A tojásallergia tünetei és teendők

Dr. Kónya Judit
szerző: Dr. Kónya Judit, családorvos és Dr. Hidvégi Edit, gyermektüdőgyógyász - WEBBeteg öszeállítás
frissítve:

Hazánkban a tej mellett a tojás az egyik leggyakoribb táplálék-allergén, kisgyermekek és felnőttek körében is. Magyarországon nagyjából a lakosság 1 százaléka allergiás a tyúktojás valamely összetevőjére. A diagnózis legtöbbször gyermekkorban születik meg, hiszen az első tünetek akkor válnak nyilvánvalóvá, mikor a hozzátáplálás megkezdődik.

A téma cikkei

13/1 A 10 leggyakoribb, allergiát kiváltó tényező
13/2 Milyen tüneteket okoz az eperallergia?
13/3 Tojásallergia - Tünetek és kezelés
13/4 Mikor beszélhetünk gabonaallergiáról?
13/5 Mit kell tudni a tejallergiáról?
13/6 Milyen tünetei lehetnek a földimogyoró-allergiának?
13/7 Még a napra is lehetünk allergiásak? Napallergia
13/8 Rovarcsípés-allergia
13/9 A gyógyszerallergia
13/10 A latexallergia
13/11 Vegyszerek elleni allergia
13/12 Pollenallergia: tünetek, okok és kezelés
13/13 Kérdések és válaszok a parlagfű-allergiáról

Mikor alakulhat ki a tojásallergia?

Ritkán erős allergia esetén az anyatejes táplálás során is megfigyelhető a babánál az anyai tojásfogyasztással összefüggő bőrallergia, ekcéma, hasi panaszok megjelenése. Tojásallergia ritkábban a későbbi életkorban is előfordulhat, illetve kialakulhat.

Nem szabad összetéveszteni az átmeneti intoleranciával!

Az átmeneti intolerancia nagy mennyiségű tojás fogyasztása következtében jön létre, múló tünetekkel lép fel, majd megszűnik. Ilyenkor a tojás egyszeri nagy mennyiségű fogyasztása okozza a tüneteket a szervezet túlzott fehérjeterhelése következtében.

Tojásallergia és a keresztallergia

A tojásallergiások esetében is oda kell figyelni a keresztallergiára. A keresztallergia azt jelenti, hogy bizonyos más anyagok ugyanazokat a tüneteket váltják ki, mint az adott fő allergén. Arról van ilyenkor szó, hogy egyes allergének kémiai szerkezete hasonló: olyan kicsi a két anyag közötti különbség, hogy a szervezet – különösen akkor, ha már fokozottan érzékeny az egyik anyagra – nem tud különbséget tenni közöttük.

A tojás esetében ritkán keresztallergiát okozhat a csirkehús, illetve bőrérintkezés esetén a szárnyasok tolla is. A tyúktojásra allergiás személyek esetenként pulykatojást fogyaszthatnak, azok alacsonyabb mértékű allergizáló tulajdonsága miatt.

A tojásallergia tünetei

A tojásallergia tünetei megegyeznek az egyéb ételallergiák tüneteivel: bőrviszketés, kipirosodás, csalánkiütés, száj körüli zsibbadás, az arc, a torok duzzadása, légzési nehézség, hányás, hasmenés, hasi fájdalom.

Tudta?

A tojás sárgája és fehérje is kiválthat allergiás reakciót.

A tojásfehérjében lévő, az emberi szervezet számára idegen fehérjék közül allergénként legjelentősebb az ovalbumin, ovoglobulin, ovovitelin, konalbumin, ovomucin, lizozim. A tojásfehérjének felét ovalbumin teszi ki.

A tojássárgájának fele részét víz teszi ki, másik felét fehérje és zsírnemű anyagok alkotják, amelyből a zsírok kétszer akkora mennyiségben vannak jelen, mint a fehérjék.

Hogyan állítható fel a tojásallergia diagnózisa?

A tojásallergia diagnózisa tapasztalati, vagyis a tojás fogyasztását követő tünetek kialakulásán alapszik.

Amennyiben a tünetek összefüggésben állnak a tojást tartalmazó ételek elfogyasztásával: a tojás étrendből való kiiktatása (elimináció) megszünteti a tüneteket, majd az újbóli tojásfogyasztás (provokáció) után a tünetek kiújulnak, a diagnózis felállítható.

Szükség esetén vérvizsgálatra is sor kerül, amely során a vérből immunológiai faktorok meghatározása történik.

Mi a teendő?

A terápia minden esetben szigorú tojásmentes diéta. Minél korábbi életkorban vezetik be a tojásmentes diétát, annál nagyobb az esélye a gyermeknek a teljes gyógyulásra.

Nagyon ritkán előfordul, hogy a magas hőnek kitett tojás (főtt, sült tojás) nem okoz allergiát, ám ennek kipróbálása veszélyes lehet, ezért mindenkit, aki tojásallergiás, óva intünk tőle!

A tojástartalmú élelmiszerek kerülése sokszor nehéz feladat, hiszen tojásfehérje számos élelmiszerben található, leginkább a pékáruk, a kenyérfélék, a ragufélék, a tésztafélék, a krémtöltelékek és fagylaltok tartalmazzák. Fontos, hogy bevásárlás során mindig olvassuk el az egyes ételek összetevőit is. Az alábbiak tojásfehérje jelenlétére utalnak: albumin, tojás (tojássárgája, tojásfehérje, tojáspor, szárított tojás), tojáshelyettesítők, tojáslikőr, globulin, lecitin, lizozim, majonéz, ovalbumin, ovovitelin, tojáshab.

A gyermek környezetében jelezni kell, hogy tojásallergiás, így a bölcsődében, óvodában, iskolában is lehetőség nyílik a megfelelő diéta kialakítására, vagy a gyermek magával viheti és fogyaszthatja a házilag elkészített ételeket.

Ötletek a tojás pótlására

A tojás eliminálása a konyhánkban megoldható, hiszen nagyszerű helyettesítő anyagok állnak rendelkezésre. Hagyományosan a tojás étkezési keményítővel pótolható, illetve kapható már úgynevezett tojáspótló por is, ami nem tojásból készül.

Az ételek állaga főtt majd áttört burgonya hozzáadásával javítható. Az ételek lazítására alkalmazható rizs, búzadara, tojásmentes zsemlemorzsa, élesztő, szódabikarbóna. A tojással készülő habarás tilos, helyettesíthető lisztből készült rántással.

A közhiedelemmel ellentétben a tejtermékek fogyasztása nem kontraindikált, azokra keresztreakció nem fordul elő, mivel a tejben lévő fehérjéknek eltérő a szerkezete. Ez nem zárja ki azonban azt, hogy egy gyermek vagy felnőtt a tojás mellett a tejre is allergiás lehet!

Bátran fogyaszthatóak az alábbi ételek: tej és tejtermékek, gabonák, tojásmentes pékáruk, zöldségek, olajos magvak, növényi eredetű olajok, húsok (esetenként a csirkehús kivételével).

Az interneten számos oldal található, ahol ételallergiás betegek osztják meg a már kipróbált recepteket egymással. Keresgéljünk a tojásmentes finomságok közt és próbáljunk ki új ízeket, ételeket.

Kaphat-e oltást, aki allergiás a tojásra?

Egyes védőoltások előállításakor a vírust tojásban szaporítják, ezért az oltóanyagba kis mennyiségű tojásfehérje is bekerülhet. Ez allergiás tüneteket, súlyos esetben vérnyomásesést, fulladást, esetleg halálhoz vezető reakciót válthat ki. Ilyen oltások a sárgaláz elleni oltás és az influenza elleni oltások. A tojásalapú védőoltások nem kötelezőek.

Lassan egy évtizede más technológiával készül a 15 hónapos korban kötelező kanyaró-mumpsz-rózsahimlő elleni védőoltás (MMR-oltás), tehát ezt tojásallergiások is megkaphatják.

Kinőhető-e a tojásallergia?

A gyermekek többsége 3 éves korára kinövi a tojásallergiát. Előfordulhat az is, hogy ez későbbi életkorra tolódik, és az esetek kisebb százalékában ugyan, de a tojásallergia az egész életen át megmaradhat.

Lehet-e tenni valamit a tojásallergia kialakulása ellen?

A tojásallergia megelőzése érdekében a csecsemő kilenc hónapos koráig ne kapjon tojássárgáját, tojásfehérjét pedig csak egyéves kora után fogyasszon! Kezdetben kizárólag friss, jól megfőzött tojássárgáját készítsünk. Ezek az időpontok allergiára hajlamos gyermekeknél legalább 2-4 hónappal későbbre halasztandók. Ebben az időszakban a tojás fogyasztását követően fellépő bőrviszketés, kipirosodás, bőrkiütés, az arc, a torok duzzadása, nehézlégzés, hányás, hasmenés, hasi fájdalom esetén kell gondolnunk tojásallergiára. Ilyen esetben a tojás adását fel kell függesztenünk és orvoshoz kell fordulnunk gyermekünkkel.

Ez is érdekelheti Hogyan főzhet tojás nélkül is finomat?

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg összeállítás
Orvos szerzőink: Dr. Kónya Judit, családorvos és Dr. Hidvégi Edit, gyermektüdőgyógyász
Egyéb forrás: Budai Allergiaközpont

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
Budai Allergiaközpont - Varga Dóra, dietetikus
ENT House - Dr. Horváth Tamás, fül-orr-gégész
Budai Allergiaközpont
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.