Allergiás tünetek nyáron: Alternariák is okozhatják

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Hangonyi Csilla, tüdőgyógyász, allergológus frissítve:

Szemviszketés, allergiás nátha, asztmás rohamok - különösen nyáron sokan szenvednek allergiás tünetektől. A közhiedelemmel ellentétben azonban nem mindig vagy nem mindig kizárólag a fűfélék, a palagfű vagy egyéb virágos növények pollenjei okozzák a tüneteket.

A penészgombák szaporító sejtjei, azaz spórái is lehetnek allergének. Közülük leggyakrabban az Alternaria nemzetség fajai okozhatnak tüneteket, és bár sokkal ritkábban, de a Cladosporium nemzetség fajai, valamint egyéb penészgombafajok is szóba jöhetnek.

Az Alternariák elsősorban száraz növényeken és gabonafélék magvain telepednek meg és szaporodnak. Ezért a tünetek gyakran például kerti munkák végzése közben vagy gabonamező közelében tett séta során lépnek fel. Az Alternaria fajok főként júliusban és augusztusban szórják levegőben terjedő spóráikat, ez tehát nagyjából egybeesik a füvek és parlagfű virágzásának, pollenszórásának időszakával. „Ha valaki májustól szeptemberig szénanáthás vagy asztmás tünetekkel küzd, általában az orvosokban is a pollenallergia gyanúja merül fel. Az Alternaria-allergiát gyakran nem ismerik fel.” - mondja Dr. Uta Rabe, a Német Allergológusok Szövetségének (ÄDA) tagja. Az Alternariák súlyos asztmás rohamot okozhatnak. Az Alternaria-allergiában szenvedő beteget feltétlenül allergológus szakorvosnak kell kezelnie.

Ha felmerül az Alternaria-allergia gyanúja, forduljon allergológus szakorvoshoz!

Dr. Uta Rabe a treuenbrietzeni Johannita Kórházban több mint 1000, allergiás náthától és allergiás asztmától szenvedő betegnél vizsgálta, hogy fennáll-e náluk Alternaria penészgombákkal szembeni allergia is. A vizsgált páciensek több mint öt százalékánál mutatta ki a penészgomba-allergiát, és megállapította, hogy elsősorban a gyerekek és az asztmás betegek körében gyakori az Alternaria-allergia. „Sok páciensnek van pollenallergiája és emellett Alternaria-allergiája is. Ha valaki fűpollen-allergiájára immunterápiás kezelést (hiposzenzibilizáció) kapott, azonban nyáron még mindig súlyos panaszokat tapasztal, az egyidejűleg fennálló Alternaria-allergiára is utalhat, ami ha beigazolódik, akkor azt is kezelni kell.” - magyarázza Dr. Rabe. Sok Alternaria-allergiás ember egész évben szenved a tünetektől, mivel a penészgombák a lakásokban is megtelepedhetnek, textíliákon, tapétákon, virágföldben és élelmiszereken is.

Mivel az Alternariák ennyire elterjedtek, az allergént aligha lehet elkerülni. Az Alternaria-allergiás páciens állapotának hosszú távú eredményes javítására az egyetlen lehetőség a specifikus immunterápia (hiposzenzibilizáció) standardizált, nagy tisztaságú specifikus allergénkészítménnyel. Ez a kezelés az immunrendszert újra érzéketlenné teszi az allergiát kiváltó anyaggal szemben. A kezelés akkor a legeredményesebb, ha idejében, korán megkezdik.

„Ha felmerül az Alternaria-allergia gyanúja, forduljon allergológus szakorvoshoz! Az Alternaria fajok spóráival szembeni allergia kimutatatása nem mindig egyszerű, ezért segítséget jelent az orvos számára, ha a páciens bejegyzi egy naptárba, hogy mely napokon jelentkeznek nála allergiás panaszok.” - tanácsolja Dr. Rabe. A naptárba, amibe az allergiás tüneteket bejegyzi, a panaszos napokon kívül azt is érdemes feljegyezni, hogy milyen tevékenység kapcsán, illetve milyen környezetben jelentkeznek a tünetek (pl. erdei kiránduláson, régi házban, padláson, pincében végzett munka, kerti tevékenységek során, otthon, munkahelyen stb.). Az Alternaria-allergiásoknál akkor lépnek fel a panaszok, ha a levegőben köbméterenként több mint 100 spóra van jelen. A nagyon érzékeny allergiások azonban már a csekélyebb spórakoncentrációra is reagálnak, tehát már májustól lehetnek allergiás tüneteik, mivel kisebb számban, de az Alternaria spórák ekkor is jelen vannak a levegőben. Ha Ön Alternaria-allergiában szenved, hasznos figyelnie a pollenjelentést.

Tovább Megoldás az allergiára: immunterápia

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; aeda.de
Lektorálta: Dr. Hangonyi Csilla, tüdőgyógyász, allergológus

Cikkajánló

Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei

Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Allergia
Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? - a kérdés néha nem is egyértelmű. Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell kikezelnünk, vagy allergológussal érdemes kivizsgáltatni magunkat.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Balázsi Viktor, újságíró-szerkesztő
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Hidvégi Edit, Dr. Brugós László
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.