Az A-vitamin csökkenti a laphámsejtes bőrrák kialakulásának veszélyét is

Szerző: WEBBeteg - Sz. M., fordító, Lektorálta:
Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Csodaszer lenne az A-vitamin, már ami a bőrrák megelőzését illeti? Ez ügyben óvatosnak kell lennünk, már csak azért is, mert a bőrráknak különböző típusai vannak. Amitől mindenki retteg, az a melanoma, a bőr pigmentsejtjeiből kialakuló rosszindulatú daganat.

A Journal of Investigative Dermatology folyóiratban közölt, öt éven át tartó kutatás során a vizsgált 70 ezer résztvevő közül 566 esetben diagnosztizáltak melanomát. A kutatók megvizsgálták a résztvevők életmódját és azt is, hogy milyen vitaminokat szedtek rendszeresen. Az eredmények alapján megállapították, hogy az A-vitamin egy típusa, a retinol rendszeres szedése mintegy 40 százalékkal csökkentette a melanoma kialakulásának kockázatát. A retinol védőhatása erősebbnek bizonyult nők esetében és a napfénynek kitett testrészeken volt inkább érzékelhető.

Az ok-okozat összefüggésre azonban nem találtak pontos magyarázatot. De van egy kevésbé veszélyes bőrrák fajta, amellyel kapcsolatban szintén felmerült az A-vitamin szerepe.

Csupán az A-vitamin nem elegendő a bőr teljes védelméhez

Egy új tanulmány szerint mintegy 125 000 amerikai beteg vizsgálata kimutatta, hogy azoknál az embereknél, akik a legtöbb A-vitamint fogyasztották, mintegy 15%-kal csökkent a laphámsejtes bőrrák kockázata. (75 ezer nő és 50 ezer férfi vett benne részt). Az általuk fogyasztott A-vitamin nagy része ételekből származik.A laphámsejtes rák (spinalióma) a basalióma után a második leggyakoribb bőrrák, amely a felhámból indul ki. Megelőző állapota az aktinikus keratózis (keratosis solaris), a megjelenési formája a vörös vagy barnás színű durva bőr a legtöbbször az intenzív UV sugárzásnak kitett bőrfelületeken. Az aktinikus keratózisból gyakran alakul ki laphámsejtes rák: a bőrelváltozás kiterjedtebbé válik és elszarusodik.

"Ezek a megállapítások csak egy újabb okot jelentenek az egészséges étrendhez gyümölcsökkel és zöldségekkel. A növényi eredetű A-vitamin ugyanis biztonságos" - mondta Eunyoung Cho, a tanulmány vezető szerzője, aki dermatológiai és epidemiológiai docens a Brown Egyetemen. Az A-vitamin egészséges táplálékforrásai közé tartozik az édes burgonya, a sárgadinnye, a sárgarépa, a fekete szemű borsó, az édes piros paprika, a brokkoli, a spenót, a tejtermékek, a hal és a hús, és különösen a máj. Cho professzor viszont arra figyelmeztet, hogy a felnőtteknek nem lenne szabad napi 10 000 nemzetközi egység “előre elkészített” A-vitamint fogyasztaniuk. Az étrendkiegészítőkből és egyes állati élelmiszerekből fabrikált vitamin túladagolása ugyanis növeli az osteoporosis és a csípőtörések kockázatát.

A 125 ezer megvizsgált ember közül 4 ezernek volt laphámsejtes bőrrákja 25 év folyamán. Az átlagos A-vitamin bevitelük 4000 nemzetközi egység volt, a maximális pedig – amelyben fő szerepet játszottak a szintetikus úton gyártott vitaminok is – felment napi 21.000 NE-re is. Ez azonban nem járt magasabb védekezőképességgel. Dr. Desiree Ratner, a Bőrrák Alapítvány szóvivője úgy kommentálta a tanulmányt, hogy nyáron mindenképpen szükség van külön napvédő szerekre is. Noha ez a tanulmány ígéretesnek tűnik és kiderült belőle, hogy a megfelő mennyiségű A-vitamin valóban csökkentette a laphámsejtes bőrrákot, de csupán az A-vitamin nem elegendő a bőr teljes védelméhez – tette hozzá egy híres NewYorki bőrgyógyász.

Olvasson tovább! A melanoma és tünetei, felismerése

Forrás: WEBBeteg
Sz. M., fordító; medicalxpress.com, wellandfit.hu
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Módosítva: 2020.07.24 11:33, Megjelenés: 2020.07.24 11:33

CIKKAJÁNLÓ

 Fogfájás

Fogfájás

Ha a fájdalom tartóssá válik, elkerülhetetlen a fogorvos felkeresése.

Körömgombától szenved?

Körömgombától szenved?

Néhány hajlamosító tényező még inkább elősegíti a gomba megtelepedését.

A vazelin mint a bőrápolás egyszerű,...

A bőrünk a test legnagyobb szerve, ami fontos védelmi funkciót tölt be életünk során. A védelmi funkció biztosítása és a bőrt érő sok külső hatás...

Bőrrák: elengedhetetlen az önvizsgálat!...

A bőrrák az egyik leggyakoribb daganattípus. Szinte mindegyik fajtája hatékonyan kezelhető, amennyiben időben felismerik, ezért az önvizsgálatnak óriási...

Az ekcéma az egyik legkellemetlenebb bőrbetegség...

Az ekcéma az egyik leggyakoribb és legkínzóbb bőrbetegség, ami nemcsak hazánkban, hanem a világon vezető kórság. A világ népességének legalább a...

A melanoma rizikófaktorai

A fekete bőrrák (melanoma malignum vagy röviden melanoma) kialakulhat már meglévő bőrelváltozásból (májfolt, anyajegy, szeplő, lentigo maligna, in situ...

Egyre gyakoribb a túlzott vitaminfogyasztás...

A fejlett országok lakosainak csaknem fele fogyaszt valamilyen mesterséges vitaminkészítményt. A túlzott vitaminbevitel azonban ugyanolyan káros lehet, mint...

Az A-vitamin: előnyök és hátrányok

Az A-vitamin - hétköznapi nevén retinol - a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik, és az egyik legfontosabb funkciója, hogy a szürkületben való...

Megvan a csodaszer a melanoma ellen?

A-vitamin szedésével a legveszélyesebb rosszindulatú bőrdaganat, a melanoma kialakulásának veszélye csökkenthető – állítja egy kutatás. A pontos összefüggés...

Béta karotin - Sok betegség megelőzhető...

A béta-karotin az A-vitamin legfontosabb forrása, és szinte minden sárga és piros növényben megtalálható. Télen legkönnyebben a sárgarépával, a sütőtökkel,...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
A-vitamin teszt

A-vitamin teszt

Infografika és videó