A pikkelysömör 7 típusa

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya frissítve:

A pikkelysömör (psoriasis) olyan bőrbetegség, mely gyakran vörös, hámló foltokkal jelentkezik. Több típusa is van, de legtöbb esetben a beteg egyszerre csak egyféle típustól szenved. Néha előfordul, hogy a tünetek elmúlnak, majd egy idő múlva valamilyen külső vagy belső kiváltó tényező hatására a betegség egy másik fajtája jelentkezik. Cikkünkben a pikkelysömör legfőbb típusairól olvashat.

A téma cikkei - Pikkelysömör

5/1 A pikkelysömör tünetei
5/2 A pikkelysömör típusai
5/3 A pikkelysömör kezelése
5/4 Pikkelysömör betegségben szenvedők étrendje
5/5 Életmódtippek pikkelysömörben szenvedőknek

Plakkos pikkelysömör

A plakkos pikkelysömör (psoriasis vulgaris) a leggyakoribb psoriasis típus, a betegek 80 százaléka ebben szenved.

A plakkos pikkelysömört megvastagodott, gyulladt, vörös, ezüstfehér hámló, gyakran égő-viszkető bőrterületek jellemzik, melyek a test bármely területén jelentkezhetnek, ám leggyakrabban a könyökön, térden, fejbőrön és a hát alsó részén vagy deréktájon jelenik meg. A plakkos psoriasis általában évekig tart.

Guttált pikkelysömör

A guttált psoriasis gyakran hirtelen jelentkezik gyermek- vagy korai felnőttkorban, és a pikkelysömörös esetek kevesebb, mint 2 százalékában fordul elő. A plakkos psoriasisnál jóval vékonyabb, kis, rózsaszín-piros kiütések jellemzik, melyek leginkább a törzsön, felsőkaron, combon vagy fejbőrön fordulnak elő. Leggyakoribb kiváltó okai az olyan felső légúti megbetegedések, mint a torok- és mandulagyulladás, bőrsérülés, stressz és bizonyos gyógyszerek (pl. béta blokkolók).

A pikkelysömör eme típusa akár kezelés nélkül is pár héten belül elmúlhat, de előfordulhat, hogy makacs, és hosszabb kezelést igényel.

Inverz pikkelysömör

Az inverz pikkelysömör élénkvörös, sima, fényes, nem hámló elváltozás, ami leggyakrabban a hónaljban, ágyékban, mell alatt, vagy a nemi szervek és a fenék bőrredőiben jelentkezik. Kialakulási helye miatt az inverz psoriasis tünetei dörzsölés és izzadság hatására súlyosbodnak. A betegség kiváltó okai között szerepel a túlsúly és a gombák elszaporodása az említett bőrterületen.

Pustulózus pikkelysömör

A pustulózus psoriasis ritka és főleg felnőtteknél jelentkezik, gennyes göbökkel, melyek körül a bőr vörös. Bár fertőzőnek tűnik, nem az. A pikkelysömör eme fajtájánál a beteg először bőrpírt, majd hólyagosodást tapasztal, melyek ezt követően gennyel telnek meg. Leggyakrabban csak a test egy adott területén jelentkezik (pl. kezek vagy lábak), de előfordulhat, hogy a test nagy részét érinti (generalizált).

A göbös pikkelysömör nagyon súlyos lehet, így azonnali orvosi beavatkozást igényel. A generalizált pustulózus psoriasis lázat, hidegrázást, hányingert, izomgyengeséget és szapora szívverést okozhat.

Leggyakoribb kiváltó okai:

  • helyi vagy szisztémás gyógyszerek, különösen a szteroidok,
  • a szisztémás gyógyszerek vagy a nagy testfelületen alkalmazott erős helyi szteroidok használatának hirtelen megvonása,
  • fényvédő nélkül ultraviola sugárzásnak való túlzott kitettség,
  • terhesség,
  • fertőzés,
  • stressz,
  • bizonyos vegyi anyagok.

Ez a típusú pikkelysömör a legritkább, de egyben a legveszélyesebb is.

Eritrodermiás psoriasis

Az eritrodermiás psoriasis a testfelület nagy részét, vagy akár az egész testet érintő, kiterjedt, égő bőrpírral jelentkező betegség. Ezen felül a beteg tapasztalhat még:

  • súlyos viszketést, égő érzést, hámlást,
  • megnövekedett szívfrekvenciát (szapora szívverést),
  • testhőmérsékletben bekövetkező változást.

Amennyiben a fent említett tüneteket tapasztalja, azonnal forduljon orvoshoz – nagy valószínűséggel kórházi kezelésre lesz szüksége. Ez a típusú psoriasis komoly, fehérje- és folyadékvesztéssel járó betegséget, illetve akár fertőzést, tüdőgyulladást vagy pangásos szívelégtelenség is okoz.

Leggyakoribb kiváltói:

  • a szisztémás pikkelysömör kezelésének hirtelen abbahagyása,
  • allergiás gyógyszerreakció,
  • súlyos napégés,
  • fertőzés,
  • bizonyos gyógyszerek (például lítium, malária ellenes szerek, kortizon, erős kőszénkátrány termékek).

Az eritrodermikás psoriasis akkor is kialakulhat, ha a pikkelysömört hosszabb ideje nem sikerül megfelelően kontrollálni.

Köröm pikkelysömör

A psoriasisban szenvedők mintegy fele tapasztal körömelváltozásokat, ám a psoriasios ízületi gyulladásban szenvedők esetében, ez az arány jóval magasabb. A betegség ezen típusánál a leggyakoribb tünetek a következők:

  • a köröm felszínén elhelyezkedő apró lyukak,
  • érzékeny, fájó körmök,
  • a köröm elválása a körömágytól,
  • a köröm színének sárgásbarnára változása,
  • fehér, krétaszerű, morzsalékos anyag felhalmozódás a köröm alatt.

Köröm psoriasis esetén a betegnek nagy valószínűséggel körömgombája is van. A köröm pikkelysömörét helyi gyógyszerekkel nehezebb kezelni, mivel csak nehezen jutnak be a körömágyba. A kezelés éppen ezért szteroid injekciókból, fényterápiából és szájon át alkalmazott gyógyszerekből áll. Emellett sokat segít, ha a körmöket a lehető legrövidebbre vágja.

Bővebben Psoriasis a körmön

Gyakori kérdések a pikkelysömörről

Pár hónapja a körmöm kezdett berepedezni, sőt a köröm mellett az újbegyemen a bőr felrepedt, sokszor már vérzett. Van-e valami hatásos gyógymód erre a betegségre, mert úgy érzem, a jelenlegi kezelések nem vezetnek eredményre. Dr. Bodnár Edina válasza az Orvos válaszol rovatban

Tetoválást szeretnék csináltatni de a nyár elején kialakult a pikkelysömöröm. Már vannak tetoválásaim és a hátamon lévőt szeretném megváltoztatni. Elég sok anyajegy is van a börömön, de a sömör a lábamon és a könyökömön, valamint a hajam alatt jött ki. Ön szerint kijavítathatom a tetoválást vagy inkább felejtsem el? Dr. Csuth Ágnes, családorvos válasza az Orvos válaszol rovatban

Három éve jöttek elő piros pöttyök az egész testemen. Napokban fedeztek fel nálam egy közel 5x5-ös cisztát a bal petefészkemben, ami miatt még több piros pötty jött ki rajtam egyszerre. Interneten látott képek alapján inkább hasonlít övsömörre, mint pikkelysömörre. A ciszta miatt lehetséges, hogy jobban elburjánzon ez a bőrbetegség vagy a kettő nincs összefüggésben? Dr. Bodnár Edina válasza az Orvos válaszol rovatban

Psoriasisos arthritis (ízületi gyulladás)

A psoriasios arthritis (arthritis psoriatica) olyan állapot, mikor a betegnek egyszerre van pikkelysömöre és ízületi gyulladása. Az esetek 70 százalékában a psoriasisos ízületi gyulladás körülbelül 10 évvel a pikkelysömör után alakul ki. Az arthritis psoriaticában szenvedők 90 százaléka tapasztal a pikkelysömörrel kapcsolatos körömelváltozást.

A psoriasisos arthritis leggyakoribb tünetei a következők:

  • fájdalmas, merev ízületek, melyek reggel és pihenés után súlyosabbak,
  • a kéz és láb ujjainak kolbásszerű duzzanata,
  • meleg, esetleg elszíneződött ízületek.

Bővebben Részletesen az arthritis psoriatica betegségről

Tovább A pikkelysömör kezelése

WEBBeteg.hu logó

Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya

Cikkajánló

A pikkelysömör tünetei

Dr. Kónya Judit, családorvos
Pikkelysömör
A pikkelysömör (psoriasis) a bőr fokozott elszarusodásával járó nem fertőző betegség, amely leggyakrabban 20-30 éves kor körül jelentkezik. A betegségben szenvedők számára sajnos jelenleg nem létezik végleges gyógyulást elérő szer vagy eljárás, ám a rendelkezésre álló terápiás módszerek sokat javítanak a betegek állapotán.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Dermatica - Dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.