A melanoma szűrése életet menthet(ne)

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A Nemzeti Rákregiszter adatai szerint az elmúlt 15 évben kétszeresére nőtt a melanomás esetek száma, éves átlagban 2800 új diagnózis születik hazánkban. Ez a rákfajta se válogat, mindkét nemnél, bármely életkorban kialakulhat - gyakran érint fiatalokat, nőket. Az UV sugárzásnak való kitettség a legnagyobb kockázati tényező, ezt növeli - az örökölt hajlam mellett -, ha sok vagy szabálytalan megjelenésű anyajegy van a bőrön.

A melanoma malignum (festékes bőrrák) az egyik legrosszabb indulatú daganatféle, melynél életmentő a korai felismerés, ugyanis sebészi kimetszéssel, akkor még, szinte 100 százalékosan gyógyítható. A prognózist a szövettani vizsgálat eredménye határozza meg. Sok egyéb szempont mellett azt is vizsgálják, hogy a tumorsejtek milyen strukturális határokat törnek át, s hogy milyen vastag a daganatszövet. Egymilliméteres tumorvastagságnál 98%-os a túlélés, a 4 milliméteresnél a betegeknek csak 55%-a él a diagnózis felállítása után 5 évvel. Hazánkban, a késői diagnózis miatt, minden ötödik eset halállal végződik. Ausztráliában, ahol pedig a földrajzi adottságok, a nagyon erős napsugárzás miatt a legtöbb a melanómás esetek száma, kiemelkedően magas a túlélési arány. Ott csak minden tizedik beteget veszítenek el. Ennek magyarázata, hogy ott a rendszeres szűrővizsgálatok során a melanomák többségét már olyan korai stádiumban felismerik, amikor a sebészi beavatkozás után teljes gyógyulás várható. A megelőzésre is nagy figyelmet fordítanak: a 80-as években indított, a napfény elleni védelemre figyelmeztető oktatási program (napozz okosan! SunSmart) a gyerekeket állította a középpontba. A melanoma tehát olyan – legfőképp fiatalokat és nőket érintő – halálos betegség, amely komoly anyagi befektetés nélkül, odafigyeléssel, rendszeres szűrővizsgálattal és a fényvédelmi szabályok betartásával jórészt megelőzhető (lehetne).

Az Euromelanoma nemzetközi kampányához csatlakozva a Magyar Dermatológiai Társulat (MDT, Onkodermatológiai Szekció) idén 12. alkalommal szervezte meg az országos hetet (máj. 6-10.). A megelőzés fontosságát hangsúlyozva, még a nyári szezon megindulása előtt, az ország 14 városában 21 helyszínen kínálták fel a lakosságnak az ingyenes szűrővizsgálat lehetőségét. Az eredményeket dr. Oláh Judit (MDT, Onkodermatológiai Szekció, elnök) így összegezte a záró konferencián: „Az évek során 30 ezernél többen vettek részt a szűréseken. A melanoma korai diagnózisa kritikusan fontos a kezelési lehetőségek miatt. Ha rosszindulatú elváltozást találnak, az elsődleges ellátásban a sebészeti beavatkozásé a főszerep, illetve mára a célzott és az immunonkológiai terápia alkalmazásával egyaránt jó tapasztalataink vannak. Ami a legfrissebb eredményeket illeti, a nagy onkológiai konferenciák (ASCO, AACR) előadásai szerint az egyik immunterápiás készítmény (pembrolizumab) 5 éves utánkövetési adatai igazolták, hogy az áttétes, műtéti úton nem gyógyítható melanomások alacsony, mintegy 5%-os 5 éves életkilátási esélyei többszörösére nőttek.” (Az említett hatóanyag IgG4 izotípusú antitest, amely a ráksejtek védekező mechanizmusát blokkolva segíti az immunrendszert, hogy képes legyen elpusztítani a támadó ráksejteket.)

A melanoma az egyik legrosszabb kimenetelű bőrráktípus, könnyen képez áttétet más szervekben. De a súlyos következmények kockázata szűrővizsgálattal (egyén és orvosa kellő figyelmével), korai diagnózisnál csökkenthető. Az időben észlelt, kezdeti stádiumban lévő melanoma még csak a bőr felső rétegében van jelen, ilyenkor a daganatos elváltozás sebészi eltávolításával a beteg nagy valószínűséggel meggyógyítható. Ha mélyebbre terjedve eléri a nyirokereket, megnő az áttétek kialakulásának esélye. Ilyenkor a műtét után további onkológiai kezelésre is szükség van. „A nyár előtt nem lehet elég sokszor azt hangsúlyozni, hogy a megelőzésében – a szűrővizsgálat mellett – felnőttnél, gyereknél egyaránt mennyire fontos a rendszeres önvizsgálat, az UV sugárzás elleni védelem.

A közhiedelemmel szemben, a lebarnulás se egészséges, hangsúlyozza Oláh professzor, ugyanis ez azt jelzi, hogy az UV fény már bőrkárosodást okozott.” Sokan hiszik azt, hogy a napozáshoz képest biztonságosabb alternatíva a szoláriumozás, de egy újabb nemzetközi tanulmány is adatokkal szolgál arra, hogy „a szoli” egyértelműen növeli a bőrelváltozások gyakoriságát, a melanoma kialakulását. Nemzetközi összehasonlításban a magyarok különösen nagy kockázattal keresik a veszélyt e téren, az Euromelanoma 30 országra kiterjedő felmérése szerint a 20 év feletti magyarok több mint ötöde járt már szoláriumban, ami pedig a nemzetközi átlag duplája. Így nem meglepő az a megállapítás, hogy hazánkban egyre több a melanomás beteg.

Tovább A melanoma rizikófaktorai

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Fazekas Erzsébet, újságíró

Cikkajánló

Melanoma
A melanoma a festéktartalmú sejtek rosszindulatú burjánzása. A bőrből kiinduló rosszindulatú daganat a daganatos elváltozások 2 százalékát teszi ki, a leggyakoribb daganatok listáján a nyolcadik helyen áll. A melanoma rendkívül rosszindulatú daganattípus.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.