A leggyakoribb bőrrákos elváltozások - Képgaléria

Szerző: WEBBeteg - Cs.K. fordító

A bőrráknak több típusa van, mind másképp jelenik meg. Az alábbi képgaléria a leggyakoribb bőrrákos elváltozásokat mutatja be, illetve néhány nem rákos bőrelváltozást.

Ne feledje azonban, hogy a bőrrák az itt bemutatottaktól eltérőmódon is jelentkezhet, ezért fontos, hogy szakemberhez forduljon, ha bármilyen gyanús elváltozást tapasztal a bőrén! Minden újonnan megjelenővagy már meglévőés növekvő, korábbi kinézetében változóbőrelváltozást mutasson meg személyesen bőrgyógyásznak!

Bazálsejtes karcinóma

Körülbelül 10-ből 8 bőrrákos megbetegedés bazálsejtes karcinóma. Ez a daganat általában a napfénynek kitett területen alakul ki, leginkább a fejen, nyakon és háton, de a testen bárhol jelentkezhet. Számos formája létezik. Lehet a bőr szintjében lévő, de ki is emelkedhet. Színében a halványrózsaszíntől a sötétvörösig bármilyen szín előfordulhat. Felületén tartalmazhat abnormális vérereket, amelyből könnyen vérezhet is. A nagyobb bazálsejtes karcinómák váladékozhatnak is, ki is fekélyesedhetnek.

A bazálsejtes karcinóma a test bármely területén jelentkezhet lapos, rózsaszín folt formájában is, mint az a képen is látható. A nagyobbak váladékozhatnak vagy pörkös felülettel is rendelkezhetnek.

A bazálsejtes karcinóma lehet a bőrfelszínből kiemelkedőis, színe rózsaszín vagy vörös, felszíne áttetsző, fényes, gyöngyházszerű, mely általában kisebb sérülések következtében vérezhet is. Az elváltozások középsőrésze lehet besüppedt, kék, barna vagy fekete területekkel.

A bazálsejtes karcinómára a lassú növekedés jellemzőés csak nagyon ritkán ad áttétet, terjed a test más területeire. Kezeletlenül hagyva azonban a daganathoz közeli területeket, illetve a bőr alatti szöveteket, csontot is megtámadhatja.

A bazálsejtes karcinóma a fejbőrön is kialakulhat, ezért fontos, hogy havonta egyszer a fejbőrét is ellenőrizze!

A bazálsejtes karcinóma nagyobb valószínűséggel alakul ki idősebbeknél, ám fiataloknál is jelentkezhet, az erős UV sugárzás miatt, mivel a fiatalok egyre több időt töltenek a napon fedetlen bőrrel.

Férfiaknál gyakoribb a kialakulása, de bárki, aki furcsa elváltozást tapasztal a bőrén, beszéljen bőrgyógyásszal!

Előfordul, hogy nehezen észrevehető, halvány, rózsaszín, piros, fényes vagy gyöngyszerű kitüremkedésként jelentkezik.

A bazálsejtes karcinóma gyakran sérülékeny és könnyen vérzik. Időnként nem gyógyuló borotválkozási sebnek vélik.

Aktinikus keratózis

A solaris, vagy másnéven aktinikus keratózis (AK) általában pici, érdes felszínű vagy sebhelyszerű, hússzínű folt, melynek a felszínén sárgás felrakódás lehet. A solaris keratosis a napnak kitett bőrfelületen jelentkezik. A legtöbb AK általában nem válik daganattá, de mivel rákmegelőző állapotnak tartják, ezért a kezelését javasolják. Időnként laphámrák alakulhat ki belőle, ezért rendszeres kontrollt igényel.

Bowen-karcinóma

A Bowen-karcinóma in situ daganat. Általában durva foltként jelentkezik a napnak kitett bőrfelületen vagy az anális és genitális területen. A foltok jellemzően nagyobbak, vörösebbek, mint AK esetén. A Bowen-karcinóma invazív laphámrákká alakulhat, ezért szakemberek a kezelését javasolják.