Keresztreakciók - Mit ne együnk?

Szerző: WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
szakorvos

A keresztreakció egy allergén-specifikus jelenség, mely légúti allergia esetén különböző, főleg növényi eredetű ételek fogyasztásakor jelentkezhet. A keresztreakció törzsfejlődéstanilag távoli növényfajok esetében is előfordulhat.

A téma cikkei

8/1 Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei
8/2 Allergia: miért van egyre több beteg?
8/3 Gyógyítható és megelőzhető-e az allergia?
8/4 Praktikus tanácsok allergiásoknak
8/5 Keresztreakciók - Mit ne együnk?
8/6 9 dolog, mely súlyosbítja az allergiás tüneteket
8/7 Az allergiás megbetegedések okai
8/8 Jótanácsok allergiásoknak

A keresztreakciók során az orális allergiás szindrómaként ismert tünet együttes a jellemző, vagyis ismert pollenallergiások, főleg szezonban, a különböző gyümölcsök, növények fogyasztását követően perceken belül szájviszketést, duzzadást, szem- és orrcsorgást, ritkábban rekedtséget, köhécselést vagy fulladást észlelnek.

A kialakult allergiás reakció kétszeresen is érdekes és szokatlan esemény. Egyrészt az egyén érzékenysége a légutakon keresztül történik, de a reakciót kiváltó táplálékok szájon át jutnak a tápcsatornába. Másrészt a specifikus allergiás reakciót nem a kiváltó allergén (pollen) okozza, hanem - sokszor még csak nem is rokon - növények bizonyos összetevői.

A „belélegzett” és „lenyelt” allergének közötti összefüggést illusztrálja a De Blay által 1991-ben közölt „madár-tojás”szindróma, mikor a tojássárgára kialakult allergiát a madarak szérumfehérjének belélegzése váltotta ki. Axelsson 1994-ben olyan esetről számolt be ahol a napraforgómag allergiát a háziszárnyasok táplálékából származó porok belégzése váltotta ki.

Mint kulcs a zárban

A folyamat alapját nagyon leegyszerűsítve a „tolvajkulcs-effektushoz” lehet hasonlítani. Minden zárba, elvileg egyedi kulcs jó csak. Mindenképpen ez lenne az ideális. A kulcs az allergén, a zár az antitest, és ha az ajtó kinyílik, mert a kulcs „sikeres” volt, akkor kialakul az allergiás reakció. A keresztreakció során nem a zárhoz készített, de szerkezetileg nagyon hasonló kulcs képes kinyitni az ajtót, és ezzel előidézi az orális allergiás szindrómát.

Orális allergiás szindrómát okozó ételek
Nyírfapollen alma, körte, cseresznye, sárgabarack, nektarin, őszibarack, szilva, kiwi, mogyoró fajták, mandula, zeller, sárgarépa, burgonya
Nyírfa/feketeüröm zeller, sárgarépa, fűszerek
Fűpollenek dinnye (görög, sárga), narancs, paradicsom, mogyoró
Parlagfűpollen dinnyék (sárga, görög), banán, cukkini, uborka, kamilla

A folyamat tudományos magyarázatát a nyírfa pollenjének vizsgálata szolgáltatta. A nyírfa hazánkban és földrészünkön is nagyon elterjedt, szinte mindenki ki van téve hatásának. A nyírfa pollenjéből négy különböző allergén struktúrát különítettek el, ami szerkezetileg, molekulasúlyát illetően és allergiát kiváltó képessége alapján számos növényi fehérjéhez hasonlít.

A kialakult allergiás reakciókért 70 százalékban felelős részecske a Bet v1 (a nyírfa latin neve Betula). Ez a struktúra előfordul az almában, keménymagú gyümölcsökben, zellerben, sárgarépában, mogyoróban, szójababban és nagyon sok más növényben is. A Bet v1-en kívül több másik struktúrát is kimutattak, melyek kisebb százalékban felelősek a keresztreakciók kialakulásáért.

A keresztreakció előfordulhat nem csak pollenallergia esetében
Ismert allergén Keresztreakciót kiváltó allergén
Latex Dinnye, zeller, körte, barack, cseresznye, füge, szőlő, banán, mogyoró, avokadó, papaya, ananász, kiwi, burgonya, paradicsom
Tojás csirkehús
Tehéntej kecsketej, juhtej
Marhahús bárányhús

Hal

különböző halak

Gyakran előfordul, hogy a keresztreakciót okozó IgE antitestek jelenléte kimutatható, de ennek ellenére nem okoz keresztreakciót. Az igazolt allergiás egyéneknél ezért nem lehet megjósolni, hogy kinek lesz tünete és kinek nem.

Gyakran csak nyersen okoz panaszokat

A keresztreakciókat kiváltó növényi fehérjék sok esetben hőkezelésre és fehérjéket bontó bélben levő enzimekre érzékenyek és szétbomlanak. Ilyen formában már nem okoznak panaszokat, csak nyersen fogyasztva. Ez a jelenség nem minden ételallergia esetében igaz, és a főzött zeller és a sült mogyoró rizikót jelenthet ismert mogyoróallergia esetén.

A keresztreakciót kiváltó növényi fehérjék („tolvajkulcsok”), általában a növények alkalmazkodása, védekezése következtében jelennek meg, ezért nevezték el őket defenzinekhez kötődő fehérjéknek. Mivel ezeket, a fehérjéket a mai tudomány már képes bejuttatni a növényi génállományába, hogy jobban bírják a betegségeket, különböző stresszeket, fokozhatják a növények allergiát kiváltó képességét.


Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Brugós László, pulmonológus, allergológus

Legutóbb frissült: 2018.07.22 09:41
Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

CIKKAJÁNLÓ

 Bőr-érzékelészavar
Milyen betegségek esetén alakulhat ki bőr-érzékelésizavar?
Az élvezetes együttléthez egészséges és fiatalos hüvelyre van szükség.
Szemviszketés, allergiás nátha, asztmás rohamok - különösen nyáron sokan szenvednek allergiás tünetektől. A közhiedelemmel ellentétben azonban nem mindig...
A környezetszennyezéssel magyarázható az asztmás megbetegedések megnövekedett száma - mondta Nékám Kristóf allergológus.
"Allergiás vagyok erre vagy arra" - mondjuk gyakran, miközben nem biztos, hogy azt jelenti, amit ki szeretnénk vele fejezni. Teremtsünk egy kis rendet!
Az állati eredetű allergiák között a macskaszőr és a kutyaszőr okozta allergia gyakran fordul elő. Ezek kezelésében nehezítő tényező, hogy az allergiás...
A mogyoróallergia mellett a dióallergia tartozik a leggyakoribb ételallergiák közé. Cikkünkből megismerheti a betegség kialakulásának módját, tüneteit,...
Az allergiában szenvedők szervezetének immunrendszere szélsőségesen reagál olyan anyagokra, amelyek egészséges emberre nézve ártalmatlanok. Szakemberek...
Az allergia nem más, mint az immunrendszer túlzott reakciója, mikor a szervezet a környezet általában ártalmatlan anyagaira (pollen, étel, stb.) védekező...