Futás asztmával

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A futás és az asztma úgy tűnhet, egymást kizáró tényezők, ám ennek cáfolatára élő példa többek között a női maratonfutás brit világcsúcstartója, Paula Radcliffe, akit 14 évesen terhelés indukálta asztmával diagnosztizáltak.

Bizonyos szabályok betartásával az asztmások is élvezhetik az olyan intenzív sportolást, mint a futás. Sőt, számos előnnyel jár, hiszen erősíti a légzőizmokat, segít az egészséges testsúly megőrzésében és csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

Győződjön meg róla, hogy tényleg asztmás!

Az asztma diagnosztizálása

Roham esetén a diagnózis felállítása nem nehéz. Annyira jellegzetes a megnyúlt kilégzés, és a hörgők által kiadott sípoló, búgó hang, hogy ilyenkor már csak az asztma okát kell kideríteni. Általában nem ilyen egyszerű a kivizsgálás, mert a rohamokon kívül az asztmásoknak a légzésfunkciós értékei normálisak. Hogyan diagnosztizálják az asztmát?

Az, hogy köhög, vagy nehezen kap levegőt, nem feltétlenül jelenti azt, hogy asztmás. Számos más egészségügyi probléma utánozza az asztma tüneteit, közülük a leggyakoribb a hangszalagok betegsége, mely sípoló jellegű hangadással jár. Panasz esetén keresse fel orvosát a pontos diagnózis és megfelelő kezelés érdekében! Beszélje meg orvosával, hogy ajánlja-e a futást, illetve mit kell tennie, ha futás közben hirtelen asztmás tünetei lennének.

Előírásszerűen szedje az asztma gyógyszert!

Az asztma gyógyszerek lazítják a légutak körüli izmokat, mivel ezek összehúzódásakor (hörgőgörcs) tapasztal zihálást, köhögést, légzési nehézséget. A gyors megkönnyebbülést hozó asztma gyógyszerek, melyek perceken belül enyhítik a tüneteket, megelőzésre is használhatóak. Az asztmás futóknak javasolt néhány perccel futás előtti alkalmazásuk, hogy segítsen a tünetek kezelésében.

Melegítsen be!

Az asztmás betegek hajlamosak kihagyni a bemelegítést, gondolván, hogy így spórolnak a tüdő teljesítményével az edzésre. Azonban ha bemelegíti a tüdejét, mielőtt kemény munkára fogná azt, azzal elkerülheti az asztmás rohamot. Ha ugyanis a bemelegítés elég kemény ahhoz, hogy egy kis köhögést vagy sípoló légzést indukáljon, akkor általában 4-6 óra telik el, mielőtt újabb hörgőgörcs jelentkezik.

Mit sportoljon az asztmás gyermek?

Az asztmától szenvedő gyermekek számára különösen nagy odafigyelést igényel a megfelelő sportág kiválasztása, illetve annak végrehajtása. Az iskola kezdetével sok szülő teszi fel magának a kérdést: mit, hol és hogyan sportoljon a gyermek?

A futás végén a levezetés éppen olyan fontos, mint a bemelegítés: ez segíti a tüdőt az egyik aktivitási szintről fokozatosan átállni a másikra. Ha hirtelen áll meg, azzal asztmás rohamot idézhet elő.

Védekezzen a pollenek ellen!

A pollenallergia asztmás tüneteket válthat ki, ezért olyankor fusson, mikor alacsony a pollenkoncentráció (általában a kora reggeli órákban). Kísérje figyelemmel a lakókörzetére vonatkozó pollenjelentést! Futás után a lehető legrövidebb időn belül zuhanyozzon le és mosson hajat is!

Asztmások számára a legjobb, ha eső után, nedves, szélcsendes időben futnak.

Futás hidegben

A téli futás alapszabályai

A hőmérséklet csökkenésével arányosan csökken a futók száma is a szabadban. A tél beálltával csak a legelszántabbak maradnak a futópályákon. Pedig a téli futásnak is megvannak a szépségei! A téli futás alapszabályai

Még a nem asztmás emberek is köhögnek, ha alacsony hőmérsékletben futnak. Ennek oka, hogy a hideg, száraz levegő belégzése szárítja a légutakat, hörgőgörcsöt okoz.
Ajánlott ilyenkor eltakarni az orr és száj területét, így a kilélegzett nedves levegő párásítja a belélegzett hideg levegőt. Ne pamut kendőt használjon erre a célra, mert az ráfagyhat az arcra a hidegben! Hideg időben ajánlatosabb inkább edzőteremben, futópadon futni.

Figyeljen magára a futás alatt!

Ha nehézlégzést, köhögést, légzési problémákat tapasztal, tartson egy kis szünetet és használja az inhalálót! Noha a futás hirtelen megszakítása nem ideális, még mindig jobb, mint egy erős rohamot kapni.

Szokjon le a dohányzásról!

A felnőtt asztmások majdnem negyede dohányzik, pedig a dohányfüst irritálja a tüdőt és erősíti az asztmás tüneteket. A terhesség alatti dohányzás is növeli a születendő gyermeknél az asztma kialakulásának kockázatát.

Elővigyázatosság

Mindig legyen Önnél az inhaláló! - A futónadrág zsebében elfér, és bár lehet, hogy sose kell majd használnia, de szükség esetén életmentő lehet. Asztmás roham esetén annyit fújjon az inhalálóból, amennyi szükséges ahhoz, hogy leállítsa a rohamot, vagy amíg annyira nem remeg, hogy nem tudja azt tartani (a gyógyszer mellékhatása).

Legyen Önnél orvosi figyelmeztető címke! – Egy karkötő vagy kitűző, melyen fel van tüntetve, hogy Ön asztmás, értékes perceket jelenthet! A megfelelő gyógyszer gyors beadása életmentő lehet!

(WEBBeteg - Cs. K., fordító lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

Cikkajánló

Az asztma és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Asztma
Az asztma a légutak - elsősorban a hörgők - krónikus gyulladásos megbetegedése. A hörgők simaizomgörcse, nyálkahártya-duzzanata okozza a légutak szűkületét és a nagymennyiségű váladékképződés tovább akadályozza a levegő áramlását.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Potecz Györgyi, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.