Akne: a leggyakoribb tévhitek

Medipress
megjelent:

A pattanásos bőr kellemetlen látvány és kellemetlen érzés is, de a legrosszabb talán az, mennyi tévhit övezi a bőrtünetet. Az alábbiakban néhány gyakori tévhitet oszlatunk el az aknés bőrrel kapcsolatban.

A zsíros ételek és a csokoládé pattanásossá teszik a bőrt

A megfelelő étrend fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, ám ezzel együtt is a csoki vagy a zsíros ételek pattanásokkal összefüggő hatása merő tévhit. Az egyetlen olyan élelmiszer alapanyag, ami az aknés bőr állapotát befolyásolja, az a jódozott konyhasó. Ha bőrön látható hatása van ránk valamilyen élelmiszernek, akkor érdemes az étrendünkön változtatni, mert ez általában allergiás reakciót jelez.

Miért alakul ki az akne?

Az akne jellegzetesen az arcon, a nyakon, a mellkason, a háton és a vállakon alakul ki, mivel ezeken a területeken van a legtöbb faggyútermelő mirigy. Ha a szervezet fokozott mennyiségű faggyút termel, ez az elhalt hámsejtekkel együtt felgyűlve felhalmozódhat a szőrtüszőben, ott megszilárdulhat, mintegy dugót képezve. Miért alakul ki az akne?

Csak a tinik pattanásosak

Egyes ritka esetekben már újszülötteknél is megfigyeltek pattanásokat, és vannak olyanok is, akiknél az első pattanások csak felnőttkorban tűnnek fel. A legtöbb ember viszont kinövi a pattanásosságot, de a nők esetében nem ritka, hogy a menopauzáig is elhúzódik ez a folyamat.

Az akne gyógyítható

Egyelőre nem gyógyítható – viszont már most is kiválóan kezelhető.

A nem megfelelő higiénia okozza a pattanásokat

Az aknét nem kosz vagy zsírosodás okozza. Ezért a legrosszabb stratégia az, amikor a pattanásos bőrt valaki túltisztítja és így kiszárítva a bőrt csak tovább rontja a helyzetet.

A napozás javíthat a pattanásos bőrön

Sajnos nincs arra bizonyíték, hogy a nap jótékonyan hatna a pattanásos bőrre. A napsugárzás bőrkárosító hatásai viszont jól ismertek. Ráadásul a pattanás elleni szerek jó része érzékenyebbé teszi a bőrt az UV-sugarakkal szemben, így kockázatosabb hosszabb ideig a napon tartózkodni.

Békén kell hagyni a pattanásokat

Sok értelme nincs ennek a vélekedésnek, hiszen senki sem szeret bőrhibákkal mutatkozni, és ma már számos olyan szer létezik, amellyel az aknés bőr kitűnően kezelhető.

A pattanásokat a stressz okozza

A stressz nem okoz pattanásokat, de a pattanásosság kiválthat stresszt.

Semmit nem tehetünk a hegesedés ellen

Sokak problémája a hegesedés, amit az egykori pattanások hagynak maguk után. Ma már azonban nem kell feltétlenül heges bőrrel élni. Egyrészt, a modern pattanások ellen használatos szerekkel a megelőzés hatékonyabb és jobb, mint valaha, másrészt a már meglévő hegekre is több megoldást ismer a bőrgyógyászat.

Az akne egy fertőzés

A pattanás olyan bőr-rendellenesség, amit több tényező okoz, elsősorban genetikai és hormonális okokra vezethető vissza.

Az akne csupán szépséghiba

Nem csupán szépséghiba az akne, hiszen állapotától függően befolyásolhatja a hangulatunkat is, a társas érintkezési hajlandóságunkat és súlyos esetben akár depresszív reakciókat is kiválthat.

Furunkulus, karbunkulus

A furunkulus (furunculus) és a karbunkulus (carbunculus) a szőrtüszőkre lokalizálódó mély, esetenként kifejezett fájdalommal kísért gennyet ürítő bőrelváltozás. A furunkulus egy, a karbunkulus pedig több egymás mellett lévő szőrtüsző egyidejű megbetegedését jelenti. Ritkán a szőrtüszők gyulladása mellett a nyirokutak gyulladását is látjuk. Furunkulus és karbunkulus

Nyugodtan abba lehet hagyni a kezelést, ha eltűnt a pattanás

Önállóan nem szabad abbahagyni a gyógykezelést, csak, ha azzal a bőrgyógyásszal is konzultáltunk. A túl korán abbahagyott kezelés ugyanis oda vezethet, hogy a tünetek ismét jelentkeznek, mint ha mi sem történt volna.

Az aknét a szex és az önkielégítés okozza

Ez e legrégebbi tévhit, ami a pattanásokkal összefüggően kering. Igaz, a tesztoszteron nemi hormonnak nagy szerepe van az akne kiváltásában, annak semmi köze a pattanások felbukkanásához, hogy valaki aktív szexuális életet él, vagy sem.

Medipress

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kádár Eszter
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Molnár Judit, újságíró-szerkesztő
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.