A 10 leggyakoribb, allergiát kiváltó tényező

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
frissítve:

Az allergia nem más, mint az immunrendszer túlzott reakciója, mikor a szervezet a környezet nem allergiások számára ártalmatlan anyagaira (pollen, étel, stb.) védekező reakciót indít be.

A téma cikkei

13/1 A 10 leggyakoribb, allergiát kiváltó tényező
13/2 Milyen tüneteket okoz az eperallergia?
13/3 Tojásallergia - Tünetek és kezelés
13/4 Mikor beszélhetünk gabonaallergiáról?
13/5 Mit kell tudni a tejallergiáról?
13/6 Milyen tünetei lehetnek a földimogyoró allergiának?
13/7 Még a napra is lehetünk allergiásak? Napallergia
13/8 Rovarcsípés allergia
13/9 A gyógyszerallergia
13/10 A latex allergia
13/11 Vegyszerek elleni allergia
13/12 Pollenallergia: tünetek, okok és kezelés
13/13 Kérdések és válaszok a parlagfű allergiáról

Szinte bármi beindíthatja az allergiás reakciót, mely az egészen gyengétől az életveszélyesig széles skálán mozoghat. Íme az allergiát kiváltó 10 leggyakoribb tényező.

Pollenek

A füvek, fák, azok termései szénanáthát vagy szezonális allergiát okozhatnak. A tünetek között megtalálhatjuk a tüsszögést, orrfolyást, viszkető, könnyező szemeket. A kezelés leggyakrabban különféle gyógyszerekből, orr-és szemcseppekből áll. Csökkentheti a tüneteket, ha szeles napokon, mikor magas a levegő pollenkoncentrációja, nem mozdul ki, zárva tartja az ablakokat és helyette a légkondicionálót működteti.

Háziállat

Azok a proteinek, melyek az állatok bőrében lévő mirigyekben és a nyálában találhatóak, allergiás reakciókt okozhatnak. Ezek kialakulása akár több évet is igénybe vehet, és a tünetek még hónapokkal az állattal való kapcsolat után is megmaradnak. Ha allergiás a házikedvencre, ne használjon padlószőnyeget, és szedje előírás szerint az orvosa által allergiájára felírt gyógyszereit.

Poratka

A poratkák mikroszkópikus méretű élősködők, melyek a háziporban élnek. Jól érzik magukat a magas páratartalmú helyeken és pollenekkel, gombákkal, valamint elhalt emberi és állati bőrsejtekkel táplálkoznak. A poratka elleni allergia megelőzhető, ha az ágybetétet, párnákat hipoallergén huzattal látja el, illetve ha hetente meleg vízzel mossa az ágyneműt, és megszabadul az olyan porfogó daraboktól, mint a padlószőnyeg, kitömött állatok, függönyök.

Rovarcsípés

A rovarcsípésre allergiás embereknél akár életveszélyes reakciók is felléphetnek. ezek tünetei a nehéz nyelés, a csípés helyén feldagadt, kipirosodott bőr, mely akár hetekig tarthat, emellett szédülés, fáradtság és alacsony láz. ritkán a rovarcsípés anafilaxiát okozhat, mely tünetei a nehéz légzés és nyelés, a torok, száj és arc bedagadása, gyors pulzus, szédülés. A súlyos allergiában szenvedőknek sürgősen epinefrint kell adni.

Penészgomba

A penészgombák allergéneket, irritáló anyagokat, és néhány esetben mérgező anyagokat állítanak elő. Ezeket belélegezve, megérintve allergiás reakció léphet fel. Sokféle penészgomba van, mindnek párára van szükség a növekedéshez. olyan helyeken tenyésznek leginkább, mint a fürdőszoba, alagsor, fű és mulcs. Kerülje az olyan helyzeteket, melyek felerősítik az allergiás tüneteket, így például a fűgereblyézést. A lakás nedves részeit szellőztesse gyakran.

Étel

Tej, kagyló, mogyoró és gabona okozza a legtöbb ételallergiát. Az allergiás reakció általában már percekkel az adott étel elfogyasztása után jelentkezik. A tünetek, melyek között szerepelhet asztma, hányás, nyelési nehézség, igen komolyak lehetnek. Legjobb, ha kerüli azokat az ételeket, melyekre allergiás lehet, ám ha mégis megtörtént a baj, antihisztaminokkal kezelhető. életveszélyes helyzetben epinefrin injekció adása szükséges.

Latex

A kesztyűkben, az óvszerben, illetve egyéb egészségügyi eszközöken található latex is okozhat allergiát. A tünetek között szerepel a bőr és szemirritáció, orrfolyás, tüsszögés, valamint orr és bőrviszketés. Az allergiás reakció a bőrpírtól és viszketéstől egészen az anafilaxiáig terjedhet.

Gyógyszerek

Az olyan gyógyszerallergia, mint például a penicillin- vagy aspirin érzékenység, akár életveszélyes is lehet. A tünetek között szerepelhet csalánkiütés, égő szem, nyelési nehézség. A legjobb elkerülni az érzékenységet kiváltó gyógyszert, ám ha megtörtént az allergiás reakció, antihisztaminokkal vagy szteroidokkal kezelhető. Komoly tünetek előfordulásakor epinefrin ajánlott.

Illatanyagok

A parfümökben, az illatosított gyertyákban, a mosó-és öblítőszerekben, kozmetikumokban megtalálható illatanyagok is válthatnak ki allergiás reakciókat. A legtöbb ember számára csak akkor lesz egyértelmű, mikor az illat már a levegőben van. Minél többször van az illatanyagnak valaki kitéve, a tünetek annál erősebbe kés hosszantartóbbak lesznek.

Csótány

A csótány nem csak hátborzongatóan undorító, ám az ürülékében olyan anyagok találhatóak, ami allergiát okozhat. Nehéz kiirtani a lakásból, különösen a melegebb éghajlaton, vagy kertes házban, ahol a bogarak könnyebben bejuthatnak a lakásba. Távol tarthatja őket, ha rendszeresen tisztán tartja a konyhát, megjavítja az esetleges repedéseket a padlón, falon, ablakpárkányom, illetve ha rovarölő szert használ.

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; WebMD

Cikkajánló

Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei

Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Allergia
Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? - a kérdés néha nem is egyértelmű. Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell kikezelnünk, vagy allergológussal érdemes kivizsgáltatni magunkat.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.