Ismétlődhet az övsömör?

Medipress
megjelent:

Négy évtized orvosi megfigyelése az volt, hogy az övsömör (herpes zoster) egyszer fordulhat elő egy ember életében. Az a széles körben elterjedt elképzelés, hogy a betegek védetté válnak az övsömört okozó varicella zoster vírussal szemben, ami az övsömör és egyben a bárányhimlő kórokozója.

Övsömör csak azoknál fordulhat elő, akik korábban már átestek bárányhimlőn.

Egy, a Mayo Clinic Proceedings című szaklap februári számában megjelent tanulmány szerint a visszaesés talán sokkal gyakoribb, mint az orvosok gondolták.

Az övsömör tünetei és kezelése

Az övsömör (herpes zoster) kialakulásáért ugyan azon vírus felelős, amely a bárányhimlőt (varicella) is okozza - ez a varicella zoster vírus (másnéven human herpes vírus-3). Övsömör csak azokon alakulhat ki, akik korábban már átestek bárányhimlőn.
Az övsömör tünetei és kezelése

Korábban úgy vélték, hogy övsömör esetén a visszaesés csak a meggyengült immunrendszerű betegeket érinti. A visszaesés az ép immunitásúak körében is előfordul. Az eredmények nagyon megleptek bennünket - mondta Dr. Barbara Yawn, a Rochesteri Olmsted Orvosi Központ kutatásvezetője.

A kutatócsoport 1700, 22 év feletti beteg anyagát vizsgálta át, akik 1996 és 2001 között dokumentáltan átestek egy övsömörös epizódon. Ez az állapot jellegzetes bőrkiütéssel és igen nagy fájdalommal jár. Ezután területi adatokat tanulmányoztak, átlag 8 éves utánkövetéssel, hogy eldöntsék kezelték-e ezeket a betegeket valahol egy második epizóddal.

Övsömör: A visszaesés arányai

Az adatok alapján a visszaesés aránya 5 százalékos volt, ami megegyezik az övsömör gyakoriságával ugyanebben a korcsoportban. Néhány betegnél akár háromszori visszaesés is előfordult.

A vizsgálat szerint a nőknél, akik hajlamosabbak az övsömörre, a visszaesés is gyakoribb, és úgy tűnik a kor nem hajlamosító tényező. Viszont meglepő módon a fájdalmas időszak hossza az első epizód alatt meghatározó. Azok, akiknek fájdalma 30 napnál tovább tartott, nagyobb valószínűséggel estek vissza, főként az első 3-4 évben.

Az eredmények szerint a varicella zoster elleni védőoltás, mely 50 százalékban csökkenti az övsömör kialakulását, talán egy második epizód elkerülésében is segít.

(Forrás: Medipress)

Cikkajánló

Az övsömör

Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
Övsömör
Az övsömör kialakulásáért ugyanazon vírus felelős, amely a bárányhimlőt is okozza - ez a herpes vírusok családjába tartozó varicella zoster vírus. Övsömör csak azokon alakulhat ki, akik korábban már átestek bárányhimlőn.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, Dr. Jóna Angelika, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.