Seborrheás kórképek

Dr. Bodnár Edina
szerző: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A seborrheás betegségcsoportba az acnét, a seborrheás dermatitist soroljuk. Az akne nagyrészt serdülőkorban jelentkezik, míg a seborrheás dermatitis minden korcsoportban előfordul.

A seborrheás betegségek nagyon gyakoriak, a népesség nagy részének életét megkeserítik. A seborrhea fokozott faggyútermelést jelent.

A seborrheás dermatitis kezelése

Krónikus lefolyású, a faggyúmirigyekben gazdag testtájakat érintő gyulladással és hámlással járó betegség. Legtöbbször csak a hajas fejbőr, arc, ritkábban a mellkas, hát érintett, de előfordul csaknem egész testet érintő formában is. Kialakulásának oka nem pontosan ismert, de öröklődési faktoroknak jelentős szerepet tulajdonítanak, melyek hatására nagyobb számú faggyúmirigy alakul ki, melyek fokozott mennyiségű faggyút termelnek. A fokozott faggyúban elszaporodó Malassezia gombák is szerepet játszanak a tünetek kialakulásában.

A betegség hullámzó lefolyású, télen, tavasszal rosszabbodik, stressz hatására fokozódik. A betegség nem gyógyítható, folyamatos és tartós kezelést igényel. Kezelésében a faggyútermelés csökkentésével, gyulladáscsökkentéssel, illetve a Malessezia gombák számának mérséklésével érhetők el eredmények.

Seborrhea

Akne - A pattanásos bőr kezelési lehetőségei

Pattanások a 11 és 30 év közötti serdülők és fiatal felnőttek csaknem 80%-át érintik. Mindkét nem egyformán érintett, de fiúknál általában kifejezettebb tünetek jelentkeznek. Az akne nemcsak az arcot, hátat, mellkast érintheti, de a hónaljak, combhajlatok, fenekek, emlők alatti területen is jelentkezhet.

Az aknét zárt és nyitott miteszerek, pattanások, gyulladt csomók, ciszták, sipolyok jellemzik, melyek helyén súlyos esetben hegek alakulhatnak ki. Egyes esetekben hirtelen kialakuló súlyos kiterjedt tünetek mellett láz, ízületi duzzanat is jelentkezhet. Kialakulásában genetikai hajlam mellett a fokozott faggyútermelés, a faggyúmirigyek kivezető csövének elzáródása, a faggyúban elszaporodó baktériumok miatt kialakuló gyulladás, illetve fokozott immunválasz játszik szerepet.

Kezelésében a tünetek súlyosságától, kiterjedtségétől függően lokális és szisztémás kezelések, illetve ezek kombinációja alkalmazható. Enyhe tünetek esetén elegendőek a lokális kezelések.

Ha csak miteszerek láthatók, akkor lokális retinoidok alkalmazandók. Ha a miteszerek mellett gyulladt pattanások is megjelennek, akkor lokális antibiotikumok, benzoyl-peroxid és azelainsav kombinációval érhetünk el terápiás sikereket. Amennyiben a lokális szerekkel nem érünk el megfelelő eredményt, akkor szisztémás antibiotikumok, hormonális kezelés, legsúlyosabb esetben szisztémás retinoidok alkalmazhatók. Az akne kezelésében az IPL, különböző fényterápiák is sikerrel alkalmazhatók, a hegek kezelésében pedig a dermabrázió segíthet. Az aknéra hajlamos egyéneknek kerülni kell a magas szénhidráttartalmú ételek, tészták, kenyér, csokoládé, sütemények fogyasztását.

Tovább Mi az akne?

Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Kádár Eszter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Molnár Judit, újságíró-szerkesztő
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.