Okozhatnak asztmát a klórozott vizű úszómedencék?

Dr. Csáki Csilla
szerző: Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus - WEBBeteg
frissítve:

Régóta ismert a klórgáz és a vízből felszabaduló egyéb klórszármazékok légúti irritációt okozó hatása. Több, kisebb klinikai vizsgálat alapján felmerült az esetleges összefüggés gyermekek rendszeres, klóros vizű medencében való úszása és az asztma kialakulásának gyakorisága között.

Az asztma okai és rizikófaktorai

Az asztma a leggyakoribb gyerekkori krónikus betegség, ami gyakran áll az iskolai hiányzások hátterében. Kialakulásában vélhetőleg genetikai és környezeti tényezők kombinációja játszik szerepet. Az asztma okai és rizikófaktorai

Idézett cikkben 4770 brit gyermeket követtek, születéstől 10 éves korig és kérdőívben rögzítették 10 éven keresztül az úszás gyakoriságát, légúti allergiás tünetek jelentkezését, asztma diagnózisát és asztma gyógyszerek használatát. Ez a vizsgálat mindezidáig a legnagyobb ilyen tárgyú, prospektiv követéses tanulmány. Ebben a vizsgálatban azt találták, hogy szignifikánsan kisebb lett az asztma gyakorisága, és minden egyéb légúti allergiás tünet előfordulása is, a legtöbbet úszók csoportjában, a legkevesebbet úszókkal összehasonlítva. A sokat úszó gyerekek tüdőkapacitása és légzésfunkciója is jelentősen jobb volt.

A rendszeresen úszó gyerekek védettebbek lehetnek

Természetesen, elképzelhető, hogy a legsúlyosabb asztmás gyerekeket még az úszástól is eltiltották és ez torzítja az eredményeket. Nem hasonlították össze egyéb esetleges rizikótényezők jelenlétét, pl. a szülők dohányzását vagy háziállattartását és nem vizsgálták az egyes csoportokban a medencék klórozottságának mértékét sem.

Következtetésképpen, annyi bizonyosan leszűrhető az idézett tanulmányból, hogy a beltéri medencében való rendszeres úszás asztmát okozó vagy asztmát súlyosbító hatásától nem kell tartani. Sőt, úgy tűnik, a rendszeresen úszó gyermekek védettebbek a légúti allergiás betegségekkel és asztmával szemben.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus; gyerek-allergia.hu
Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Cikkajánló

Az asztma és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Asztma
Az asztma a légutak - elsősorban a hörgők - krónikus gyulladásos megbetegedése. A hörgők simaizomgörcse, nyálkahártya-duzzanata okozza a légutak szűkületét és a nagymennyiségű váladékképződés tovább akadályozza a levegő áramlását.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Potecz Györgyi, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.