Oxigénterápia otthon

Nurse Háziápolási Szolgálat
frissítve:

Súlyosabb szív- vagy tüdőbetegségek, krónikus állapotok esetén is szükségessé válhat az oxigénterápia huzamosabb ideig, ami ma már akár a beteg otthonában is kivitelezhető.

Otthoni használatra tüdőgyógyász vagy kardiológus orvos javaslatára a háziorvos írhatja fel olyan betegek részére, akiknek állapotában ezen terápiával jelentős javulás érhető el. Az oxigénpalack receptre való felírás esetén kb. 5000 Ft költséggel jár a beteg részére. Csak a helyes használat betanítása után van módja otthonában önállóan használni. A betanítás során a betegek és hozzátartozóik megtanulják az oxigén készülék balesetmentes üzemeltetését, az oxigén adagolásának módját, áramlási sebességét.

Légzőszervi betegek rehabilitációja

A légzőszervi rehabilitáció segítségével a kórházi kezelések száma és ideje csökkenthető. Az egyénekre szabott gyakorlatok segítségével enyhíthetjük a nehézlégzést, javíthatjuk a terhelhetőséget, és így az életminőséget.
Légzőszervi betegek rehabilitációja

Mikor ajánlott az otthoni oxigénterápia?

A tartós oxigénterápiát igénylő betegek otthoni kezelésével elkerülhetők az állandó, hosszú ideig tartó kórházi kezelések sorozata és jól illeszthetők a beteg megszokott életviteléhez. Legtöbbször az ilyen betegségben szenvedő betegek nem szívesen hagyják el otthonukat, mert pár óránál többet nem bírnak ki oxigénkezelés nélkül. Természetesen léteznek már kisebb oxigénpalackok, melyek utazáskor, vásárláskor is hasznosak lehetnek a beteg részére, de ilyenkor fokozottan ügyelni kell a balesetveszélyre (nyílt láng, zsíros kézzel érintés, dohányzás, ütődés).

A teli oxigénpalackok beteg otthonába szállítása és az üres palackok telephelyre visszaszállítása nagyon jól szervezetten működik az országban. A tartós oxigénkezelésben részesülő páciensnek vagy hozzátartozójának mindössze annyi a feladata, hogy a palackot szállító cég elérhetőségét egy jól látható helyre kitegye otthonában (pl.: hűtőajtó) és a palack várható kiürülése előtt felhívja a szállító céget, aki 24-72 órán belül vállalja az új palack kiszállítását, használatának betanítását, palackok karbantartását.

A terápia hasznossága és a balesetek elkerülése érdekében javasolt, hogy mind az oxigénterápiában részesülő beteg, mind hozzátartozói kerüljék, vagy teljesen hagyják abba a dohányzást.

(Nurse Háziápolási Szolgálat)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.