A penészgomba-allergia kezelése és megelőzése

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

Miért jelent komoly veszélyt a penészgomba-allergia? Miért elengedhetetlen a penészmentesítés és a megfelelő orvosi kezelés? Mit tehet a penészesedés megelőzése érdekében? Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a penészgomba-allergia kezelésével és megelőzésével kapcsolatban.

A téma cikkei
2/1 A penészgomba-allergia okai és tünetei
2/2 A penészgomba-allergia kezelése és megelőzése

A betegség lefolyása

A penészgomba-allergia általában az egész életen át fennmarad. Azonban az allergén kerülésével és következetes antiallergiás kezeléssel a tünetek megszüntethetők vagy minimálisra csökkenthetők.

Megfelelő kezelés hiányában és folytatódó allergénterhelés mellett idővel általában allergiás asztma alakul ki, és ebből kifolyólag ritka esetben életet veszélyeztető anafilaxiás sokk is felléphet.

Tovább Ön tudja, mit tegyen anafilaxiás sokk esetén?

Penészgomba-allergia esetén a kezelés csak akkor lehet igazán eredményes, ha az allergiát kiváltó penészgombával való kontaktust lehetőség szerint teljesen elkerüljük. Ha a lakásban látható penész van, azt mielőbb és maradéktalanul el kell távolítani! Emellett törekedni kell arra, hogy a szabad szemmel nem látható penészesedés kialakulásának esélyét is csökkentsük.

Az eredményes kezelés érdekében elengedhetetlenül fontos az átnedvesedett falak, burkolatok kijavítása, rendbetétele és a klímaberendezések szakember által végzett rendszeres karbantartása, tisztítása, szükség esetén cseréje. A kémiai penészeltávolító szerek általában csak átmenetileg tüntetik el a penészt, ráadásul többnyire az egészségre veszélyt jelentő hatóanyagokat tartalmaznak. Ha a lakásban a penész nagy kiterjedésű (például ha a falon nagy felületen látható penész okozta fekete elszíneződés), akkor minden esetben tanácsos szakember segítségét kérni.

Allergiásoknak és a penészesedés megelőzése érdekében mindenkinek nagyon fontos a lakótereket minden évszakban rendszeresen szellőztetni és gondoskodni arról, hogy a levegő páratartalma ne legyen túl magas: Szellőztessen szélesre tárt ablakok mellett legalább 3 percen át, lehetőleg minden második-negyedik órában. Ajánlott biztosítani a lakás rejtett zugaiban is a levegő keringetését, ennek érdekében a nagyméretű bútorokat, amelyek a falak, tapéták szellőzését megakadályozzák, érdemes áthelyezni, amennyiben a lakás penészesedik. A 60 százalék alatti relatív páratartalom az ideális.

Az allergiás panaszok jelentkezésének megakadályozása, illetve enyhítése, valamint a szövődmények megelőzése érdekében nagyon fontos a megfelelő kezelés, az orvos utasításaink betartása. A penészgomba-allergia okozta akut panaszok ellen hatékony szerek az antihisztaminok és a glükokortikoidok. Az enyhe bőrirritációt speciális ápoló készítményekkel enyhítheti, ezek hatóanyaga lehet például dexpanthenol, urea, homoktövis vagy aloe vera.

A penészgomba-allergia tulajdonképpeni oka, vagyis a penészgombaspórákkal szembeni túlérzékenység nem szűnik meg ezen intézkedések által. Oki terápiára csak az allergén pontos ismeretében van lehetőség: miután meghatározták, hogy a páciensnél konkrétan melyik faj okozza a tüneteket, esetleg hiposzenzibilizációval kezeltethető a penészgomba-allergia.

Hogyan előzhető meg a penészgomba-allergia?

Tanácsok a penészgomba-allergia megelőzéséhez:

  • Gondoskodjon róla, hogy a lakása/háza mindig jól ki legyen szellőztetve. A legjobb, ha a légterekben a levegő relatív páratartalma 40-60 százalék közötti.

  • Rendszeres szellőztetéssel, illetve kereszthuzattal oldható meg legjobban a lakás légterének felfrissítése. Hideg szobába ne szellőztesse át a meleg helyiségek levegőjét!

  • Időnként ellenőrizze a penészesedés szempontjából veszélyeztetett zugokat, felületeket, így a szekrények és faburkolatok mögötti területeket, valamint a csempéket. A mész- és szilikátfestékeken a penészgomba nem tud megtelepedni.

  • A konyhai hulladékot mielőbb vigye ki az utcai szeméttárolóba.

  • A gyümölcsöket és zöldségeket tárolja hűtőszekrényben.

  • Lehetőleg frissen fogyassza az élelmiszereket, lejárt szavatosságú ételt ne fogyasszon! Ne halmozza fel az élelmiszereket!

  • A penészgombák a lakásban tartott növények cserepeiben és a virágföldben is könnyen megtelepednek. Ennek elkerülése érdekében ne locsolja túl a növényeket, és cserélje gyakran a virágföldjüket. A legjobb, ha a hálótérben egyáltalán nem tart szobanövényt.

  • A légnedvesítőket, párásítókat távolítsa el a fűtőberendezések közeléből.

  • Ellenőriztesse és tisztíttassa rendszeresen szakemberrel a klímaberendezéseket, fűtőtesteket, konvektorokat, kazánokat, bojlereket, páraelszívókat!

  • Kerti munkák során lehetőleg kerülje az elhalt növényi részekkel és a komposzttal való kontaktust!

Mivel a penészgomba-allergia okozói a penészgombák szaporítósejtjei (spórái), ezért minden olyan intézkedés, amely a lakásban a penészesedés kialakulásának megelőzését, illetve az élelmiszerek megpenészesedésének megakadályozását szolgálja, a legjobb módja és alapfeltétele a penészgombák által kiváltott allergiás reakció megelőzésének. Már kialakult betegség esetén mindezek mellett az orvos utasításainak megfelelően történő gyógyszerszedés is szükséges a szövődmények kialakulásának megelőzése érdekében, valamint a tünetek kikapcsolásáért vagy legalább enyhítéséért.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító;
onmeda.de
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Budai Allergiaközpont - Dr. Magyar Donát, aerobiológus
WEBBeteg - Balázsi Viktor, újságíró-szerkesztő
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.