A lupusz tünetei, szövődményei és kezelése

Szerző: WEBBeteg - N. A., fordító, Lektorálta:
Dr. Veress Dóra, általános orvos

A lupusz gyulladásos betegség, amely során az immunrendszer a test saját szövetei, szervei ellen fordul. Érintheti az ízületeket, a bőrt, a veséket, a vérsejteket, a tüdőt és a szívet.

A lupusz tünetei és jelei egyénenként eltérőek lehetnek attól függően, hogy melyik szervet vagy szövetet támadta meg a betegség.

Mikor gyanakodjunk autoimmun betegségre?

Az autoimmun betegségek olyankor alakulnak ki, ha a szervezet valamilyen oknál fogva nem képes felismerni saját struktúráját és immunválaszt indít el saját sejtjei és szövetei ellen, gyulladást okozva.

Mikor gyanakodjunk autoimmun betegségre?

A leggyakoribb panaszok

 • kimerültség
 • láz
 • fogyás vagy elhízás
 • ízületi fájdalom, merevség és duzzanat
 • az arcon és az orrháton kialakuló vörös, pillangó alakú kiütés
 • léziók a bőrön
 • szájsebek
 • hajhullás
 • ujjak és lábujjak elfehéredése vagy elkékülése hidegben vagy stressz hatására (Raynaud-szindróma)
 • légszomj
 • mellkasi fájdalom
 • száraz szemek
 • szorongás
 • depresszió
 • memóriazavar

Szisztémás sclerosis (scleroderma) - A betegség és tünetei

Bár a betegségre elsősorban a jellegzetes bőrelváltozások utalnak, mégis a gyomor-bél rendszer, a tüdők, a szív, valamint a vesék érintettsége az, amely a beteg életét kezeletlen esetben fenyegetheti.

A szisztémás sclerosis, vagyis a scleroderma

A lupusz szövődményei

A lupusszal diagnosztizált betegek jelentős részénél fordul elő vesekárosodás. Az esetek 80 százalékánál fejfájás, tudati zavarok, depresszió és memóriavesztés is tapasztalható, illetve okozhat vérzékenységet, túlzott véralvadást vagy anémiát.

A lupusz miatt elhunytak 7 százaléka érgyulladás (vasculitis) áldozata. A tüdőben a betegség megnöveli a tüdőgyulladás esélyét, de gyulladást idézhet elő a szívizomban és az artériákban is. A lupuszos betegek 40 százalékánál alakul ki atherosclerosis (artériák elmeszesedése).

Lupusz esetén a szervezet kevésbé ellenállóbb a fertőzésekkel szemben. Növeli a rák kialakulásának esélyét, csontelhaláshoz vezethet, és terhesség esetén jelentősen megnöveli a vetélés kockázatát.

Lupusz

A lupusz kezelése

Az aszpirinhez hasonló nem szteroid gyulladásgátló gyógyszerek használata mellett a lupusz esetében is hatékonyak a malária kezelésére használt orvosságok. Kortikoszteroidokat, súlyosabb esetben pedig immunszupresszív szereket alkalmazhatnak, de ezeknek hosszú távon komoly mellékhatásai lehetnek. Újabb eljárásokkal kísérleteznek, többek között őssejtek segítségével próbálják újjáépíteni a betegek szervezetének immunrendszerét.

A betegség miatt ajánlott odafigyelni a rendszeres alvásra. Tanácsos kerülni az erős napfényt és a káros szenvedélyeket, illetve törekedni kell a rendszeres testmozgásra, és meg kell próbálni minél egészségesebb étrend szerint táplálkozni.

Forrás: WEBBeteg
N. A., fordító
Lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos

Módosítva: 2019.08.11 09:33, Megjelenés: 2018.02.13 20:09

CIKKAJÁNLÓ

 Allodynia

Allodynia

Az allodyniának három típusa létezik. Melyek ezek? Mit lehet tenni?

A tüdő vitaminja

A tüdő vitaminja

A folyamatos, tudatos vitaminpótlással sokat tehetünk egészségünkért.

Füstmentes jövő?

Füstmentes jövő?

Az ártalomcsökkentés a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke. (x)

SLE - Szisztémás lupus erythematosus

A szisztémás lupus erythematosus vagy röviden lupus napjainkban már jól kézben tartható betegség. Bár a tünetek évtizedeken keresztül hol fellángolnak,...

Mit jelent az IgG4-asszociált betegség?...

Azon kórképeket foglalja magába, melyekben krónikus gyulladás áll fenn, a szöveteket teleszűrik a gyulladásos sejtek, a limfocita és IgG4-et termelő plazmasejtek....

Kérgesedő kötőszövet - a szkleroderma...

A test kötőszöveteit érinti, változtatja meg - az életszerű működést lehetetlenné tevő módon - a szisztémás szklerózis nevű krónikus, autoimmun...

Milyen esetekben nem javasolt fogamzásgátló...

Egyes kórképeknél, speciális körülmények között kérdéses a fogamzásgátló tabletta szedése. Mikor ellenjavallt, mikor szedhető a fogamzásgátló?...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.