Hét gén felel a pikkelysömörért

Független Hírügynökség
megjelent:

Amerikai bőrgyógyász kutatók szerint 7 gén felel a pikkelysömör kialakulásáért. Az érintett génvariánsok egy részét már meglévő gyógyszerek célba veszik, ám most új készítmények kifejlesztésére is sor kerülhet.

Amerikai tudósok szerint 7 gén felelős a fájdalmas bőrbetegségért, a pikkelysömörért. Erről a Nature Genetics című tudományos folyóiratban számoltak be a hét végén.

A Michigani Egyetem bőrgyógyász kutatói több mint 1.400 pikkelysömörös pácienst és több mint 1.400 egészséges európai származású személy génállományát vetették össze.

Amikor 21 génre vetült a gyanú árnyéka, a vizsgálatba bevontak további több mint 5 ezer beteget és ugyanennyi egészséges embert.

Ez alapján állapították meg, hogy legalább 7 gén játszhat szerepet abban az ellenőrizetlen immunreakcióban, amely a pikkelysömört (psoriasist) okozza.

Az érintett génvariánsok egy részét már célba veszik meglévő pikkelysömör-gyógyszerek, a többire a jövőben szükséges új készítményeket kifejleszteni.

A pikkelysömör a bőr fájdalmas vörös, száraz, hámló elváltozásával jár. A psoriasishoz gyakran társul ízületi gyulladás is.

Bővebben: A pikkelysömör tünetei

(FH)

Cikkajánló

A pikkelysömör tünetei

Dr. Kónya Judit, családorvos
Pikkelysömör
A pikkelysömör (psoriasis) a bőr fokozott elszarusodásával járó nem fertőző betegség, amely leggyakrabban 20-30 éves kor körül jelentkezik. A betegségben szenvedők számára sajnos jelenleg nem létezik végleges gyógyulást elérő szer vagy eljárás, ám a rendelkezésre álló terápiás módszerek sokat javítanak a betegek állapotán.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.