A sebkezelés feltételei - Mit tehet a beteg?

szerző: Rising Károlyné alelnök - Diabétesz-láb Szövetség
megjelent:

Néhány krónikus alapbetegség következtében kifekélyesedik a bőr, vagyis seb keletkezik, amely rendszerint nehezen gyógyul, ezért pontos kezelést és szoros megfigyelést igényel mind a beteg, mind pedig a beteget ellátó szakemberek részéről. Krónikus sebet okozhatnak például az érrendszeri betegségek, a diabétesz, egyes daganatos kórképek, de súlyos balesetből fakadóan is kialakulhatnak.

Az alapbetegség kezelése elengedhetetlen követelmény a seb gyógyulásához

A téma cikkei

3/1 A sebkezelés feltételei
3/2 Sebkezelés: kötszerek és kötözés
3/3 Sebkezelés: a kötéscsere

A sebgyógyulás abban az esetben lehet eredményes és szövődménymentes, amennyiben a szervezet a lehető legjobb állapotban van. Ehhez az egyik legfontosabb feltétel a nehezebben gyógyuló sebek kiváltó okának megszüntetése, kezelése. Különösen fontos például a diabéteszes betegek vércukorszintjének rendben tartása, kiemelten azoknál a betegeknél, ahol már több súlyos szövődmény is fennáll (pl.: látásveszteség, neuropátia, diabéteszes fekély a lábon, veseelégtelenség stb.), vagy amennyiben éppen ezeket szeretné elkerülni.

A sebkezelés alapjainak elsajátítása

A beteg az alapbetegséget és sebét kezelő egészségügyi intézményben az ellátás megkezdése idején meghallgatja az orvos utasítását és egyben megfigyelheti a kötözés folyamatát, amely az otthoni, önálló sebkezeléshez fontos támpontokat ad.

Ha kísérővel megy a rendelésre, akkor érdemes őt is bevonni a megfigyelésbe, mert két kontroll között otthon is szükséges a kötéseket cserélni, amelyhez előfordulhat, hogy segítségre lesz szüksége.

Naplózza a változásokat!

Állapotának pontos követése érdekében érdemes rendszeresen feljegyezni, hogy milyen változásokat tapasztal. Különösen akkor fontos ez, ha feledékeny, és az orvosi kontroll során már nem emlékezne a mindennapok során észlelt eltérésekre. Fontos információ lehet például, hogy:

  • mikor feszített a seb,
  • mikor volt több a váladék,
  • mikor érzékelte először, hogy nem illata, hanem szaga van a sebének.

A rendelőben gyakran előfordul, hogy a beteg nem tud azonnal válaszolni az egészségügyi személyzet kérdéseire, amelyek alapvető fontossággal bírnak a beteg további kezelése szempontjából, hiszen ezek alapján tudnak megfelelő utasításokat adni számára a következő találkozásig, kontrollig. Fontos, hogy amennyiben változást észlel, kérdezés nélkül is mondja el ezeket a családorvosnál vagy a szakrendelőben.

Mit tehet a beteg, ha nem tudja ellátni önmagát?

Súlyos állapot esetén a kezelő szakorvos javaslatára igényelhető az otthoni szakápolási szolgálat segítsége. Ha ezt a családorvos elrendeli, akkor házhoz megy a szakápoló, aki segít a rendszeres és helyes sebkezelési feladatokat ellátni. Ettől az ellátási formától nem szabad idegenkedni, hiszen állapotában akkor állhat be javulás, ha megfelelő kezelésben részesül. Amennyiben nehezen tudja önmagát ellátni, vegye igénybe ezt az egészségügyi szolgáltatást, amely lehetővé teszi, hogy saját otthonában csak Önnel foglalkozzanak. Az első találkozáskor arra számíthat, hogy felmérik, mire van szüksége, továbbá hogy miket tud önállóan és miket képes csak segítséggel megtenni. A cél, hogy mindent megtanuljon és mielőbb a sebnélküli életét folytathassa.

Forduljon orvoshoz, ha romlanak a tünetei!

Soron kívül fel kell keresnie kezelő szakorvosát, ha az alábbi változások következnek be:

  • magas láz vagy hidegrázás,
  • nagyfokú fájdalom vagy feszülés a sebkörnyéken.
  • duzzanat és feltűnően sok váladék.

(Rising Károlyné, a Diabétesz-láb Szövetség alelnöke, www.sebapolas.hu)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Virágh Zsófia, bőrgyógyász
Diabétesz-láb Szövetség - Rising Károlyné alelnök
Diabétesz-láb Szövetség - Rising Károlyné alelnök
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
Diabétesz-láb Szövetség - Rising Károlyné alelnök
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.