Gyógytorna kezelések stroke után

Nurse Háziápolási Szolgálat
megjelent:

Magyarország világviszonylatban az élvonalban van a szív- és érrendszeri megbetegedések kapcsán. Hozzávetőlegesen ötvenezer ember szenved agyér katasztrófát évente Magyarországon.

A betegek kisebb hányada az első harminc napon belül életét veszti, a nagyobb hányadot kitevő túlélők többsége pedig élete végéig maradandó testi és mentális károsodásokkal él tovább. Ezeknek a károsodásoknak az elfogadása, a csökkent képességekkel való létezés elfogadása nagyon sok munka, türelem és kitartás eredménye.

A stroke és tünetei

A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti el. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét. A stroke és tünetei

Függetlenül attól, hogy mely tényező okozza a betegséget, a stroke által létrehozott károsodás általában a féloldali bénulás. Stroke után néhány héten át érdemes a betegnek a Magyarországon igen fejlett rehabilitációs intézmények szolgáltatásait igénybe venni, ahol intenzíven hozzájárulnak a javulás elindulásához.

A korai kezelés, a hozzátartozók biztatása és jelenléte nagyon fontos a felépülés érdekében. A stroke-on átesett betegnek romolhat a légzése, hallása, látása, nyelése, egyensúlya, hólyagműködése is. A stroke-on átesett beteg speciális gyógytornát igényel az idegrendszeri károsodások következtében, így a gyógytornász által vezetett mozgásterápia megtanítása az egyik cél.

A gyógytorna célja az önálló életmód, önálló járás elérése, az önállósodás minél nagyobb fokban való visszaállítása, az életminőség javítása. A korábban már elsajátított képességek újra tanítása, akár a járás vagy a beszéd, ha az sérült. Sokan a rehabilitáció hatására vissza tudnak térni a mindennapi tevékenységeikhez és feladataikhoz. Ahhoz, hogy sikeres és hatékony legyen a gyógyulás, nem elhanyagolható a beteg hozzáállása, sőt a legfontosabb a beteg hozzáállása, kooperációs készsége, együttműködése. A beteg motiváltsága és az ehhez való hozzásegítése a környezetének is feladata.

A beteg közreműködése nélkül a rehabilitáció sikertelen.

Stroke rehabilitáció

A stroke a központi idegrendszer területén kisebb, vagy nagyobb területen bekövetkező érelzáródás, vagy vérzés, ami miatt szövetelhalás, majd működéskiesés jön létre. Attól függően, hogy a károsodás mely agyterületeket érinti, mely erek ellátási területének megfelelően történik, a következmény és a rehabilitáció folyamata minden esetben más és más lesz. Stroke rehabilitáció

Mind mentálisan, mind fizikailag fel kell építeni a terápiát, szükséges megvizsgálni, mely területek vesztek el, miket kell visszahozni, erősíteni és ennek mentén a terápiát elkezdeni. A szélütés után elsődleges feladat az aktív mozgás beindítása, a kóros mozgásformák megszüntetése. Minél több mozgásingerrel vegyük rá a beteget az aktív mozgások elindítására. A mozgásingernél fontos, hogy azt a feladatot, amit már a beteg el tud látni, végezni, azt rá kell bízni, itt a családtagoknak van nagy szerepe, hogy ne sajnálatból oldja meg a kívánt feladatot, hanem biztassa a beteget az önállósodásra. Sűrű és rendszeres gyakorlással a mozgásformák automatikussá válnak, beépülnek, amit napi 5-10 alkalommal is gyakorolni szükséges, de ez minden esetben a beteg állapotától, erőnlététől függ. A járás megtanulásához nagyon fontos a megfelelő segédeszköz kiválasztása, illetve használata, járókeret, járóbot. Féloldali bénulásnál nagyon fontos a helyes fekvés (pozicionálás), majd fordulás, felülés, felállás megtanulása. Itt fontos, hogy az érintett területtel, ellentétes kézzel, oldallal tudjuk segíteni pl. az ágyból való felkelést. A bénult oldalon a sérült végtagok minél jobb mozgásának az elérésére törekszünk, az ép oldalt meg erősítjük, mert a továbbiakban majd ez az oldal fogja viselni a nagyobb terhet, átvenni a mozgások nagy részét. Fontos a beteg lakókörnyezetének átalakítása oly módon, hogy a lehető legtöbb mozgásteret tudjunk biztosítani neki. A lakókörnyezet átalakításánál gondolok fali kapaszkodók elhelyezésére, lépcsők kiiktatására, amennyiben megoldható, küszöbök eltávolítására, adott esetben kerekesszékből is elérhető villanykapcsolók, ajtókilincsek, harmonika ajtók segítik a bejáratok körüli hely nagyobbítását. Az ágy, asztal, WC körül, ahol tevékenykedni szükséges, legalább 1,5 m sugarú széles terület maradjon szabadon, helyezzünk el vészcsengőt „nővér hívót”, használjunk csúszásgátlóval ellátott szőnyeget, az ágy, amelyben a beteg fekszik, ne legyen mélyen és ne süppedjen, a kemény ágybetét beszerzését javaslom. A lakásból minden fölösleges bútordarabot, virágcserepet, dísztárgyat tegyünk el, mert azok akár balesetveszélyesek is lehetnek.

A stroke-on átesett betegnek előfordulhat, hogy logopédusra is szüksége van, mert a beszédközpont is sérülhet. Leginkább afázia (beszédzavar, beszédtelenség) alakul ki, társulhat mellé írásképtelenség, számolási nehezítettség, olvasási képtelenség. Ebben az esetben nagyon fontos a gyakorlás, írásgyakorlat, artikulációs gyakorlatok, képek, képsorok, hangok, tárgyak nézegetése, megnevezése, bizonyos minták ismétlése. Ezt akár úgy is el lehet képzelni, mint amikor az elsős kisgyermeket tanítjuk a betűk formálására, írásra és olvasásra. Memória játékokra, puzzle használatára, játékos feladatok napi szintű gyakorlására van szükség, amely akár 1-2 évig is eltarthat.

(Nurse Háziápolási Szolgálat)

Cikkajánló

A stroke és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus
Stroke
A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti el. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász és Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.