A páciensek 10 százalékánál egyéb tényezők – passzív dohányzás, fokozottan szennyezett levegőjű munkahelyi környezet, ritkább esetekben genetikai hiba (alpha-1-antitripszin (AAT) nevű enzim hiánya) – állnak a háttérben.

A dohányos köhögést komolyan kell venni!
A dohányosok gyakran nem veszik komolyan a köhögést és a légszomjat. Az állandó köhögés, köhécselés azonban már a krónikus tüdőbetegség figyelmeztető jele, ami sürgősen orvosi ellátást igényel. A dohányos köhögést komolyan kell venni!

Tovább

(Tüdőközpont - Dr. Potecz Györgyi, tüdőgyógyász, allergológus)

Cikkajánló

A COPD és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus
COPD
A COPD a tüdőben lévő légutak tartós beszűkülésével (légúti szűkület) járó betegség, amely az egyik fő halálozási tényező világszerte. A betegség visszafordíthatatlan károsodásokat okoz, a tüdő szerkezetének helyreállítására nincs lehetőség.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Hangonyi Csilla, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Hangonyi Csilla, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.