Rózsahámlás (pityriasis rosea)

szerző: Nagy Attila, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos frissítve:

A rózsahámlás ártalmatlan bőrbetegség. Valószínűleg egy vírusos fertőzés okozza, de maga a rózsahámlás nem fertőző.

A rózsahámlás leginkább 10-35 éves korban fordul elő, rassztól és nemtől függetlenül bárkinél. Aki egyszer átesik rajta, annál már nem szokott kiújulni.

A rózsahámlás tünetei

A kezdeti fázisban a hason, a mellkason, a nyakon vagy a háton egyetlen, nagyobb, hámló, kiemelkedő folt jelenik meg, amit anyafoltnak neveznek. Gyakran ekcémának vagy dermatofitózisnak vélik. Mielőtt ez a folt megjelenne, felső légúti fertőzés tünetei tapasztalhatóak, vagyis fejfájás, orrdugulás, kiszáradt torok és enyhe láz.

Pár nappal vagy héttel az anyafolt megjelenése után kisebb foltok jelennek meg a fenyőfa ágaihoz hasonló elrendezésben. A végtagokon is tapasztalhatóak lehetnek kisebb foltok. Gyakori panasz a viszketés, elsősorban kimelegedés után. A rózsahámlás kiütései általában hámlóak és rózsaszínűek, de sötét bőrűeknél lehetnek szürkések, sötétbarnák vagy feketék is. Ezek a foltok, bár zavaróak, de többnyire idővel nyom nélkül elmúlnak. Sötét bőrűeknél ritkán előfordul, hogy a rózsahámlás kiütései után barnás foltok maradnak a bőrön.

Rózsahámlás a nyak környékén

A rózsahámlás kezelése

Az anyafolt megjelenésekor érdemes szakorvoshoz fordulni. Ha három hónapon belül nem múlik el a probléma, szintén ajánlott felkeresni az orvost. A rózsahámlás általában magától elmúlik hat héten belül, de nagyon ritkán akár 12 hétig is eltarthat a gyógyulás. A kezelés leginkább viszketés esetén szükséges. Ilyenkor antihisztaminok szedésével vagy viszketést enyhítő krémekkel orvosolható a probléma.

Magát a rózsahámlást is lehet kezelni. Vírusellenes szerekkel vagy fényterápiával lerövidíthető a betegség lefolyása. Fényterápia esetén azonban előfordulhat, hogy a rózsahámlás elmúlása után sötét foltok maradnak az érintett bőrfelületen. A langyos vízzel történő zuhanyozás és a megfelelő krémek alkalmazása mellett segíthet a zablisztet tartalmazó fürdőszerek használata is.

Tovább Pityriasis formái - Jellemző bőrtünet a finom hámlás

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Nagy Attila, fordító
Lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.