A demens, szellemileg leépült beteg ellátása

Nurse Háziápolási Szolgálat
megjelent:

Mi is a demencia? A demencia az értelmi képességek lassú, folyamatos és egyre súlyosbodó hanyatlása, melynek során az emlékezés, a gondolkodás, valamint az ítélő- és tanulási képesség károsodik.

Demenciát okozó ritkább kórképek

A demenciát egy kis százalékban olyan ritkábban előforduló agyi megbetegedések okozzák, mint a Pick-betegség, a Lewy-testes betegség, a Huntington chorea, vagy az ismertebbnek és gyakoribbnak mondható Parkinson-kór.
Demenciát okozó ritkább kórképek

Az öregedéssel bekövetkező agyi változások a rövid távú emlékezés (memória) bizonyos fokú csökkenését és a tanulási képességek lassulását eredményezik. Ezek normális, kor-függő jelenségek, míg a demencia a mentális képességek sokkal súlyosabb hanyatlása, mely az idő előrehaladtával egyre rosszabbodik.

Az érintett betegeknél az értelmi funkció hanyatlása tipikus esetben 2-10 év alatt következik be. Mindazonáltal a romlás sebessége attól is függ, hogy mi a háttérben meghúzódó ok.

A legtöbb demenciaformánál nem tudunk olyan kezelési módról, amely helyreállítaná a beteg értelmi képességeit. A demenciát súlyosbító tényezők kezelése, azonban, esetenként lassítja a szellemi hanyatlást.

A demens beteg folyamatos felügyeletet igényel

A vaszkuláris demencia

Vaszkuláris (ér eredetű) demenciáról beszélünk minden olyan esetben, amikor a tünetek az agyi vérellátás bármilyen okból (érelzáródás, súlyos érszűkület) bekövetkező zavara miatt alakulnak ki.
A vaszkuláris demencia

A környezet jelentős segítséget jelenthet a demens beteg számára. Az enyhe és közepesen súlyos demenciában szenvedő betegek képességei rendszerint a megszokott környezetben a legjobbak, és otthon maradásuknak nincs akadálya, azonban folyamatos felügyeletük feltétlenül javallott, hiszen előrehaladott állapotban a beteg már önmagára is veszélyes lehet, és a gyógyszerek előírásszerű beszedését is ellenőrizni kell. A szellemi képességek leépülésének első szakaszaiban akár betegfelügyeleti rendszer alkalmazásával megakadályozható az elkóborlás, ellenőrizhető a gyógyszerek bevétele.

Figyelmet kell fordítani az inkontinencia kialakulásakor arra, hogy katétert vagy pelenkát használjunk, de még a pelenka és katéter esetén is nagy figyelmet igényel betegünk, hiszen demens betegeknél gyakori, hogy letépik magukról a pelenkát, vagy akár megpróbálják kihúzni a katétert.

Tovább stabilizálható a demens beteg állapota, ha a megőrizzük a beteg hozzátartozónk környezetének állandóságát, fix napirendet igyekszünk fenntartani, bő táplálék-, vitamin- és folyadékfogyasztásra ösztönözzük családtagunkat.

Folyamatos testmozgással megelőzhetjük az egyéb viselkedészavarok kialakulását. A beteg állapotában némi javulást tudunk elérni, ha a mindennapi tevékenységeket egyszerűsítjük, és ha a beteggel szemben támasztott elvárások reálisak. Jótékony hatású lehet, ha a beteg bizonyos fokú méltóságérzést, önbecsülést meg tud tartani.

Javasolt a rendszeres orvosi ellenőrzés

Feltétlenül azt javaslom, hogy az rendszeres orvosi ellenőrzéseken vegyünk részt, kövessük az orvos utasításait és támaszkodjunk más családtagok vagy ápolási szolgáltató részleges vagy teljes segítségére a beteg családtagunk felügyelete során, hiszen elsősorban szellemileg, lelkileg, de fizikailag is rendkívül nehéz megterhelést jelent egy demens családtag otthoni körülmények közötti ellátása.

Tovább Demens beteg a családban: hogyan befolyásolja egy család életét?

(Nurse Háziápolási Szolgálat)

Cikkajánló

Demencia
Az Alzheimer-kórt és a demencia egyéb formáit gyakran kísérik olyan kihívást jelentő viselkedésbeli változások, melyek kezelésére nem mindig vagyunk felkészülve. Úgy tűnhet, a demencia néha sokkal erőteljesebben előhozza a beteg alapvető személyiségét, máskor pedig a személyiség teljesen megváltozhat a betegség előrehaladtával.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.