Lábgombára gyanakszik? Ezek a tünetek

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos, Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász frissítve:

Ha lábgombáról (tudományos nevén tinea pedis) beszélünk, akkor térségünk egyik legelterjedtebb fertőző betegsége a téma. Ennek ellenére kevesen ismerik fel a tüneteit, ezért nem is kezelik azt.

A lábgomba téma cikkei

A lábakon lévő gombás elváltozás megjelenhet a talpakon (tinea pedis) és a lábujjak közötti területen (interdigitalis mycosis) is, melyek sokszor egymással társulnak. A lábgomba a lakosság 10-20%-át érinti, leggyakoribb korokozója a Trichophyton rubrum nevű gombafaj. Az angolok a lábgombával fertőzött lábat „atlétaláb”-nak (sportolóláb) nevezik. Az interdigitalis mycosist fonalas és sarjadzógombák is okozhatják.

Közép-Európában a lábgomba a leggyakoribb fertőző betegség, mely több férfit érint, mint nőt. Becslések szerint minden tizedik ember szenved a lábgombától, ennek ellenére csak kevesen kezelik a kellemetlen gombás fertőzést. Ha a fertőzött ember mezítláb jár, minden egyes lépéssel fertőző hámsejteket hagy maga után, amelyek a következő arra járó mezítlábán megtapadnak, és kifejlődhet a lábgomba.

A gombák elsősorban a lábujjak között találnak maguknak optimális, azaz nedves és meleg tartózkodási helyet. Számukra ezek a legjobb feltételek, amik mellett hosszú időn át zavartalanul szaporodhatnak.

A lábgombásodás többnyire zárt cipőben, gumicsizmában, nedves mikroklímában, melegben dolgozókon, sportolókon, úszókon alakul ki. A fokozott lábizzadás, rossz artériás-, vénás vagy nyirokkeringés, cukorbetegség, illetve hormonzavarok hajlamosítanak a kialakulására. Primer vagy szekunder immunhiányos állapotokban súlyos, nehezen kezelhető tünetek alakulhatnak ki.

A lábgomba tünetei

  • Megvastagodott felrakódás a talp(ak)on.

  • Lábviszketés és égő érzés.

  • Kismértékű részleges kivörösödés.

  • Néha kis hólyagok.

  • Hámlás, nedvedzés.

Lábgomba

A lábgomba egyik változata a lábujjak közötti területeket támadja meg (interdigitalis mycosis). Ekkor a bőr nedvesnek és felpuhultnak (macerált) tűnik, a lábujjak közötti bőr bereped, fájdalmassá válik. A felpuhult bőrön keresztül könnyen átjuthatnak a kórokozók, és súlyos bőrgyulladást okozhatnak. Az interdigitalis mycosis jelentősen növeli az orbánc (erysipelas) kockázatát!

A lábról a gombás fertőzés átterjedhet a körmökre is, a körömgomba pedig hosszadalmas, gyakran egy évig is kezelésre szoruló, nehezen gyógyuló megbetegedés.

A lábgomba hasonló tüneteket okoz, mint az ekcéma, a kontakt allergia, a pikkelysömör és az úgynevezett hyperkeratosis plantaris, melyeket bőrgyógyász tud elkülöníteni.

Bővebben Atlétaláb, lábgomba, körömgomba, tyúkszem - Bőrbetegségek a lábon

A lábgomba kezelése és az újrafertőződés megelőzése

A lábgomba lokális gombaellenes készítményekkel (antimycotikus krémek, spray-k, lábujjak közé hintőporok) általában hatékonyan kezelhető. Egyes makacs esetekben, amikor egyéb hajlamosító tényezők (pl. immunszuppresszió, cukorbetegség) is fennállnak, szükség lehet szisztémás antimycotikus kezelésre is. A lábon jelentkező gombás fertőzések esetén a kórokozók és spóráik hónapokon át fertőzőképesek maradnak a cipőkben, zuhanyzókban, kádakban, fürdőszoba szőnyegeken, törölközőkben, ezért ezek fertőtlenítése a visszafertőződés elkerülése érdekében mindenképpen szükséges. Ezek mellett nyitott cipők viselése, a lábizzadás megelőzése és kezelése, a lábujjak közének szárazon tartása is nagyon fontos a betegség megelőzésére, illetve a hatékony kezeléshez is elengedhetetlen.

Tovább A lábgomba a strandokon is fertőz

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos, Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.