Kukoricaallergiában szenvedek - Mire figyeljek az étrendemben?

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
frissítve:

A kukoricaallergia ritkán előforduló táplálkozási megbetegedés, viszont nagyon súlyos tünetek is jelentkezhetnek a kukoricát tartalmazó ételek vagy italok elfogyasztása után.

Ez az allergia akkor alakulhat ki, ha az egyén immunrendszere valamilyen okból kifolyólag legyengül (például antibiotikumkúra), és emiatt túlzott mértékű reakcióval igyekszik védeni szervezetünket olyan fehérjéktől, amelyeket veszélyesnek talál.

Kukoricaallergia esetén a kukoricában található fehérje (zeanin) a bűnös ezért a túlérzékenységi reakcióért. Ezt a fehérjét antigénként kezeli szervezetünk, és ha egyszer az immunrendszerünk antitestek termelésével reagált rá, akkor a legközelebbi kukorica, vagy annak származékának elfogyasztása után allergiás tünetek jelentkezhetnek rajtunk.

Allergiás tünetek közé tartoznak

Lehetnek enyhe panaszok, mint például fejfájás, kiütések, ekcéma, a száj viszketése, orrfolyás, asztma, vagy bágyadtság érzése.

Súlyosabb esetben migrén, vérnyomás ingadozása, a száj és a légutak duzzanata, nyelési és légzési nehezítettség, hányinger, hányás, hasmenés, hiperaktivitás (gyermekeknél), de akár szapora szívverés, eszméletvesztés és keringési sokk is jelentkezhet. A tünetek mindenkinél eltérő mértékűek, egyénileg különböznek, sőt egy személynél sem mindig ugyanazok észlelhetőek.

A kukoricaallergia kimutatása

A diagnózis felállítása nehézkes lehet, hiszen ezek a tünetek megegyeznek más allergiás reakció esetén jelentkező panaszokkal. Különösen hasonló problémák jelentkezhetnek tej- vagy búzaallergia esetén. Nagy pontossággal csak vérvétellel, bőrpróbával, vagy szakember által követett eliminációs diétával lehet megállapítani a konkrét betegséget.

Hogyan iktassuk ki a kukoricát az életünkből?

Az étrendünkből nem olyan könnyű feladat kiiktatni a kukoricát, mint ahogy hangzik. Nem elegendő, hogy nem eszünk főtt kukoricát, kukorica salátát, pattogatott vagy puffasztott kukoricát, kukoricapelyhet, és kerüljük a kukoricalisztet tartalmazó pékárukat. A kukoricából számos élelmiszer-adalékanyagot állítanak elő, olyanokat is, amelyekről első ránézésre nem is gondolnánk, hogy kukoricából készült. A leggyakoribbak a kukoricakeményítő és a kukoricából készült édesítőszerek.

Mivel a kukorica nem tartozik a gyakori allergének közé (mint például a búza, szója, tej, tojás) az élelmiszerek címkéjén a gyártók nem kötelesek azt jelölni, ezért nekünk kell tisztában lennünk, mi az, amit kerüljünk.

Milyen élelmiszer-adalékanyagok készülhetnek kukoricából?

Módosított keményítő, karamell, dextróz, dextrin, fruktóz, maltóz, maltodextrin, mannitol, malátaszirup, alkohol, aszkorbinsav (C-vitamin), citromsav, élesztő, sütőpor, aszpartám, barnacukor, porcukor, melasz, cellulóz, kukoricaolaj, eritrit, etanol, gyümölcskoncentrátumok, glutén, glutamát, glicerol, hidrolizált növényi fehérje, inozitol, invert cukor, jódozott só, laktát, lecitin, szorbitol, szukralóz, tokoferol (E-vitamin), vanília (ízesítő, kivonat), xantán gumi, xilit.

Mindemellett még bizonyos vegyületeket is állíthatnak elő kukoricából: kalcium-citrát, kalcium-laktát, magnézium-sztearát, magnézium-citrát, kálium-fumarát, nátrium-citrát.

Termékek, amelyek tartalmazhatnak kukoricából előállított adalékanyagot: péksütemények, kenyerek, tésztafélék (ha tésztaipari sütőkeverékből készült), félkész és késztermékek, csokoládék, müzlik, édességek, instant kávé és kakaópor, sós rágcsálnivalók, sütemények, gyümölcskonzervek, dzsemek, lekvárok, gyümölcslevek, ketchup, majonéz, mártások, felvágottak, szénsavas üdítőitalok, tejitalok, gyümölcsjoghurt, krémtúró, túró rudi, fagyasztott zöldségek (érintkezhetnek kukoricával a gyártás közben).

Mire figyeljünk még?

Számos gyógyszer és étrend-kiegészítő is tartalmaz kukoricaszármazékot (elsősorban keményítőt) térfogatnövelő és stabilizáló szerként, ezért minden esetben tájékoztatni kell az orvosunkat betegségünkről, hogy a megfelelő terméket írja fel számunkra. Nem árt, ha elolvassuk a fogkrémek, samponok, kozmetikumok, mosogatószerek címkéjét is, ugyanis előfordulhat bőrirritáció ezekkel a termékekkel.

Ebből a listából is látszik, hogy sokféle adalékanyagot állíthatnak elő kukoricából, ezért nagyon nehéz feladat megtalálni azokat az élelmiszereket, amelyeket gond nélkül fogyaszthat a beteg. Csak hosszas olvasgatások után válik egyértelművé, mit lehet és mit nem.

Ezek a cikkek is érdekelhetik

Hogy ne legyen könnyebb a kukoricaallergiások élete, sok esetben társul mellé még búzaallergia is, amely a búzában és a kukoricában található allergizáló fehérjék nagyfokú hasonlóságának köszönhető. Ebben az esetben még inkább leszűkül az elfogyasztható ételek és italok listája. Búza és kukorica helyett választhatnak rizst (rizsliszt, -tészta), burgonyát, édesburgonyát, hajdinát, kölest, quinoát, amarántot, szóját, tápiókát, csicseriborsót, zabot.

Sajnos erre a betegségre, mint ahogy egyik ételallergiára sincs gyógymód, tünetmentes élet azonban elérhető odafigyeléssel, címkeolvasással és házilag készített ételekkel. A szakorvos által felállított diagnózisról tájékoztassa környezetét, ha esetleg súlyos allergiás reakció jelentkezne hirtelen, tudják, hogy mi a teendő.

 Irinyi-Barta TündeForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.