Veseátültetés után veszélyes az alvás közbeni légzéskimaradás

MTI
megjelent:

Az alvás közbeni légzéskimaradás, az apnoé növeli az új vesével élőknél a magas vérnyomás, a szívbetegségek, vagy a stroke (agyi érkatasztrófa) kockázatát - derítették ki magyar és kanadai kutatók, akik vizsgálataikról az Amerikai Nefrológiai Társaság folyóiratában számoltak be.

A szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris) megbetegedések a leggyakoribb halálokot képezik az új vesével élők között. Az orvosok ezért rendszeresen vizsgálják a vesetranszplantált betegeket, hogy idejekorán kiderítsék a magas vérnyomás és egyéb kardiológiai bajok tüneteit.

Alvási apnoe

Az alvási apnoe egy potenciálisan súlyos alvászavar, melyben során a légzés, alvás közben időről-időre abbamarad, majd újra elindul.
Az alvási apnoe-ról bővebben

A kutatók Molnár Miklós Zsolttal, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája munkatársával az élen azt vizsgálták, hogy milyen gyakorisággal fordul elő az alvás közbeni légzéskimaradás az új vesével élők között, s az apnoé milyen kardiovaszkuláris rizikót jelent.

Az adatokat összehasonlították a művesekezelésben részesülő, transzplantációs várólistán szereplő páciensek adataival.

A vizsgálatokba 100 veseátültetésen átesett pácienst vontak be. Az apnoé különböző súlyosságú tünetei minden negyedik személynél kimutatható volt, s előfordulási aránya teljes mértékben megegyezett a várólistás pácienseknél tapasztalt légzéskimaradás gyakoriságával.

Az apnoé és a magas vérnyomás

Az új vesével élő apnoés betegeknél kétszer akkora volt a valószínűsége, hogy három vagy több vérnyomáscsökkentő készítményt kell szedniük, mint azoknál a pácienseknél, akik nem szenvedtek alvászavarban.

A sok gyógyszer ellenére az apnoés betegeknél magasabb vérnyomásos értékeket regisztráltak, mint a zavartalanul alvók körében.

"Az alvás közbeni légzéskimaradás a magas vérnyomás és egyéb kardiovaszkuláris betegségek szempontjából új rizikófaktort jelent, ezért az orvosoknak folyamatosan kontrollálni, s megfelelő gyógykezelésben kell részesíteni az apnoés pácienseket" - magyarázta Molnár Miklós Zsolt.

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.