Benőtt a körmöm, mit tegyek? - Az orvos válaszol

szerző: Dr. Sasi Szabó László, sebész - WEBBeteg
frissítve:

Már három éve benőtt körömmel küszködöm. Eddig otthon vágtam ki, de elkezdett nőni a vadhús is és az egész lábujjam be van gyulladva. Mit tegyek? Hová forduljak? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

A benőtt köröm népbetegség, kezelése az egyik leggyakoribb ambuláns (járó beteg) műtét.

Lássuk, milyen okokra vezethető vissza az elváltozás kialakulása és hogyan kezelhető!

A betegség lényege, hogy a körömszél a körömsánc alá nő, azt maga előtt mintegy „felgyűri”.

Az állandó mechanikus irritáció miatt a körömsánc túlnő (hypertrophisal), a szöveti tasakban szinte törvényszerűen gyulladás is keletkezik. A betegek a körömszél fájdalmas duzzanatáról, vadhús képződéséről, a köröm alóli gennycsorgásról számolnak be.

A fájdalom eleinte csak bizonyos helyzetekben, irritáció során jelentkezik, majd a gyulladás felléptekor állandósul. A gyulladás szerencsére szinte mindig csak a körömszélt érinti, tovább, a lágyrészekbe ritkán terjed.

Műtét vagy más kezelés?

A konzervatív (nem műtéti) kezelés többnyire csak kísérlet marad, eredményt a gyakorlatban ritkán hoz. Ilyen lehetőségek a lábujjak áztatását követő köröm-előemelési próbálkozás, gyulladáscsökkentő, antibiotikumos, vagy fertőtlenítő kenőcsök használata.

Végleges megoldást a sebészi beavatkozás ad. A műtét első lépése a lábujj gondos érzéstelenítése, mely egyben az eljárás legkellemetlenebb része.

A terület fertőtlenítő oldatos lemosását követően 1, vagy 2 százalékos Lidocain érzéstelenítő oldatot juttatnak injekciós tűvel a lábujj tövéhez, az itt futó érzőidegek mellé (Oberst-féle vezetéses érzéstelenítés); az esetleges gyógyszer-túlérzékenységről a kezelőorvosnak minden alkalommal tájékozódni kell.

A megfelelő (teljes!) fájdalommentesség elérését követően a műtéti területet izolálják, steril kendővel, lapokkal veszik körbe.

A műtét lényege a benőtt körömszakasz, a túlnőtt, gyulladt körömsánc, és legfőképpen a köröm termelődését biztosító osztódó réteg, a körömmatrix részleges eltávolítása.

Hogyan zajlik a beavatkozás? Emmert-plastica

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Sasi Szabó László, sebész

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Kádár Eszter
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán szemész; Dr. Szemán Annamária, szemész, Focus Medical
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Nagy Attila, fordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.