Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei

szerző: Dr. Brugós László, tüdőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? - a kérdés néha nem is egyértelmű. Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell kikezelnünk, vagy allergológussal érdemes kivizsgáltatni magunkat.

Az allergia egyik legfőbb tünete, hogy a célszervtől függően, általában mindig ugyanazt a szervet érinti. Ezért ha valakinek orrdugulása van vagy folyik az orra, illetve viszket a szeme, garatja, füle, akkor az illetőnek szénanáthája lehet.

Minden az allergiáról
Allergia-aloldalunkon mindent információt megtalál a gyógyszerallergián át a latexallergiáig. Pollennaptár, asztma-teszt, tápanyagtartalom, élelmiszer-adalékanyagok.

Az allergia és a szénanátha jelentkezhet szezonhoz kötve (kora tavasz, nyár, késő nyár-kora ősz), ugyanakkor egész évben is okozhat tüneteket, a szezonalitás nem mérvadó.

Ha a panaszok egész évben fennállnak, és gyakran eldugul az orrunk, csorog, viszket, akkor a közvetlen környezetünkben, lakásunkban van vagy lehet az ok. Allergiára utal, ha tüneteink megszűnnek, vagy enyhülnek más lakásban, szállodákban, utazások, kirándulások alkalmával.

Az allergia további jellemző tünetei

  • Ha a tüneteket pollenek okozzák, akkor mindig ugyanabban az időben kezdődnek a panaszok és fokozódnak napfényes, szeles időben, kinn a szabadban, a hajnali és esti órákban. Ilyenkor intenzívebb ugyanis a pollenszórás.
  • Ha a tünetek jelen vannak már, és távolabbi tájakra (hegyekbe vagy tengerpartra) utazva panaszaink "varázsütésre" megszűnnek, akkor is allergia lehet tüneteink okozója. Ezek a nyári kirándulások sajnos nem tartanak 7-10 napnál tovább. Amennyiben szokásos környezetünkbe visszatérve panaszaink újra a régiek, nagy valószínűséggel allergiára kell gondolni.
  • A szénanáthán kívül allergiára utal, ha korábban panaszmentesen fogyasztott ételekre jelentkeznek hirtelen a panaszok, mint émelygés, hányás, hasmenés, az egész testen jelentkező kiütések figyelhetők meg, esetleg fulladás lép fel.
  • Allergia lehet a kiváltó ok, ha az egész tünetegyüttes megfázásra, náthára (innen a szénanátha elnevezés) utalnak, de nem szűnnek meg teákra, lázcsillapítókra, antibiotikumokra.

Ugyanakkor az allergia, még ha régóta áll fenn és nincs megfelelően kezelve, akkor sem okoz komolyabb fogyást, tartós lázat, romló általános állapotot.

Mi lehet az allergén?

A házban levő, leggyakoribb allergiát kiváltó ok a házi poratka, a penész, kutya- és macskaszőr, más háziállat. Ezek a leggyakrabban előforduló okok, természetesen léteznek mások is, de ezek felderítése nehezebb.

Az ételallergia nehezen deríthető ki, de jellegzetessége, hogy minden alkalommal, bármilyen kis mennyiségben fogyasztva a szóban forgó ételt, kiváltja a kellemetlen tüneteket.

Érdemes megfigyelni, hogy visszatérő és el nem múló bőr-, vagy légúti panaszaink nem a munkahelyen töltött időben fokozódnak-e, esetleg nem mérséklődnek-e hétvégén vagy szabadságon? Ha igen, a munkahelyi ártalmak, allergének jöhetnek szóba. Ki kell vizsgáltatni ezeket is!

A téma cikkei

8/1 Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei
8/2 Allergia: miért van egyre több beteg?
8/3 Gyógyítható és megelőzhető-e az allergia?
8/4 Praktikus tanácsok allergiásoknak
8/5 Keresztreakciók - Mit ne együnk?
8/6 9 dolog, mely súlyosbítja az allergiás tüneteket
8/7 Az allergiás megbetegedések okai
8/8 Jótanácsok allergiásoknak

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Brugós László, tüdőgyógyász

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Hidvégi Edit, Dr. Brugós László
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.