Viszketés, piros foltok a bőrön - Az ekcéma tünetei

szerző: Dr. Babai László, Dr. Garanczi Edit - Budai Allergiaközpont
frissítve:

Vörös, viszkető foltok, nedvedző hólyagocskák, rohamszerű viszketési inger. Az ekcéma tünetei jelentkezhetnek már kisgyermekkorban is, a panaszok pedig sok esetben végig kísérik a beteg életét.

Az ekcéma téma cikkei

6/1 Ekcéma - Mi okozhatja, és hogyan kezeljük?
6/2 Az ekcéma kiváltó okai és típusai
6/3 Az ekcéma tünetei
6/4 Csecsemőkori ekcéma megelőzése és kezelése
6/5 Tények és tévhitek az ekcémáról
6/6 Fémallergia, ekcéma, gyógyszerallergia

Az ekcéma és általános tünetei

Az ekcéma a bőr gyulladásával járó betegség. A gyulladás kialakulásával számos különböző tényező kapcsolatba hozható, rendkívül változatos a lefolyása, súlyossága, ám jellegezetes tünetei minden esetben jól láthatóak a bőrön. Ezek a következők:

  • a bőr kipirosodása,
  • bőrszárazság, hámlás,
  • pörkök a bőr felszínén,
  • viszketés, gyakran rohamszerűen,
  • a vakarás miatt kialakuló bőrsérülések, sebek,
  • apró hólyagok, amelyek kezdetben nedvedznek, majd felszakadás után beszáradnak.

A kezdetben akut betegség idővel krónikussá válhat, különösen akkor, ha a kiváltó okok nem felismerhetőek vagy nem zárhatóak ki. Az érintett bőrfelület ilyenkor tartósan vörös, megvastagodik és berepedezik ("utcakőszerűen"), sötétebb vagy világosabb pigmentációs foltok is megjelennek.

Hol jelentkeznek a bőrtünetek?

Kontakt ekcéma (kontakt dermatitisz) esetében a panaszokat valamilyen külső tényező, sok esetben a hétköznapok során gyakran használt tárgy váltja ki. Vörös folt, kiütés jelentkezhet például valamely ékszer, kozmetikum, esetleg nadrággomb bőrrel való érintkezési helyén. A kontakt bőrgyulladás esetén a bőrtünetek tehát mindig valamilyen kiváltó allergénnel való érintkezés helyén alakulnak ki, ez segít a kiváltó ok azonosításában.

Ekcéma kézfejenAtópiás ekcéma (atópiás dermatitisz) esetén a tünetek a test bármely részén megjelenhetnek. Atópiás ekcémában kisgyermekkorban a végtaghajlatokban, a nyakon, a fül mögött és a szem körül jelennek meg leggyakrabban a vörös, viszkető foltok. Későbbi életkorban ezek mellett gyakori a kézfejen és a lábfejen. A tünetek helye nem függ össze azzal, hogy az érintett bőrterület mivel érintkezik. Az atópiás dermatitisz genetikailag hajlamos személyeknél alakul ki. A kiváltó okok máig ismeretlenek, kialakulásában az öröklődés mellett feltehetően fontos szerepet játszik a stressz és az étkezés is.

Javuló és rosszabbodó panaszok

Az atópiás dermatitisz esetében a betegek gyakran számolnak be arról, hogy tüneteik a korábban eredményesen alkalmazott gyógykezelés ellenére, látszólag minden ok nélkül, bizonyos időszakokban intenzívebben, máskor alig észrevehetően jelentkeznek.

A stressz például közismerten rontja az ekcémás betegek állapotát. Nyáron, a napfény hatására pedig sokan számolnak be tüneteik javulásáról. A panaszok bizonyos élelmiszerek fogyasztását követően is fellángolhatnak.

Milyen életkorban jelentkeznek az ekcémás tünetek?

Az ekcéma igen gyakori csecsemőkorban, döntően atópiás formában, előfordulása 10 százalék körüli. Leggyakrabban egy és két éves kor között jelentkezik, de akár néhány hetes újszülötteknél is kialakulhat. Az érintett kisgyermekek többsége a bőrgyulladást idővel kinövi, ám az allergiás hajlamuk megmarad és más formában jelentkezik (ételallergia, pollenallergia, stb.). A gyerekek kisebb részénél felnőttkorban is megmarad a probléma.

Ekcéma kamasz- és felnőttkorban is megjelenhet, ebben az esetben gyakoribb forma a kontakt ekcéma. Elsősorban olyan felnőtteknél alakulhat ki a bőrgyulladás, akik már korábban is mutattak allergiás tüneteket (pl. szénanátha) és bőrük korábban is száraz volt.

Az ekcéma típusai

A szakemberek véleménye eltérő az ekcéma és bőrgyulladás (dermatítisz, dermatitis) fogalmának használatát illetően. Európában a legtöbben a hólyagképződéssel járó dermatitist nevezik ekcémának, míg egyesek csak az elhúzódó, krónikus bőrgyulladást tartják annak. A helyzetet bonyolítja, hogy a köznyelvben még szélesebb betegségcsoportra használják az ekcéma elnevezést. A tág értelmezés szerint az atópiás bőrgyulladás és a kontakt bőrgyulladás is felfogható ekcémaként. Az ekcéma típusai és kezelése

Hogyan függnek össze a tünetek a táplálkozással?

Az ekcéma és a táplálkozás kapcsolatáról atópiás dermatitisz esetében beszélhetünk. Gyakori jelenség, hogy bizonyos ételek fogyasztása után jelennek meg, vagy rosszabbodnak a tünetek.

Az ekcémás betegek kezelésében – egyéntől függően – akár jelentős javulás is érhető, ha a panaszokat kiváltó ételeket az étrendből kizárjuk. A diéta összeállítása előtt azonban első lépésben mindig a panaszokat okozó élelmiszer egyértelmű azonosítására van szükség. Amikor az ekcémát kiváltó élelmiszert keresik, a betegeket sajnos gyakran tiltják el bizonyos élelmiszerek fogyasztásától, vagy egyoldalú diétát írnak elő számukra, amely hosszú időn keresztül hiánytüneteket is okozhat.

Amennyiben felmerül a gyanú, hogy az ekcémás tünetek hátterében bizonyos táplálék(ok)kal szembeni túlérzékenység áll, a kezelőorvos elvégzi a szükséges vizsgálatokat. Az IgE ellenanyag mérésével kimutatható az ételallergia. A tünetek fellángolását immunmodulált ételintolerancia is okozhatja, ilyenkor szükséges az IgG-szint mérése is.

Nem minden vörös folt ekcéma

Az allergiás bőrbetegségek leggyakoribb formái közé tartoznak a különböző ekcémák. Azonban nem minden viszkető vörös folt vagy plakk hátterében áll allergiás ekcéma. Hirtelen megjelenő bőrtüneteket olyan betegségek is okozhatnak, amelyek nem allergiás eredetűek.

  • Pikkelysömör (psoriasis) esetén testszerte pikkelyesen hámló, vörös foltok jelentkeznek, kéz- és lábkörmök is érintettek lehetnek.
  • Bőrgomba szintén okozhat gyulladásos tüneteket a bőrön. Ilyenkor leggyakrabban a lábfejen, a lábujjak között jelentkezik a kipirosodott, duzzadt és hámló folt, olykor nedvedző hólyagokkal.
  • Rosaceára is gondolni kell az arcon megjelenő bőrpír, kiütések esetén. A rosacea főleg az arc középső területein értágulatokkal, gyulladt és gennyes csomókkal jelentkező bőrbetegség.
  • Seborrhoeas dermatitis esetén a fokozott faggyútermelés okoz az allergiás eredetű bőrgyulladáshoz hasonló bőrelváltozásokat. A tünetek ez esetben a pubertáskor környékén kezdődnek: fokozott faggyútermelés, a hajas fejbőrön, szemöldököknél, orrszárnyi redőben, mellkason kialakuló zsíros korpázó hámlás és bőrvörösség jellemzi.
  • Belgyógyászati betegségek bőrtünetei - Gyakran belgyógyászati problémák állnak a problémák hátterében. Gyomor-bélrendszeri kórképek, májbetegségek, hormonális eltérések vagy lappangó diabétesz is provokálhat bőrtüneteket.

A bőrön jelentkező tünetek sok esetben komplex kivizsgálást és személyre szabott kezelést igényelnek. Öndiagnózis és öngyógyítás helyett érdemesebb szakember tanácsát kérni a bőrpanaszok kezeléséhez. Így megelőzhetők a hosszas kivizsgálások, valamint hibás diagnózisok alapján hosszasan alkalmazott, kevésbé hatékony kezelések és azok mellékhatásai.

Szerző: Dr. Babai László prevenciós szakértő és Dr. Garanczi Edit bőrgyógyász, allergológus - Budai Allergiaközpont

Cikkajánló

Ekcéma - Mi okozhatja, és hogyan kezeljük?

Dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus
Ekcéma
Vörös, viszkető foltok, nedvedző hólyagocskák, rohamszerű viszketési inger. Az ekcéma jól látható tünetei mögött sok esetben nehéz felfedezni a kiváltó okokat. Táplálkozás, stressz, öröklött hajlam, kozmetikum vagy ékszerek?
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Müller Mariann
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Horváth Balázs, Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
Dermatica - Dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.