A vérhólyag

Dr. Árki Ildikó
szerző: Dr. Árki Ildikó, háziorvos - WEBBeteg
frissítve:

A vérhólyag a bőrt ért erős dörzsölés vagy nyomás hatására jön létre, amikor a hám alatti rétegben, az irhában található kis erek megnyílnak és a trauma hatására létrejövő hólyagot vérrel töltik meg.

Vérrel telt hólyagok súlyos bőrbetegségekben is létrejöhetnek és életveszélyes szisztémás betegségek bőrtünetei is lehetnek, ám ebben a cikkben csak a gyakori, traumás eredetű vérhólyaggal foglalkozunk.

Vérhólyag keletkezhet triviális traumák hatására, mint például a szűk cipő általi dörzsölésre, vagy addig nem megszokott típusú eszközzel végzett fizikai munka során. A bőrt ért fizikai hatás során a rétegek elválnak egymástól és a közöttük létrejövő teret szövetközti folyadék vagy vér tölti ki. Előbbi a vízhólyag, utóbbi pedig cikkünk tárgya, a vérhólyag. A kisebb vérhólyagokat otthon is lehet kezelni, ám a nagyobbak esetén javasolt orvoshoz fordulni, mert ezeknél a felülfertőződés esélye is nagyobb szakszerűtlen kezelés esetén.

Mi a teendő?

A vérhólyagok a vízhólyagoknál lassabban, de három-hét napon belül maguktól is meggyógyulnak, nem tanácsos felszúrni őket. Ha maguktól megnyílnak, érdemes kimosni, fertőtleníteni őket, majd száraz, nem túl szoros steril kötést tenni rájuk. A hámréteget, mely a hólyag tetejét képezte, nem kell eltávolítani. A legfontosabb teendő a felülfertőződés megelőzése, ezért tisztán és szárazon kell tartani az érintett területet. A szájban kialakuló, a nyálkahártya vérhólyagja esetében fokozottan ügyelni kell a helyes szájhigiéniára.

Ha a vérhólyag fájdalmas, rendszeresen megjelenik, visszatér vagy szokatlan helyen van, orvoshoz kell fordulni. Ugyancsak tanácsos felkeresni orvost, ha a hólyag elfertőződik. Erre a következő gyulladásos jelenségek hívhatják fel a figyelmet: bőrpír a környező területen, az elváltozás fájdalmas, meleg, esetleg genny ürül belőle.

Mit tehet a megelőzés érdekében?

Törekedjünk a vérhólyagok kialakulásának megelőzésére, ha módunkban áll. Például kerüljük az ártalmas fizikai hatásokat (nagy nyomás, dörzsölés). Nagyobb túrákra ne új, hanem már bejáratott cipőben, bakancsban menjünk. A bőrfelület krémezése igénybevétel előtt, valamint a fizikai hatást elszenvedő terület védelme (pl. ragtapasz a sarokra) ugyancsak segíthet megelőzni a hólyagok létrejöttét.

Dr. Árki Ildikó, háziorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.