Nyáron súlyosbodhat az asztma

szerző: Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus - Budai Allergiaközpont
frissítve:

Az allergiás asztma az asztmás betegségek leggyakoribb típusa. Az asztmás gyermekek közel 90 százalékánál, a felnőttek 65 százalékánál jelentkezik egy időben szénanátha is.

A tavaszi és nyári időszakban magas a levegőben található allergének száma, így különösen fontos, hogy a betegek megismerjék az asztmás rohamot provokáló tényezőket és a megelőzés lehetőségeit. Ezekről beszélt dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus.

Eltérő kiváltó okok, azonos tünetek

A kiváltó ok szerint az asztmás betegségnek két alapvető típusa különböztethető meg: az allergiás és a nem allergiás eredetű asztma.

Az asztma okai és rizikófaktorai

Nagyobb valószínűséggel alakulhat ki asztma, ha a családban már van valakinek illetve, ha Ön érzékenyebb a környezeti allergének, vagy irritáló anyagokkal szemben. Korai és gyakori fertőzéses megbetegedések, a tartós dohányfüst (akár passzív dohányzás) illetve bizonyos allergén expozíció tovább növelheti az asztma kialakulásának valószínűségét.

Az asztma okai és rizikófaktorai

Allergiás asztma esetén a panaszok a környezetben található allergének - pollenek, háziporatka, penészgomba, háziállatok szőre, hámsejtje - vagy a különböző munkahelyi allergének hatására jelentkeznek. A betegség típusától függetlenül könnyen rohamot provokálhat, esetleg tartósabb állapotromlást is előidézhet a heveny légúti fertőzés, a fizikai terhelés, a dohányfüst, a légszennyezettség és sok esetben az erős illatok, vegyszerek belélegzése is.

A kiváltó okok tehát különbözőek, a tünetek azonban az asztmás betegség típusától függetlenül hasonlóak: köhögés, sípoló légzés, légszomj, zihálás és mellkasi szorító érzés.

Vizsgálatok, kezelés

Az allergia kimutatása leggyakrabban bőrpróbával, úgynevezett Prick-teszttel történik. Ilyenkor az alkar bőrén ejtett vékony karcolásokra csepegtetett allergén körül pozitív reakció esetén duzzanat, vörösség és viszketés jelentkezik.

Az asztma kezelési lehetőségei

Sokféle gyógyszer alkalmazható az asztma kezelésére. A rendelkezésre álló szereket három nagy csoportba sorolhatóak. A fenntartó kezelésre használatos gyógyszereket rendszeresen kell használni a krónikus panaszok kezelése és az asztmás rohamok megelőzése végett. A rohamoldó gyógyszerek gyorsan, de rövidebb ideig hatnak, az asztmás rohamok oldására szolgálnak. Az allergia indukálta asztma kezelésére szolgáló gyógyszerek csökkentik a szervezet érzékenységét bizonyos allergénekkel szemben, és megakadályozzák, hogy szervezete reagáljon az allergénekre.

Bővebben az asztma kezelési lehetőségeiről

Bizonyos esetekben (pl. súlyos allergiás tünetek, antiallergiás gyógyszeres kezelés, terhesség) az allergének azonosítása vérvizsgálattal történik. Ekkor a vérben keringő allergénspecifikus IgE ellenes antitestek szintjét határozzák meg. Ha ez emelkedett, az allergia megléte bizonyított. – ismerteti dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus.

Az allergiás asztma tüneteinek megfelelő kezeléséhez elengedhetetlen az egyénre szabott gyógyszeres terápia. A tökéletes kezelés érdekében ne elégedjünk meg a recept nélkül kapható készítmények által nyújtott lehetőségekkel. A kezelőorvos által felírt inhalációs szteroidok, hörgőtágítók és allergia ellenes orrspray-k, szemcseppek és tabletták segítségével, az asztma és a szénanátha együttes kezelése tartós tünetmentességet eredményez.

Bizonyos esetekben megfontolandó az immunterápia alkalmazása is. Az évekig tartó kezelés segítségével a szervezet hozzászokik a korábban tüneteket előidéző anyaghoz, s megtanulja azt panaszok nélkül elviselni. Így az immunterápia hosszú távon jelentősen csökkenti, ill. megszünteti a légúti tünetek kialakulását.

Tanácsok a mindennapokra

  • A pollennaptár segítségével és az aktuális heti pollenjelentésből tájékozódhatunk az adott növény virágzásáról és lakóhelyünk levegőjének pollenterheléséről. Magas pollenértékeket mutató napokon tartózkodjunk minél kevesebbet a szabadban.

  • A lakás szellőztetését ne a reggeli órákban végezzük, a pollen koncentráció rendszerint reggel 5 és 10 óra között a legmagasabb.

  • A száradó ruhákat ne teregessük a szabadba, a nedves anyagokon a pollenszemek könnyen megtapadhatnak.

  • Csökkenthetjük az éjszaka belélegzett allergének mennyiségét, ha esténként hajmosással szabadulunk meg a napközben lerakódott pollenektől.

  • Kertészkedés közben viseljünk allergiások számára kifejlesztett, HEPA-szűrős szájmaszkot. Az utcán vagy kertben viselt lábbelit hagyjuk a lakáson kívül, így is csökkenthetjük a bejutó pollenek mennyiségét.

  • Ha autóval utazunk, elindulás előtt javasolt legalább tíz percig alaposan kiszellőztetni, mert leállított motor mellett a gépjárműben por, pollenek halmozódnak fel. Menet közben ne az ablakokat húzzuk le, inkább a légkondicionálót használjuk, a szélvédőre irányítva.

Nyaralási tanácsok allergiásoknak

Az allergiás és az asztmás betegek számára nem kis odafigyelést igényel a nyaralás megszervezése. Néhány hasznos tipp, hogy zökkenőmentesen élvezhessék a pihenés idejét az allergiások is.

Nyaralási tanácsok allergiásoknak

(Budai Allergiaközpont)

Cikkajánló

Az asztma és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Asztma
Az asztma a légutak - elsősorban a hörgők - krónikus gyulladásos megbetegedése. A hörgők simaizomgörcse, nyálkahártya-duzzanata okozza a légutak szűkületét és a nagymennyiségű váladékképződés tovább akadályozza a levegő áramlását.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.