Allergia: nem csak a parlagfű lehet a bűnös

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
megjelent:

Tudta, hogy nem csak a parlagfű lehet felelős a nyári, szezonális allergiáért? A szervezetünket érintő környezeti terhelés a különböző keresztallergiák kialakulásának veszélyét is magában rejti. Vitaminszükségletünk nagyobbik részét nyáron kell beszereznünk a friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával.

A pollenallergiásoknál előfordulhat úgynevezett keresztallergia, amelynek során az elfogyasztott gyümölcs- vagy zöldségféle váltja ki a szokványos allergiás tüneteket, úgymint a vizes orrfolyás, tüsszögés, orrdugulás vagy a szemkönnyezés, szemviszketés. Például parlagfű-allergia esetében a dinnyefélék, paradicsom, míg fekete üröm allergiánál a zeller vagy a petrezselyem. Ha van hasonló tapasztalata, érdemes kivizsgáltatni a kiváltó okokat, mert a nem kezelt allergia idővel komolyabb légzőszervi betegségek (pl. asztma) forrása is lehet.

Keresztallergia táblázat

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk, hogy a pollenallergiás beteg milyen más élelmiszer, gyümölcs, zöldség elfogyasztása után észlelheti az allergia tüneteit úgy, mintha az eredetileg megállapított pollenallergia szezonja lenne:

A beteg által ismert, korábban diagnosztizált allergia

Keresztallergén lehet

parlagfű allergiások

görögdinnye, sárgadinnye, uborka, banán, cukkini

fekete üröm allergiások

indiai konyha, zeller, petrezselyem

nyírfapollen allergiások

alma, őszibarack, cseresznye, szilva

poratka allergiások

tengeri rákok

latex (gumi) allergiások

egzotikus gyümölcsök, füge, kiwi, mangó, avokádó

Bővebben A keresztallergiáról részletesen: mit együnk és mit ne?

Fontos a családi kórtörténet

Ahol egy családban mindkét szülő allergiás, ott a gyermekeknek is jelentős esélyei vannak arra, hogy valamilyen allergia szenvedőalanyai legyenek. Allergia gyanúja eseten alapos allergológiai, pulmonológiai kivizsgálás szükséges.

A tünetek enyhítésére többféle gyógyszeres kezelés áll rendelkezésre, melyek hatékonyak, ugyanakkor jól tolerálhatók, mellékhatásaik csekélyek. A kezelés fontos alappillére az allergének kerülése. A szakorvosi kivizsgálás és gondozás eredményeképpen az allergiás tünetek jelentősen enyhíthetők, javul a betegek életminősége, csökken az asztma kialakulásának esélye.

A Svábhegyi Gyógyintézet (korábban Svábhegyi – Szabadsághegyi – Gyermekgyógyintézet), több, mint 50 éve várja az ilyen problémákkal rendelkező gyermekeket, és ma már az egész családot. A felnőttek számára, OEP finanszírozott formában a Péterfy Sándor utcai Kórház (VII. kerület), Alsó erdősor utcai épületében működik allergológiai rendelésünk, a szakma vezető specialistaival.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Dr. Bánfi Andrea PhD
gyermektüdőgyógyász, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet szakmai vezetője

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Balázsi Viktor, újságíró-szerkesztő
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Polgár Marianne, gyermekgyógyász, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.