Nincs szükség allergiamegelőző terhes-diétára

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A földimogyoró-allergia a leggyakoribb és legveszélyesebb élelmiszerallergia az Egyesült Államokban, mind a gyerekek, mind a felnőttek körében. A jelenség az USA-ban hagyományosan elterjedt – igen magas arányú, gyakori – földimogyoró fogyasztással magyarázható.

Egy új kutatás azt állapította meg, hogy nagyobb a mogyoróallergia kialakulásának kockázata azoknál a gyerekeknél, akiknek anyja a terhesség idején sok mogyorót evett. Scott Sicherer, a New York-i Mount Sinai orvostudományi egyetem munkatársa kutatócsoportjával az Egyesült Államokban öt helyszínen vizsgált meg ötszáz, 3-15 hónapos gyereket, akiknél tej- vagy tojásallergiát feltételeztek az orvosok, ám mogyoróallergiáról nem tudtak náluk. Valójában legtöbbjük még soha nem is evett mogyorót.

A túlérzékenység, amely az allergia lehetséges jelzője, háromszor nagyobb eséllyel bukkant fel azoknál a babáknál, akiknek anyja a várandóssága alatt mogyorót fogyasztott. Minél több mogyorót evett az anya a terhessége idején, annál nagyobb volt a gyerek pozitív válaszreakciójának valószínűsége az érzékenységi tesztben. A szoptatás alatti mogyorófogyasztás mérhetően nem befolyásolta a teszteredményeket.

A földimogyoró-allergia tünetei

A földimogyoró-vaj (peanut butter) naponta szerepel az amerikai családok asztalán. A kialakuló allergia tünetei gyakran nagyon hevesek, azonnali rosszulléttel, arc-nyelvdagadással, nem ritkán eszméletvesztéssel, keringés összeomlással járó úgynevezett anafilaxiás sokkot okozhatnak.

Mivel a földimogyoró-mentes étkezés szinte megoldhatatlan az USA-ban, ezért az amerikai gyerekek ezrei hordanak az iskolatáskájukban életmentő önbelövő injekciót, mondja dr. Csáki Csilla. Az immunológus-allergológus azt is érthetőnek tartja tehát, hogy ennek az allergiafajtának a lehetséges megelőzésére, számos kutatás indításával ekkora gondot fordítanak.

Terhesség és mogyoróallergia

Nagyobb a mogyoróallergia kialakulásának kockázata azoknál a gyerekeknél, akiknek anyja a terhesség idején sok mogyorót evett - állapították meg amerikai kutatók. Scott Sicherer, a New York-i Mount Sinai orvostudományi egyetem munkatársa kutatócsoportjával az Egyesült Államokban öt helyszínen vizsgált meg ötszáz, 3-15 hónapos gyereket, akiknél tej- vagy tojásallergiát feltételeztek az orvosok, ám mogyoróallergiáról nem tudtak náluk. Valójában legtöbbjük még soha nem is evett mogyorót. A Journal of Allergy and Clinical Immunology című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányból kiderült, hogy a gyerekek több mint negyedénél erős válaszreakció mutatkozott a mogyoró allergénjére az érzékenységet vizsgáló tesztben. (MTI)

A terhesség alatt az anya vérkeringéséből – a méhlepényen keresztül – sokféle vegyület, molekula átjuthat a magzatba, így elvileg allergiát kiváltó fehérjecsoportok is.

Bár a magzat immunrendszere még kialakulatlan, azt már néhány éve, kutatók eredményei alapján tudni lehet, hogy későbbi allergiára hajlamos újszülöttekben már a születéskor a normálisnál magasabb lehet a köldökzsinórban mért, allergiát okozó ellenanyagok (IgE) szintje.

Arra vonatkozóan viszont eddig még nem voltak ismereteink, hogy konkrét élelmiszerrel szembeni allergizálódás is bekövetkezhet már az anyaméhben, mondja a jelentés kommentálására felkért Csáki doktornő.

A kutatás eredményei szerint olyan csecsemők véréből sikerült kimutatni a földimogyoróval szembeni allergiás fehérjét, akik még soha nem kaptak földimogyorót. Elvileg a szoptatás alatti anyai fogyasztás is okozhatta ezt, a hírből nem derül ki, hogy a szoptatás lehetséges hatását hogyan zárták ki.

Az ugyanis már jól ismert tény, hogy az anya szoptatás alatti tehéntej fogyasztása tejfehérje-allergiát válthat ki arra érzékeny babáknál, de a terhesség alatti ilyen lehetséges hatásról eddig nem tudtunk.

A csecsemők vérében mért, mogyoróval szembeni allergiás ellenanyagok ugyanakkor még nem igazolják a tényleges élelmiszer-allergiát az idézett vizsgálatban, ehhez még a fogyasztáskor fellépő tünetek is szükségesek lennének. 2 éves kor előtt azonban nem javasolt földimogyorót adni a gyerekeknek és lehet, hogy addigra, mire kapnak mogyorót, már el is tűnnek ezek az ellenanyagok a vérükből. Ezen babák további követésénél nyilván azt fogják vizsgálni, hogy a későbbi években ténylegesen nagyobb eséllyel alakul-e ki náluk tünetekkel járó mogyoróallergia, vagy csak egy jelentőséggel nem bíró vérvizsgálati leletről van most szó. Egyelőre tehát senkinek nem javasolható, hogy tartson terhessége alatti speciális allergia-megelőző célú diétát, mert arra még nincsen semmiféle bizonyíték, hogy ténylegesen, a tünetek szintjén is allergizálhat-e bármilyen élelmiszer, amit ilyenkor elfogyaszt a kismama.

(Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg, MTI)

Cikkajánló

Ételallergia
Százezrek küszködnek Magyarországon puffadással, hasmenéssel vagy székrekedéssel, gyomorgörcsökkel, emésztési gondokkal, különféle bélproblémákkal, így egyre inkább előtérbe kerülnek az ételintolerancia és ételallergia kimutatására szolgáló vizsgálatok. Ha bebizonyosodik a betegség, azon gyógyszer nélkül, megfelelő diétával segíteni tudnak.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.