A gyermekkori ételallergiák tünetei, előfordulása

Dr. Vas Felícia Emese
szerző: Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A gyermekkori ételallergia hazánkban a gyermekek kb. 7 százalékát érinti. Gyakorisága miatt jelentős, ezért összeszedtük róla a legfontosabb tudnivalókat.

Gyermekkorban az ételallergia kialakulásához hozzájárulhat a gyomor- és bélrendszer immunológiai éretlensége (hiszen a fejlődő bélrendszer kezdetben sokkal több nagy molekulájú - így problémát okozó - fehérjéket is átenged a falán a véráramba), valamint a gyomor alacsony savtermelése. Ezáltal az elfogyasztott táplálék nem bomlik le teljesen. Mindezek miatt a táplálékban található allergén molekulák is könnyebben szívódnak fel és váltanak ki allergiás reakciókat.

Fő allergének

Allergénként elsősorban fehérjék szerepelnek, ezek közül bármelyik válthat ki allergiás reakciót. A leggyakoribb allergének a

Mikor gondoljunk rá?

Az ételallergia klinikai tünetei gyermekeknél szerteágazóak, változatosak és nem allergénspecifikusak. Az ételallergiás tünetek oka az immunrendszer, bélrendszer és az emésztési képesség éretlensége. A tünetek a gyermek életkorának előrehaladtával változhatnak, más szervi megjelenések jelentkezhetnek ugyanarra az ételre a csecsemő- és gyermekkorban. Gyakoriságukat illetően fontos megemlíteni, hogy szisztémás, azaz teljestest-reakció az esetek kb. 15%-ában következhet be. A gyomor-bélrendszert érintő tünetek a leggyakoribbak, ezt követik a bőrreakciók, illetve a légúti tünetek.

Összefoglalóan a következő tünetekkel találkozhatunk:

  • gyomor-bélrendszert érintő tünetek: ajkak, orr viszketése, ajak-, szájnyálkahártya-, nyelvduzzanat, hányinger, hányás, haspuffadás, akut vagy krónikus hasmenés, felszívódási zavar, súlyfejlődés elmaradása, vérvesztés, görcsös hasi fájdalom, vérszékelés
  • bőrtünetek: viszketés, bőrkiütés, csalánkiütés, testszerte száraz bőr, ekcéma
  • légúti tünetek: tüsszögés, köhögés, torokcsiklandozás, orrdugulás, légzési nehezítettség, krónikus középfülgyulladás, asztma, orrfolyás, gégegyulladás
  • egyéb tünetek: fejfájás, levertség, vérszegénység, mellkasi fájdalom, nehézlégzés, ízületi duzzanat és fájdalom, bevizelés, ingerlékenység, alacsony thrombocytaszám

Sokszor azonban a tünetek komplexen jelentkeznek, egyszerre több szervrendszerben is.

A diagnosztikáról

Amennyiben táplálékallergiára van gyanú gyermekünknél, kezdjünk táplálkozási naplót vezetni: pontosan vezessük, mit és mikor evett a gyermek, erre milyen reakciót tapasztaltunk nála, mennyi idő elteltével. A táplálékallergia diagnózisának alapját a gyermekorvos által felvett nagyon precíz és szerteágazó kórelőzmény adja, a táplálkozási naplóval kiegészítve. Fontos továbbá az adott allergénnek gondolt tápláléknak az étrendből történő eltávolítása (eliminációs diéta), majd újbóli bevezetése, valamint az úgynevezett provokáció során észlelt egyértelmű tünetek megjelenése a diagnózis felállításához. Egyetlen egyértelmű terheléses vizsgálat elegendő a diagnózis felállításához.

Kezeljük, de hogyan?

Amennyiben a diagnózis ismert, a terápia „egyszerű”: az azonosított ételt ki kell iktatni a gyermek étrendjéből. Gyógyszeres kezelésre csak abban az esetben lehet szükség, amikor a nem gyomor-bélrendszert érintő tüneteket akarjuk kezelni, például az ekcémát, asztmát, anaphylaxiát. A táplálékallergiák a többi allergiához hasonlóan krónikus betegségnek tekinthetők, így fontos a betegek rendszeres gondozása.

Kinőhető-e az ételallergia?

A táplálékallergia a gyermekkorban az esetek jelentős részében és számos allergén vonatkozásában átmeneti. Epidemiológiai adatok szerint a négy év alatti gyermekek táplálékallergiájának 6-7%-os előfordulása felnőttkorra fokozatosan 1,5-2% körüli értékre csökken. Különösen a csecsemő- és kisdedkori tej-, tojás- és szójaallergia esetén 1-2 éves diéta után ezek elmúlásával lehet számolni. A földimogyoróra, olajos magvakra és halra való allergia legtöbb esetben életre szóló diétát igényel.

Tehát, a gyermekek 80-90%-a 4-5 éves korára kinövi az allergiát, de a későbbi életkorban ezeknél a gyermekeknél fokozott hajlam jelentkezhet légúti allergiás betegségek kialakulására, gyakori ugyanis, hogy a táplálékallergiát inhalatív allergia váltja fel.

Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyászForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász

Források:

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Muszil Dóra, pszichiáter és Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.