Hatékony kezelés lehet vitiligó esetén a bőrátültetés

Medipress
megjelent:

A bőrátültetés hatásos kezelés lehet a vitiligo nevű bőrbetegség esetén, állítják amerikai kutatók. Egy detroiti csapat egészséges bőrsejteket ültetett be 32 olyan beteg bőrébe, akiknek bizonyos testfelületei elveszítették színüket a betegség következtében.

A beavatkozásnak köszönhetően a kezelt bőrfelület visszanyerte az eredeti színének átlag 52 %-át. A vitiligo egy bizonyos fajtájában szenvedőknél ez az arány elérte a 74 %-ot is, mondták a kutatók. A műtétet helyi érzéstelenítésben hajtották végre a Henry Ford Kórházban.

„A tanulmányunkban elért eredmények nyilvánvalóan sokat jelentenek a betegeinknek.” – mondta Dr. Iltefat Hamzavi, a tanulmány fő szerzője. Habár ezek csak kezdeti eredmények, Dr. Hamzavi azt mondta, néhány betegnél a műtét sokkal hatásosabbnak bizonyult, mint a standard kezelési mód, mint például a fényterápia és a gyógyszerek. "A színes bőrű betegek nyerhetnek legtöbbet az eljárás során, és azok, akiknek a test egyik felén, vagy egyik területén van vitiligójuk.” – mondta.

Vitiligo – fehér foltok a bőrön

A vitiligo olyan bőrbetegség, melyben a bőrpigmentálódásért felelős sejtek, a melanociták sérültek. Ennek következményeként a bőrön fehér foltok jelennek meg, akár a szem retináján is.
A 7 legbizarrabb bőrbetegség - Fotókkal

Hogyan zajlik a műtét?

A műtét neve melanocita-keratinocita átültetés (MKTP). A bőr, a haj és a szem pigmenttermelő sejtjeit, azaz a melanocitákat a bőr egészséges területéről veszik ki, és elkülönítik, hogy ebből elkészüljön egy bőrsejt-keverék. Ezt a keveréket azután a kezelendő felületbe ültetik, majd egy különleges eljárással kifejlesztett fedőréteggel fedik be.

A kísérletben 32 beteg vett részt (18 férfi és 14 nő), 18 és 60 év közöttiek. Őket vetették alá a műtétnek, ahol az érintett területek között szerepelt kéz, kar, láb, lábfej, arc és has. Maxine Whitton, a jótékony célú, amerikai Vitiligo Szövetség védnöke elmondta, hogy a módszer nem alkalmas nagy felületek kezelésére, illetve aktívan terjedő vitiligo esetén.

"További vizsgálatra van szükség a technikával kapcsolatban, például jól megtervezett random kontrollált kísérletekre, hogy összehasonlítsák ezt az eljárást és más sebészeti beavatkozásokat, mint például az átületés.” – mondta. "Ennek a tanulmánynak az eredményei további vizsgálatokhoz vezethetnek, mely hasznos lehet néhány vitiligós beteg számára.”

Medipress

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.