A horkolás növeli a stroke kockázatát

Dr. Kerekes Éva
szerző: Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus - WEBBeteg
frissítve:

A stroke legtöbbször az alvás idején és az ébredést követő órákban alakul ki. Számos adat utal arra, hogy az alvási apnoe fennállása szerepet játszik a stroke kialakulásában.

Az obstruktív alvási apnoe meglepően gyakori kórkép, ennek ellenére nagymértékben aluldiagnosztizált és alulkezelt problémáról van szó. A betegség az életminőséget jelentősen rontja, ugyanis súlyos szövődményekkel, elsősorban a szív és az agyi erek megbetegedéseivel járhat, továbbá a beteg fizikai állapotát is negatívan befolyásolja.

Az obstruktív alvási apnoera jellemző az átmeneti (10 másodpercnél kevesebb), teljes légzésleállás (apnoe), amelyet az okoz, hogy a garatizomzat és a nyelv tónuscsökkenése miatt a felső légutak elzáródnak. E folyamatnak eredményeként a vérben csökken az oxigén- és növekszik a szén-dioxid-szint. Emellett a légutak elzáródása az ébredés különböző szintjeivel jár együtt, az alvás felszínesebbé válik, amire a beteg általában nem emlékszik.

Ezt olvasta már? Amikor minden perc számít - Stroke és szívinfarktus

Az alvási apnoe tünetei

  • súlyos, légzésszünetekkel megszakított horkolás,
  • nappali aluszékonyság,
  • gyakori éjszakai felébredések,
  • éjszakai vizelési inger,
  • reggeli gyengeség,
  • esetenként fejfájás,
  • a koncentráció, a libidó és a memória zavara.

Kiket érinthet a betegség?

Az alvási apnoe gyakran tapasztalható elhízott, megnövekedett nyakkörfogatú egyének esetében (amely a férfiaknál nagyobb, mint 42 cm, nőknél pedig meghaladja a 37 cm-t), egyéb társuló rizikófaktorok hiányában is. Az apnoe fő rizikófaktorai közé sorolják az életkort, a dohányzást, az alkoholfogyasztást, valamint a horkolást előidéző felső légúti rendellenességeket (nagy nyelv vagy mandulák, az orrlégzés zavara), emellett férfiaknál sokkal gyakoribb kórképként tartják számon.

A középkorú, egyébként egészséges, kezeletlen alvási apnoe szindrómás betegnek tízszer nagyobb az esélye, hogy valamilyen agyi vascularis betegséget (elsősorban stroke-ot) kapjon, mint a hasonló korú és testsúlyú kortársainak. Ezt az esélyt hatékony kezeléssel lehetséges csökkenteni.

Ezt olvasta már? A stroke és tünetei

Hogyan függ össze az alvászavar és a stroke?

Az apnoe alatt bekövetkező vérnyomás-emelkedés egyértelműen növeli a stroke kockázatát. A súlyos obstruktív alvási apnoe 3-4-szeresére növeli a komplex szívritmuszavarok, így a pitvarfibrilláció és a nem tartós kamrai tachycardia kockázatát. Az alvási apnoera jellemző brady-tachycardia swing növeli az embóliás stroke veszélyét is.

Az apnoe kezelésében hatékony CPAP-kezelés (túlnyomásos lélegeztetés) csökkenti a szívritmuszavar és a szív-érrendszeri események előfordulását.

A diagnózis felállításához ambuláns vérnyomás- és szívfrekvencia-monitorozás (ABPM, Holter-EKG) szükséges, továbbá az otthon is végezhető respiratorikus poligráfia. Emellett rendkívül eredményes az alváslaboratóriumban történő alvás közben végzett poliszomnográfiás vizsgálat.

Stroke: minden perc számít!
Az 50 000 stroke-os betegnek mindössze 0,6 százaléka részesül megfelelő kezelésben, ezért is bír kiemelt fontossággal a tünetek gyors felismerése. Stroke: minden perc számít!

Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus

Cikkajánló

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.