Napallergia - Hogyan előzheti meg a tünetek megjelenését?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

A napallergia megnevezést a köznyelvben több betegségre is használják, ezek közül cikkünkben a polimorf fénydermatózis tüneteinek megelőzéséről lesz szó. Viszketés, a bőr kivörösödése és fájdalom - ilyen kellemetlen következményekkel jár a tűző napon való tartózkodás azoknál, akik napallergiások. Néhány egyszerű óvintézkedés betartásával azonban megelőzhetőek a panaszok!

A polimorf fénydermatózis nem valódi allergia, a köznyelvben azért nevezik napallergiának is, mert tünetei allergiás reakcióhoz hasonlítanak. Néhány órával vagy napokkal azután, hogy bőrét napsugárzás érte, a napallergiás személynél a napfénynek kitett területek (többnyire a nyak, a dekoltázs, a karok, a kézfej, a lábak és az arc) elkezdenek viszketni, kipirulnak égő érzés kíséretében. Később bőrelváltozások jelentkeznek, amelyek egyénenként különböző megjelenésűek. Mindez azonban nem következik be, ha idejében megelőzi a bajt.

Amennyiben meg szeretné előzni a napallergiás tünetek jelentkezését, rendkívül fontos, hogy megfelelően óvja bőrét a napsugárzástól, és csak lépésről-lépésre szoktassa hozzá a napfényhez.

Tippek a napallergiás tünetek kialakulásának megelőzéséhez

  • Viseljen megfelelő ruházatot! Lehetőség szerint olyan öltözéket viseljen, ami minél nagyobb testfelületet takar. A viselet legyen könnyű és világos. Ne feledkezzen meg a kalapról sem!
  • Használjon napvédő készítményeket! A fényvédő szerek alkalmazásával megelőzheti a napallergia következtében kialakuló tünetek megjelenését. Azonban nagyon fontos, hogy megfelelő készítményt válasszon! Feltétlenül olyan napvédő szert használjon, ami UV-A- és UV-B-szűrőt is tartalmaz! Magas faktorszámú (30-50) készítményt válasszon! A fényvédő szert mindig megfelelő vastagságban vigye fel bőrére, és mindig kenje be magát, mielőtt napra megy. A napon való tartózkodás során rendszeresen kenje be bőrét újra és újra. Új termék alkalmazása előtt mindig végezzen bőrpróbát!
  • Kiegészítő védelem antioxidánsokkal: Az alpha-glucosylrutin (AGR) nevű antioxidáns a napvédő készítmények hatását növelheti. Az AGR-t vagy a fényvédő szert kiegészítve vihetjük fel bőrünkre, vagy választhatunk olyan napvédő terméket, amely már eleve tartalmazza ezt az antioxidánst.
  • Csak lassan szoktassa hozzá bőrét a napsütéshez! Ha szeretné megelőzni a napallergiás tüneteket, akkor csak lassan, lépésről-lépésre szoktassa hozzá bőrét a napfényhez. Ha az év első napozása során közvetlenül a tűző napon tartózkodik, akkor nő a tünetek megjelenésének kockázata. A téli hónapok után, tavasszal, az első napozások alkalmával ne vigye túlzásba a napfürdőzést, és természetesen később se!
  • Óvatosan a kozmetikumokkal! Ha a bőre érzékeny a napsütésre, akkor a napon való tartózkodás alkalmával lehetőség szerint kerülje a kozmetikumok, parfüm és dezodorok használatát, mivel ezek a szerek hozzájárulhatnak a tünetek megjelenéséhez.
  • Fényterápia: Amennyiben Önnél polimorf fénydermatózist diagnosztizálnak, a tünetek megjelenése fényterápia segítségével megelőzhető. Az orvos ezt a kezelést a napsütésben gazdag évszak kezdete előtt, illetve 4-6 héttel a valamilyen, napsütésben gazdag térségekbe tervezett utazás előtt alkalmazza. Így a bőr már előre hozzá tud szokni a majdani, illetve ottani erősebb napsütéshez.
  • Fotokemoterápia: A napallergia rendkívül súlyos eseteiben megelőző céllal fotokemoterápiára (PUVA) lehet szükség. A kezelés megkezdése előtt az orvos egy olyan anyagot ad a betegnek, ami különösen érzékennyé teszi bőrét a fénnyel szemben. Majd UV-A fénnyel sugározza be a bőrét.

B3-vitamin (niacin) szedését gyakran javasolják megelőző céllal, ám ezek hatékonyságát eddig nem sikerült egyértelműen bizonyítani. A béta-karotint vagy E-vitamint tartalmazó táplálékkiegészítők tanulmányok szerint a napallergiás tünetek megelőzésében hatástalanok.

Tovább Ezek lehetnek a napallergia tünetei - Ilyenkor forduljon orvoshoz

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; onmeda.de
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Ezek lehetnek a napallergia tünetei

Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Napallergia
Itt a nyár, sokan napoznak. Fontos azonban figyelembe venni, hogy kinek milyen a bőrtípusa és annak megfelelően, mértékkel szabad csak a napon tartózkodni.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Dermatica - Dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.