A rheumatoid arthritis tünetmentes is lehet? - Az orvos válaszol

Dr. Szamosi Szilvia
szerző: Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus - WEBBeteg
megjelent:

Rheumatoid arthritis-es beteg vagyok, de 2006 óta tünetmentes.Létezik hogy ez a betegség hosszú ideig passzív állapotban van? A tünetmentes időszakban is szükség van kontrollra? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Doktornő!

Rheumatoid arthritis-es beteg vagyok, de 2006 óta tünetmentes. Létezik hogy ez a betegség hosszú ideig passzív állapotban van? A tünetmentes időszakban is szükséges a kontroll? A fogamzásgátló tablettának van-e negatív hatása a betegségre? Olvastam arról, hogy a betegség szövődménye lehet mellhártya-, tüdő-érgyulladás és csontritkulás.

Ez a nem kezelt gyulladáskor várható, vagy egyébként is? A csontritkulás a szteroidok hosszú szedésével van kapcsolatban vagy az RA-s betegek amúgy is számolhatnak ezzel? Egyébként hogyan zajlik egy csontsűrűség vizsgálat?

Kedves Kérdező!

Az RA többféle lefolyást mutathat. A leggyakoribb, ún. klasszikus forma, amikor a betegség bizonyos időközönként fellángol, majd megnyugszik. Van olyan forma, amikor szinte állandóan aktív, nagyon nehezen tudunk remissziót elérni, és van olyan is, amikor hosszú ideig gyakorlatilag tünetmentes a beteg.

Lehet, hogy az Ön esetében ezzel a típussal állunk szemben. Óva inteném azonban attól, hogy ebben az időszakban kihagyja a rendszeres reumatológiai felülvizsgálatot. Azt javasolnám, hogy ilyenkor nyilván ritkábban lesz rá szükség, de fél évente egyszer menjen el kezelőorvosához.

Tünetmentes rheumatoid arthritis és orvosi kontroll

A rheumatoid arthritis

Több százezren szenvednek az arthritisek (ízületi gyulladások) különböző formáinak eredményeként kialakuló folyamatos fájdalomtól és fizikai korlátoktól. A rheumatoid arthritis a mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formája.
A rheumatoid arthritisről bővebben

A következő érdekes kérdés, amit nem említ levelében, hogy kell-e ilyenkor tartósan gyógyszert szedni? Mivel nem kérdezett rá, gyanítom, hogy nem szed gyógyszert rendszeresen. Ez vitatott téma, hogy a klinikailag tünetmentes állapot mellett vajon nem lesz-e radiológiai progresszió, azaz a csontszerkezetben további romlás, destrukció?

Valószínűleg ha ennyire inaktív a betegség, maradhat bázisterápia nélkül egy darabig, de éppen emiatt fontos a rendszeres orvosi, laborkontroll, hogy akár a klinikai tünetek, tehát az ízületi fájdalom és duzzanat jelentkezése előtt ki tudjuk mutatni azt az állapotot, amikor fellángolás várható, pl. egy emelkedő anti CCP antitest szint által.

Amit a csontritkulásról tudni érdemes!

Az oszteoporózis alattomos betegség, kezdetben semmilyen klinikai tünetet nem okoz. Első jele egy kisebb baleset, például egyszerű elesés miatti csonttörés lehet.
Bővebben a csontritkulásról

A fogamzásgátló tabletta szedésének a betegségre sem pozitív, sem negatív befolyását nem sikerült igazolni a tanulmányok során, tehát ezek egyáltalán nem kontraindikáltak. A mellhártya, tüdő és érgyulladás társulhat a betegséghez változó százalékos arányban, tulajdonképpen a rheumatoid csomó is egy ilyen érgyulladás következménye. Jellemzően inkább a tartósan aktív, nehezen kezelhető betegségeknél jelentkeznek.

Csontritkulás és a rheumatoid arthritis

A csontritkulás természetesen a szteroidok szedésével egyértelműen összefügg, de betegséghez önállóan is társul csontritkulás, hiszen a gyulladás lokálisan az ízületek mellett a kézközépcsontokat, kéztőcsontokat, stb. is eléri, és megbomlik a csontszerkezet, ún, sávos oszteoporózis jön létre.

A csontsűrűség, ún. DEXA vizsgálat egy teljesen fájdalmatlan szűrővizsgálat. A lényege az, hogy a csonttörési kockázatnak leginkább kitett helyeken (combnyak, csigolya, esetleg az alkar) megmérik egy gép segítségével a csont sűrűségét.

Kis sugárterheléssel jár, tehát a rtg sugár elnyelésén alapszik, minél nagyobb tömegű a csont, annál jobban elnyeli a sugarakat és fordítva.

Ebből számítógép segítségével fogják meghatározni az adott életkorban jellemző átlagértéktől való eltérést az Ön esetében.

Minél nagyobb ez az eltérés negatív irányban, annál súlyosabb fokú a csontritkulás, a -2,5-es T-score értéket szoktuk az oszteoporózis határának tekinteni.

Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus

Cikkajánló

A csontritkulás (oszteoporózis) előjelei és veszélyei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Csontritkulás
Az oszteoporózis alattomos betegség, kezdetben semmilyen klinikai tünetet nem okoz. Első jele egy kisebb baleset, például egyszerű elesés miatti csonttörés lehet, előrehaladott formájában azonban már a mindennapi élet biztonságát is veszélyezteti.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Lajtos Melinda, Bak Marianna, Dr. Szilágyi Annamária
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.