Veszélyes napsugarak

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

Vannak emberek, akik egyáltalán nem tartózkodhatnak a napon. A fényallergiában szenvedők arra kényszerülnek, hogy életüket árnyékban, a napsugaraktól elzárva töltsék. Számukra éjszaka kezdődik az élet.

Ha süt a nap, a fényallergia egy speciális, penicillin által okozott formájában szenvedő emberek nem hagyhatják el lakásukat, ha felhős az ég, akkor is csak bizonyos típusú felhőzet mellett mehetnek ki a szabadba. Aki ebben a betegségben szenved, gyakran konkrét napirenddel a fejében kell élnie mindennapjait, mivel bőre a természetes fényre és a mesterséges UV-fényre túlérzékenyen reagál. Az érintettek sötétben kénytelenek élni, falak és üvegablakok mögött, elzárva a mindennapi tevékenységektől, távol az emberektől. Csak egyetlen séta után a napon, hetekig kínozza a betegeket a bőrgyulladás. A páciensek szociális kapcsolatainak fenntartása szinte lehetetlenné válik.

A kiváltó ok az UV-fény és a kémia

Fényérzékenységet okozó gyógyszerek

A naptej, a szalmakalap és a napszemüveg sem nyújt kellő védelmet a nyári hőségben, ha bőrünket belsőleg nem készítjük fel a napsugarakkal való találkozásra. A látszólag minden ok nélkül jelentkező ekcémás, csalánkiütéses, bőrvörösséggel járó tünetek hátterében bizonyos fényérzékenységet okozó gyógyszerek szedése is állhat. Fényérzékenységet okozó gyógyszerek

Az orvostudomány a fényallergia különböző formáit tartja számon, amelyek többsége veszélytelen. Kiváltójuk lehet az UV-fény, illetve bizonyos kémiai anyagok. A polimorf fénydermatózis közvetlen kiváltó oka az UV-fény, a betegség sokkal gyakoribb nőknél, mint férfiaknál. A Mallorca-akné viszont olajtartalmú napvédő készítmények és UV-fény együttes hatására alakul ki. A fényallergiák egyik legritkább típusa a krónikus aktinikus dermatitisz. A tünetek leggyakoribb kiváltói ez esetben főként gyógyszerek, például antibiotikumok vagy pszichopharmatikumok. De édesítőszerek, kozmetikai adalékanyagok és egyes növények is túlérzékennyé tehetik a bőrt a fénysugarakkal szemben.

A reakció akkor zajlik le, hogy a bőr bizonyos testidegen anyagokkal érintkezik, és ezzel egy időben UV- vagy látható fénysugarak érik.

A napsugárzás hatása ezáltal felfokozódik, és kevés napsütés is elég ahhoz, hogy heves napégést kapjon az illető, a bőrén pattanások és hólyagok jelenjenek meg. A kezelés elmulasztásával nincs más lehetőség, mint a fény kerülése. De nem ez az egyetlen megoldás, a tünetek kezelhetők, például kortizonnal. A fényallergia nagyon kellemetlen betegség, de ritkán veszélyezteti az életet.

A „holdfény-gyerekeket” sosem érheti fény

A xeroderma pigmentosum (XP) nevű örökletes betegség sokkal súlyosabb a fényallergiáknál. Az úgynevezett „holdfény-gyerekek” soha nem mehetnek a fényre, mert az halálos veszélyt jelent rájuk nézve. A nap nekik éjszaka kezdődik, amikor a Nap lemegy, és nem érheti őket fény. Ez esetben az ok nem az UV-fény vagy a kémiai anyagok, hanem egy genetikai hiba. A betegek szervezetéből hiányzik az az enzim, ami az UV-sugarak okozta károkat helyre tudná hozni. A bőrsejtek elhalnak, és végül rákos daganatok alakulnak ki.

Sajnálatos módon a krónikus aktinikus dermatitiszben szenvedő páciensek élete sem könnyebb. Az extrém fényérzékenység és az erős bőrviszketés sokak számára annyira elkeserítő és olyan kilátástalannak érzik helyzetüket, hogy öngyilkosságot követnek el. Hannelore Kohl, az egykori német kancellár, Helmut Kohl felesége is ebben a ritka betegségben szenvedett, ő mondta halála előtt néhány hónappal: „Feladni az utolsó dolog, amit az ember megengedhet magának.”

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: NetDoktor.de, )

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Dermatica - Dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.